Annons:
Etiketterartikeltillbehörpålägg
Läst 74000 ggr
DesK
2010-08-27, 21:56

Våra mjölsorter

Här tänkte jag samla en beskrivning av våra olika mjölsorter. Numera finns det ett stort utbud av mjöl i våra vanliga livsmedelsbutiker och dessutom finns det en hel del små kvarnar som säljer mjöl direkt till kund, eller till vissa utvalda butiker. Denna beskrivning gör inte anspråk på att vara komplett, så fyll gärna på nedan med dina tips på bra mjöl.

Vetemjöl är det vanligaste mjölet, det tillverkas av den innersta kärnan av vetekornet. Mjölet kan användas till all slags bakning och även till redning av såser och stuvningar. Vetemjöl finns också med tillsatt fullkorn.

Specialvetemjöl är ett starkare mjöl med högre och bättre proteinandel, vilket gör att mjölet kräver längre bearbetning och det tar även upp mer vatten än vanligt vetemjöl. Detta mjöl ger extra bra volym till såväl fint som grovt bröd. Mjölet finns även med tillsatt fullkorn.

Durumvetemjöl är gjort av durumvete som är ett hårdare slag av vete med extra starkt protein. Detta mjöl kan med fördel användas till bröd av medelhavskaraktär, till att göra egen pasta och det är nödvändigt i pizzadegen för att få den äkta italienska karaktären.

Dinkelmjöl är ett mjöl med hög proteinhalt som ger fylligt bröd. Dinkel anses vara vårt urvete som har behållit sin speciella karaktär genom tiderna. Spelt är ett annat namn för Dinkel. Dinkelmjöl finns både som fint och med fullkorn.

Grahamsmjöl är ett fullkornsvetemjöl där hela vetekornet finns med i mjölet och därmed är detta det mest fiberrika vetemjölet. Sylvester Graham som gett namn åt mjölet, var en amerikan som i början av 1800-talet förespråkade mat med mer fibrer och vegetarisk mat.

Manitoba cream är proffsbagarnas vetemjöl som numera finns att köpa i livsmedelsbutik. Detta mjöl tillverkas av en hög andel vårvete vilket ger det en hög proteinhalt med extra god kvalitet. Mjölet används till matbröd och kräver längre bearbetning i likhet med specialvetemjöl. Manitoba cream har sitt ursprung i Kanada.

Rågsikt består av 60% vetemjöl och 40% fint rågmjöl. Detta är ett traditionellt svenskt mjöl som behållit sin popularitet genom åren och det används vanligen till svensk limpa och många andra svenska brödsorter. Om man inte har rågsikt hemma kan man enkelt blanda vetemjöl med fint rågmjöl istället.

Fint rågmjöl är finmalt fullkornsmjöl av råg som ger ett mörkare och mustigare bröd. Det går att baka med endast fint rågmjöl, men jästiden blir längre, det  kräver surdeg och brödet blir tätt och kompakt.

Grovt rågmjöl är mera grovmalet än fint rågmjöl och kan användas på samma sätt som fint rågmjöl. Detta mjöl är bra att sätta rågsurdegsgrund av.

Kornmjöl är ett fullkornsmjöl av korn, som kan användas på samma sätt som rågmjöl och det är en av ingredienserna i pitepalt.

Skrädmjöl tillverkas av hel havre som blötlagts, rostats och sedan malts till mjöl. Havre är vårt mest näringsrika sädesslag, men det ger ett smuligt bröd, för att komma ifrån detta bör man ha extra tillsatt fett i degen

Bovete görs av skalat bovete, men är egentligen inget sädesslag utan en ört. Det används till blinier och pannkakor, men det går också bra att baka bröd och kakor på.

Quinoamjöl kan ersätta vetemjöl helt i muffins, dock ska man tillsätta lite linfrömjöl eller potatismjöl. Används vanligtvis i gröt eller i soppor och grytor. I bakning är det vanligast med pajdeger, kakor och grövre matbröd och då blandas med andra mjölsorter. Kan även kokas till gröt eller välling och tillsättas i vanliga brödrecept för att dryga ut och göra brödet saftigare och matigare.

Majsmjöl är inte samma sak som maizena eller majsstärkelse. Det är malt av majs och ger bröd med kort konsistens. Majsmjöl kan man använda tillsammans med rismjöl och potatismjöl för att göra muffins. Man kan även baka majsbröd och ersätta en del av vetemjölet med majsmjöl. Det används traditionellt till amerikanska majsbröd.

Ärtmjöl görs vanligtsvis av gula eller gröna ärter som förvällts och torkats om innan de mals ner. Använder man genom att ersätta 1 del av 10 av vetemjöl i bullar eller kakor.

Kikärtsmjöl är kikärtor som man har malt ner till mjöl, det är dessutom rik på proteiner, mineraler och kostfiber och ger en lite nötliknande smak, dessutom är det naturligt glutenfritt. Mjölet används oftast i smeter och kan ersätta vetemjöl i pannkakor.

