Snart är det dags för surdegsdagen!
När är dagen?
Surdegsdagen kommer att firas den andra lördagen varje april.
Hur går firandet till?
Då är det dags att fira surdegsbrödet i alla dess former, varför inte baka det själv? Surdegspizza, surdegsbröd, surdegsfrallor eller kanske surdegsbaguetter! Köpt går också bra. Man får självklart äta det precis som man vill till soppa, med gott pålägg på eller varför inte doppa det i olika sorters vinäger eller olivoljor?
Vilka ligger bakom dagen?
2011 bestämde TrevorS (Oscar Södros) tillsammans med Sajtvärden DesK (Désirée), MonisN (Mona) och Storost (Stephan) att starta denna dag.
Bjud gärna med er familj och vänner hit så vi blir fler som firar.
Surdegsdagen i kalendern:
9/4-2011
14/4-2012
13/4-2013
>12/4-2014
11/4-2015
9/4-2016
8/4-2017
14/4-2018
13/4-2019
11/4-2020
Fakta: Surdegsdagen på facebook.
Text och bild av Oscar S
För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...
Kom igång på några minuter. Gratis förstås!
Det kommer att bli roligt och intressant att vara med och driva gruppen på facebook. Surdegen är absolut värd en helt egen dag, precis som kanelbullens dag och fettisdagen.
Väl mött allihopa, både här och på facebook!
Verkligen kul initiativ!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Aktuell har vi 96 pers. som gillar surdegsdagen.
Vänliga hälsningar Stephan
97 nu… Och detta bara på tre dagar!!
Nu är vi 100
Glöm inte friska upp era surdegar inför morgondagen
Gott TrevorS
bakar morotsbröd och morotsbulle Har testat båda mina grunder, och nu står de på jäsning. *hoppas hoppas att det funkar, och att de jäser upp*
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
#15 Jag håller tummarna att det funkar
Än så länge jäser det inte imponerande bra, men lite i alla fall, låter dom stå en stund till och ser om det blir något mer. Annars får jag hoppas på ugnen!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Det får nog blir lite jäst i baket framöver. Eller ha mer tålamod med surdegsgrunden, det känns som den vill ta mer tid på sig än om man gör den på standardmjöl.
Man brukar ju behöva både jäst och bakpulver för att få gl-fritt att jäsa bra. Nu testade jag med bara surdeg.
Man lär så länge man lever
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Vill man vara på den säkra sida så kan du lägga till cirka 10 gram vanlig jäst, det räcker.
Mona: Tack! Det lär nog bli så framöver.
Jag har dock smakat, och gott blev det!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Mest beror färgen på min gröna vägg, kameran och lampan i kökstaket. Dessa var på mjölmix - bovete och majsstärkelse (normalt blir det väldigt vita bröd). Men jag fascineras över hur mörka de blev, hade morot och kanel, men jag tycker de snarare borde blivit orangea.
Trots att de är kompakta, så blev smaken dock jättegod, både på dessa och på de med skrädmjöl, som för övrigt såg likadana ut.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Jaha, nä inte riktigt.
kommer inte ihåg detaljerna, men i stort var det surdeg, mjölmix, vatten, olja, socker, morötter och kanel.
kolla här: http://anterrabae.wordpress.com/2011/04/08/glutenfritt-surdegsbrod/
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Mjä, kan inte riktigt säga att det fungerade, de jäste ju inte! Men höll ihop
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Jäste bara i 1,5 timme, men på den tiden så hände INGET! kom på att det inte räckte. Men lite starthjälp tror jag behövs också.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Jäsa över natten ska jag absolut annamma, och jag får hitta något annat än kokos, eftersom vi inte tål det heller
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Ja och linsmjöl har jag hört ska vara toppen att baka på!
På't igen ba'!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Snart är det jul och bara några månader efter det så är det dags för surdegsdagen igen!
Ändrade om till nästa års datum så vi inte glömmer bort det. Facebooksidan är fortfarande öppen, man kan bli medlem när som hellst där!
Bra att du puffar för Surdegsdagen. Undrar hur många som bakar vörtbröd på surdeg?
Jag har aldrig bakat vörtbröd med surdeg. Ska bli roligt att höra hur dina blir
Jag använder också ibland sirap, främst brödsirap eller mörk till surdeg, men för det mesta blir det en rejäl matsked honung för det tycker jag ger godare smak. Jäsningen tycker jag blir bättre med honungen i surdeg.
Jag bakade en riktig typ sirapslimpa på mörk sirap, och glutenfri. Sval över-nattenjäsning, och den blev supergod. Inte så söt då jästen ätit upp en del av söttman i processen. men ändå helt klart ett sött matbröd.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
ja, det är det….
Vänliga hälsningar Stephan
Ja just det, tänkte jag skulle starta en rågsur. Det passar nog lagom till surdegsdagen att det går att baka på den.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
I morgon på surdegsdagen tänkte jag prova ett för mig oprövat recept av Jan Hedh på lite mörkare bröd med olika fröer i. Fördegen ska stå i kylen 24 timmar innan baket, plus att fröerna och rågkross också ska skållas dagen innan. Så i morgonbitti blir det surdegsbak dagen till ära
Är det fler som ska baka i morgon? Besök gärna surdegsdagens facebooksida också och dela med er av era surdegsbröd, tankar och eventuella frågor
Har tyvärr redan bakat och det räcker nu ett tag.
Vänliga hälsningar Stephan
Jag upptäckte att det var ingen surdeg i receptet vilket jag trodde, men väl både fördeg och skållning Tyvärr, och som vanligt får man väl säga att Hedhs recept inte stämmer. Fick tillsätta massor av mer mjöl, drygt ½ kilo för att få en mycket kladdig deg. Dessutom kopiöst mycket salt. Fyra bröd står i alla fall på jäsning nu, vi får se om det går att äta
Det blev surdegsbröd med min vanliga rågsurdeg, skrädmjöl och vetemjöl, tyvärr är min kamera på rymmen så jag kan inte visa nå bild.
Hum detta med Jan Hedhs recept verkar ju helskumt! Lite skillnad kan det ju bli beroende av vilket mjöl man använder, men knappast så mycket som du nu råkade ut för Mona.
Désirée
Afghan lives matter
Det måste varit tryckfelsnisse som varit framme i hans bok, för det kan omöjligt skilja så mycket från mjöl till mjöl. Hur som helst så smakade det förträffligt om än lite salt. Dessutom skulle jag kunnat svära på att det var surdeg i om jag inte visste att det inte var det! Fördeg + skållning som båda stått i kyl i 24 timmar gjorde mycket god och mustig smak.
Det kan faktiskt skilja extremt mycket från mjöl till mjöl. Till och med från skörd till skörd på samma åker. Men de stora kvarnarna (på kontinenten) blandar olika skördar med varandra för att få en mer jämn kvalitet. Vet inte hur det är här i Sverige, men jag antar det är samma här
Vänliga hälsningar Stephan
och här blev det inget surdegsbrödbak pga maginfluensa. Jag tar det idag istället.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
japp. Men bilderna kommer först i morrn, då det är jäsa-över-natten-i-kylen-bröd.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Premiärbaket på rågsuren som startades för ett par veckor sen.
Rågbröd med sirap.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Det är jättehäfrigt!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Jag googlade också nu, och det blev en hel del träffar! Kul
Jag har inte haft tid att baka idag, men jag har i alla fall ätit surdegsbröd 😛
Japp! ❤️
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade