Bakprat

Senast bakat #25

2018-11-18 18:06 #0 av: DesK

Ny tråd och den förra finns här:
https://matbrod.ifokus.se/discussions/56fb671e8e0e7426ca000e54-senast-bakat-24?discussions-2

Désirée

Anmäl
2018-11-19 19:31 #1 av: DesK

Igår bakade jag mitt klassiska surdegsbrödGlad

Désirée

Anmäl
2018-11-20 19:42 #2 av: Carmarino

Det ser gott ut. Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-11-27 11:48 #3 av: Carmarino

Idag var det min tur att baka surdegsbröd.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-12-08 21:21 #4 av: Tant Grön

Idag bakade jag dessa afganska bröd med rödlök. Andra gången jag bakar dom. Väldigt goda tycker både jag och min man.

Anmäl
2018-12-19 18:35 #5 av: Soligajag1

Så fina bröd ni bakat , allihopa! Jag bakade dessa nu ! Morotsgifflar !

HH Glad 

Anmäl
2019-01-21 14:08 #6 av: Tant Grön

Gjorde bröd inspirerade av den här videon. Hade inte i socker, utan gjorde en enkel bröddeg med vatten, jäst, salt och mjöl. Som fyllning hade jag riven ost, som tyvärr läckte ut. Men goda var dom ändå. Råkade ha ett sådant redskap som hon använder, så de var inte svåra att göra. Skall nog göra dem fler gånger med annan fyllning. https://www.youtube.com/watch?v=g4JRKUqImMo&frags=pl%2Cwn

Anmäl
2019-01-25 15:04 #7 av: Carmarino

Idag har jag testat att baka Skogaholmslimpor.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-01-25 16:08 #8 av: Tant Grön

#7  Vad spännande, visste inte att man kunde baka dom hemma. Ser ju jättefina ut. Blev dom som dom köpta?

Anmäl
2019-01-25 18:00 #9 av: Carmarino

#8 Det var så längesedan jag åt en Skogaholmslimpa så jag minns inte riktigt hur de smakade, men jag tror att det är ganska likt. Fast det är lite skillnad i smak tror jag, men de blev väldigt goda. Dessutom var de jättelätta att baka. Tummen upp

Länk till receptet finns på bakverksajten (se länk i #7) och längre ner i inlägget har jag skrivit lite kommentarer, för tiderna i receptet stämde inte helt med min ugn.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-01-27 18:02 #10 av: Tant Grön

Blev fyra stycken turkiska ost och potatisfyllda bröd idag.

Anmäl
2019-02-10 21:15 #11 av: Tant Grön

Fyra turkiska bröd idag, nu med en annan fyllning, hackad rödlök, ost och persilja.
Dom blev himmelskt goda. Så kul att prova nya recept och lära nya tekniker. Glad
Till dessa bröd använder jag inte mjöl för att det inte skall fastna, utan olja. En stor oljad skärbräda i glas och lite olja på händerna. Detta gör att man kan ha i mycket mindre mjöl. Kavlar inte utan trycker ut degen med händerna.

Anmäl
2019-02-13 12:50 #12 av: Carmarino

Både surdegsbrödet och skogaholmslimpan var slut, så idag var det dags att baka nytt surdegsbröd.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-02-23 23:45 #13 av: Tant Grön

Bakade ett bröd från Madeira idag, Bolo do caco.

Anmäl
2019-02-25 09:43 #14 av: Carrosh

#6 Vad är det för redskap?

Anmäl
2019-02-25 10:36 #15 av: Tant Grön

#14 Det syns alldeles i början på videon, vet inte vad det heter. Köpte det för några år sedan för att göra gallerlock till pajer. Mins inte nu var jag fick tag i det, kanske var det från Tescoma, eller från Kina. 

Anmäl
2019-02-25 10:42 #16 av: Carmarino

#14 Kanske något liknande detta?

https://www.lyckasmedmat.se/kavlar/5717-stadter-roller-pajlock.html

Samma säljs på Bagaren och Kochen, och där finns en bild på hur pajlocket blir. Den är dock dyrare där.

https://bagarenochkocken.se/baktillbehor/kavlar/stadter-monsterskarare-for-pajdeg/

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-03-15 16:03 #17 av: Carmarino

Mitt surdegsbröd räcker ungefär en månad, så idag var det dags att baka nytt. Eftersom jag dessutom hade ett halvt paket jäst i kylen så passade jag på att testa ett recept jag hittade för några dagar sedan, nämligen honungslimpa.

Honungslimporna blir nog rätt söta, för man skulle ha 170 g honung i degen. Förskräckt
Ska smaka dem i kväll, så det blir spännande att se om de är för söta, eller om de går att äta. Skämtar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-03-31 15:35 #18 av: Carmarino

Idag testade jag att baka kavring för första gången. Degen var rätt kompakt.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-03-31 15:36 #19 av: Carmarino

Den var dock väldigt lättarbetad. Här är den klar för andra jäsningen.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-03-31 15:36 #20 av: Carmarino

Här har den jäst färdigt och ska in i ugnen.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-03-31 15:39 #21 av: Carmarino

Bröden blev lite brända, för jag glömde kolla dem de sista minuterna. Kunde konstatera att gräddningstiden i receptet nog inte helt stämmer på min ugn.

Jag använde visserligen termometer, men när bröden hade en innertemperatur på 98 grader så tyckte jag att de fortfarande var lite obakade. Därför bestämde jag mig för att köra dem till 100 grader istället, men jag tror att 99 grader hade varit bättre.

Får se hur de ser ut inuti. Där är de förhoppningsvis inte brända åtminstone. Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-03-31 17:27 #22 av: Tant Grön

Tycker att dom ser jättefina och goda ut.

Anmäl
2019-03-31 17:42 #23 av: DesK

Håller med Tant Grön, de ser jättefina ut Glad

Désirée

Anmäl
2019-03-31 18:13 #24 av: Carmarino

Tack. Ska snart provsmaka dem. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-09-26 18:49 #25 av: Carmarino

Idag testade jag att baka "kanelbullar" på nytt sätt. Blandade kanel och mandelmjöl i degen och bakade ut den i långpanna. Sedan skar jag 3x5 cm stora bitar av kakan. De smakade faktiskt kanelbulle. Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-10-04 20:26 #26 av: Soligajag1

Jag bakade gifflar nyss , som jag ska sälja på Loppis imorgon Lördag , 😀 Hade morot i , så saftiga blev dom!

HH Glad 

Anmäl
2019-10-05 09:24 #27 av: Carmarino

De kommer säkert att gå åt. Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-10-05 12:24 #28 av: Soligajag1

#27 Tack , Jodå , dom är slut snart !

HH Glad 

Anmäl
2019-10-25 12:43 #29 av: Carmarino

Brödet tog slut igår, så idag var det dags att baka nytt.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-10-27 13:01 #30 av: Carmarino

Grötbullar blev det idag.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-10-27 13:25 #31 av: Soligajag1

#30
Ser verkligen goda ut ! 😀🥰

HH Glad 

Anmäl
2019-10-27 14:16 #32 av: Carmarino

#31 Det var de också. Provsmakade en när de var nybakta, och var tvungen att ta ytterligare en till lunch. Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-11-16 10:02 #33 av: MonicaLagerquist

Kalljäst ölbröd är det på G här idag.Kom på att det är ju perfekt väder och temp för att jäsa brödet ute idag.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-11-16 12:32 #34 av: Carmarino

Brukar också kalljäsa brödet ute höst och vår. Perfekt när det är fullt i kylskåpet. Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-11-16 13:05 #35 av: MonicaLagerquist

Det jäste mycket snabbare än vad jag trodde så nu står brödet i ugnen. Kokade upp en lite vatten och ställde en plåt med kokhett vatten i botten på ugnen. Har man ingen ång-ugn får man vara fiffig och hitta på egna lösningar.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-11-16 13:18 #36 av: MonicaLagerquist

Nu är brödet klart. Nu ska det svalna lite innan jag provsmakar det.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-11-16 14:08 #37 av: MonicaLagerquist

Nu har jag provsmakat. Det smakade gott. Har inte ätit bröd på en och en halv månad förutom den brödbiten som jag åt hemma hos min syster i måndags. 

