Etikettertillbehörpåläggartikel
Läst 14750 ggr
MonisN
2011-07-19, 02:00

Rasmus kvarn och Röttle by

I Röttle by vid Vättern strax intill Gränna kan man hitta en fantastisk kvarn med anor från 1600-talet. När byggnaden först byggdes tjänstgjorde den som borrbruk för musköttillverkning, men i början av 1700-talet blev den omgjord till kvarn. Byggnaden fungerade som kvarn fram till 1920-talet. I dag är den åter i drift under sommaren.

1930 tog Grenna hembygdsförening över den rivningshotade kvarnen och under 1970-talet renoverades den och försågs med tre nya kvarnstenar och tre nya vattenhjul.

Röttle by har ända sedan medeltiden varit en plats där man malt säd och utnyttjat vattenkraften. Det finns dokumenterat att redan på 1200-talet fanns det kvarndrift här.

Kvarnen

Ett av de tre vattenhjulen

Kvarnen tar sitt vatten från Röttle å som har en fallhöjd på 108 meter och rinner ut i Vättern. Namnet Röttle kommer från Rytlofors och betyder den rytande forsen. Namnet fann man första gången dokumenterat 1279. Det fanns flera kvarnar utmed ån, men idag finns det bara två stycken kvar. Den andra är Jerusalems kvarn som är äldre och troligen från medeltiden. Det är den äldsta profana byggnaden i Sverige. Idag är det bara Rasmus kvarn som är i bruk och drivs och ägs av stiftelsen Grenna museum. Under 2011 har kvarnen öppet på lördagar, söndagar och tisdagar under perioden 25 juni – 7 augusti. Säden är ekologiskt odlad och kommer från Visingsö.

Det färdigmalda mjölet vevas upp genom en lucka i taket

Rykande färskt mjöl

För dig som är intresserad av natur och kultur så finns det massor att se förutom kvarnen. Röttle by består av 12 fastigheter som bevarats i gammal stil. När man kommer in i området känner man sig förflyttad till en svunnen tid. Bara detta är värt ett besök.

Snickarglädje

Bakom initiativet till upprustningen står Grenna museum som ville bevara den gamla kulturmiljön. Förr fanns här ett stort antal hantverkare och fabriker, bland annat musköttillverkning, svärdfejeri, ett av Smålands första pappersbruk från 1646, snustillverkning, järngjuteri, sågverk, ölbryggeri, bara för att nämna några.

Omgivningen har också ett rikt djur och fågelliv där man om man har tur kan se den sällsynta rosenfinken.

Almsnabbvinge

Har du vägarna förbi Gränna under sommar så är det väl värt ett besök på kvarnen för att se hur man mal mjöl som i gamla tider. Du kan även köpa färskt stenmalet mjöl för en billig peng. Vill du följa med på en kulturhistorisk vandring är detta möjligt på tisdagar.

Jag vill ge en eloge till Grenna museum som tagit initiativet att bevara den fantastiska kvarnen och dess omgivning. Detta gör det möjligt för våra barn och barnbarn att få se ett stycke levande svensk kulturhistoria.

Ett stort tack också till det trevliga paret som tjänstgjorde som mjölnare och gav en lektion i hur man gör.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


storost
2011-07-19, 15:21
#1

Jättefin aritkel med fina bilder!Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anterrabae
2011-07-19, 15:41
#2

Jättabra artikel Mona! Tack för den! KyssGlad

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

DesK
2011-07-19, 18:23
#3

Supertrevlig artikel Mona! Skrattande

Det är så roligt med dessa gamla kvarnar som på senare tid lever upp efter en tids törnrosasömn Glad

Désirée
Afghan lives matter

MonisN
2011-07-19, 19:00
#4

Tack alla! Jag planerar redan en ny resa till detta fantastiska ställe för att köpa mer mjöl och se mer av omgivningen. Det var en rofull plats där tiden tycktes stå stilla.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


salasso
2011-07-20, 07:35
#5

Suveränt reportage Mona, och vilka vackra bilder, Jag blir så glad av att se att det fortfarande finns människor, som vill bevara det genuina för att visa senare generationers människor hur saker och ting fungerade och på sina rätta platser.

Tack!

Sören-

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

salasso
2011-07-20, 07:37
#6

Tack för en underbar artikel Mona

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

DesK
2011-07-20, 07:44
#7

Sören vad roligt att se dig här Glad

Désirée
Afghan lives matter

MonisN
2011-07-20, 09:29
#8

Tack Sören, roligt att du gillade reportaget. Visst är det underbart med med människor som vill bevara, och framför allt hålla igång det gamla.

Jag friskade upp min rågsur med rågmjölet jag köpte, och jösses vilken fin sur jag fick! Det bubblade som aldrig förr. Jag har aldrig haft så pinfärskt mjöl. Det gjorde stor skillnad. Bara för detta är det värt att åka dit snart igen.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Upp till toppen