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-11-16 15:09 #38 av: Carmarino

Bröden ser goda ut.Tummen upp

Det är ju ofta man ser i tips om brödbakning att man ska hälla vatten i en skål och sätta i ugnen, eller duscha med blomspruta, för att det ska bli fuktig så att brödet inte torkar. Klart det hade varit lyxigt med en ångugn, men det är bra mycket billigare att ställa in lite hett vatten i en vanlig ugn. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-11-16 15:46 #39 av: MonicaLagerquist

#38 Vi kikade lite på ångugnar förra hösten då vi byggde om köket. Men det finns inga till vettiga priser som fungerar så som jag vill ha dem. Efter att ha jobbat i kök så är man ju van vid proffsugnar.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-11-16 17:08 #40 av: Carmarino

#39 Ja, men kostnaden för en proffsugn avskräcker. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-11-19 18:46 #41 av: Carmarino

Idag bakade jag lussekatter.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-11-19 19:07 #42 av: DesK

Ser goda ut! Kan du skicka några med brödbandet?

Désirée

Anmäl
2019-11-20 12:44 #43 av: Carmarino

De ska säljas på loppis i helgen. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-11-21 17:39 #44 av: Carmarino

Gjorde ytterligare en omgång saffransbullar, men den här gången blev de veganska, d.v.s. ingen mjölk, inget smör och ingen pensling med ägg. Därför blev de rätt matta och bleka. Smaken var det däremot inget fel på.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-11-21 21:23 #45 av: Tant Grön

#44 Lussekatter med saffran, så gott. Dreglar En bagare sa att man kan koka upp lite potatismjöl och vatten och pensla bröden med så blir dom blanka. Det borde väl gå att göra också på lussekatter? Annars måste dom ju inte vara blanka. Nu minns jag inte om det var före eller efter bakningen man skulle pensla. Har det uppskrivet någonstans om någon är intresserad.

Anmäl
2019-11-22 02:04 #46 av: Carmarino

#45 Tyvärr smakar de inte så mycket saffran. Tog visserligen bara ett paket saffran i degen, men det brukar räcka. Så det verkar ha varit en lite sämre kvalitet än vanligt.

Intressant tips. Ska försöka komma ihåg att testa det vid tillfälle. Har hört att man ska pensla bullarna med ägg efter man tagit dem ur ugnen. Testade det i förrgår, men bullarna blev faktiskt blankare när jag penslade dem innan jag satte dem i ugnen.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-11-22 07:33 #47 av: DesK

I den här recepttråden https://matbrod.ifokus.se/discussions/4d71454fb9cb46224405a387-klassisk-svensk-limpa-recept finns tips om att pensla bröden innan gräddning med sirapsredning #20

Désirée

Anmäl
2019-11-22 13:54 #48 av: Carmarino

#47 Ja, fast sirap är ju också socker, om än i flytande form. Så det funkar inte om bullarna ska vara sockerfria. Testade förvisso bara att göra sockerlag på Sötin, och det funkade inte så bra. Kanske det fungerar bättre med Sötin flor. Det är ju inte lika stora sockerkristaller i det. Får testa det nästa gång.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-11-24 12:50 #49 av: MonicaLagerquist

Grahamsfranskor

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-11-24 14:30 #50 av: Soligajag1

#49 Ser riktigt goda ut ! 😀🌹

HH Glad 

Anmäl
2019-11-24 16:39 #51 av: Carmarino

#49 Håller med. De ser riktigt mumsiga ut. Dreglar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-11-24 18:42 #52 av: MonicaLagerquist

Sonen sa att de smakade bra. Själv äter jag inte bröd.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.