Potatismjöl är egentligen stärkelse och används oftast i såser som redning, men även bra att använda när man bakar glutenfritt. Man kan även göra en gröt genom att koka upp lite potatismjöl och vatten, låta blandningen svalna och tillsätta vetemjöl, jäst och lite salt, jäsa och baka bröd, på så vis kan man dra ner på vetemjöl.

Linfrömjöl kallas även linfrökross eller krossat linfrö, blandas med lite vatten och låter stå en liten stund innan man har i olika sorters smeter som extra bindning om man till exempel bakar utan ägg. Innehåller även höga halter av kostfiber och omega3-fettsyror. Dock inget man ska överkonsumera på grund av att det innehåller cyanidexponering.

Linsmjöl använder man oftast för att göra indiska chips, blandas med potatismjöl, rismjöl eller potatismjöl och kallas för Papad. Kan även användas i pannkakor eller ersätta 1 del av 10 av vetemjölet.

Kokosmjöl är en produkt som man får genom att mala ner kokosköttet efter man har pressat ut kokosfettet ur dem. Vanligaste användningen är i drinkar men även i brödbakning vid lc-kost tillsammans med ägg och även för att dryga ut vanligt vetemjöl i bröd, kakor, våfflor och pannkakor, används oftast i mindre mängd då den sväller mycket. Ska man baka helt på kokosmjöl bör man tillsätta agar-agar, linfröslem (blanda vatten och linfrö), ägg eller potatismjöl.

Nötmjöl används oftast i sötsura såser, asiatiska eller indiska rätter. Kan ersätta en liten del av vetemjöl i bakning, göra kakor eller botten till cheesecake men även i karameller eller kladdkaka.

Solrosmjöl kan man ha i när man bakar grovt bröd eller bakar med bakpulver. Även vanligt att använda i kakor som man steker i lite olja, kakan består av solrosmjöl, potatismjöl och socker. Används också till pannering.

Rismjöl kan användas istället för mjöl i kakor om man använder linfrö eller potatismjöl. Man kan även baka muffins eller dryga ut vetemjöl i kakor och bröd. Kan bakas till bollar och friteras, de ser då ut som räkchips.

Sojamjöl kan man använda när man gör välling, gröt, redning i såser eller bakar bröd, biffar eller pannkakor. Används också vanligtvis i grovt bröd eller fröbröd.

Det finns också en mängd olika mjölblandningar av olika karaktär. Alla olika mjölsorter finns inte hos alla tillverkare och några har lite olika namn beroende av vem som marknadsför mjölet ifråga. Berätta gärna om dina olika favoriter nedan.

Bild MonisN
Text DesK och TrevorS

Désirée
Afghan lives matter

  • Redigerat 2022-01-11, 10:46 av Carmarino
Annons:
[TrevorS]
2010-08-27, 22:52
#1

Special Vetemjöl innehåller väl också tillsatt vetegluten också om det bara finns mer i?

Manitoba cream var något nytt för mig. Måste jag kolla och se om jag hittar i den här lilla staden. Skrattande

MonisN
2010-08-27, 22:53
#2

Mitt mest använda brödmjöl är vetemjöl special, Manitoba och råg. I pizzan har jag alltid både vetmjöl och durum. Det händer att jag använder rågsikt, men inte så ofta. Jag blandar gärna mitt mjöl själv. Bovete, korn eller skädmjöl har jag aldrig använt. Jag köpte skrädmjöl en gång, men testade aldrig.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


DesK
2010-08-27, 23:20
#3

#1 Specialvetemjöl är väl ett mjöl med högre andel vetegluten, men om detta är tillsatt eller finns naturligt vet jag faktiskt inte. Manitoba cream saluförs av bland annat Finax.
#2 Skrädmjöl har, vad jag fattar, kortare hållbarhet än annat mjöl, så där gäller det att använda upp mjölet ganska snabbt. Det är dock ganska svårt att få tag på skrädmjöl. Var köpte du ditt?

Désirée
Afghan lives matter

MonisN
2010-08-28, 01:12
#4

Jag köpte det hos min Ica handlare som jag hade tjat på att ta in Saltås stenmalda mjöl, så tar han in skrädmjöl från ….usch nu blev det minneslucka.. skit samma, det lär inte gå att baka på bara skrädmjöl i alla fall. Det är väl nästan synonymt för skräpmjölTyst

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


[TrevorS]
2010-08-28, 10:09
#5

När jag bodde i Göteborg hade de en lång hylla i den stora matbutiken i Backaplan med bara olika sorters mjöl, majsmjöl, ärtmjöl, potatismjöl, chasheynötsmjöl, kidneybönsmjöl och en massor fler.

Blev lite sugen på att åka till Göteborg bara för att handla men de är rätt dyra så det blir väldigt lyxigt i så fall. Skrikandes

DesK
2010-08-28, 12:03
#6

#4 Så du säger! Förvånad Läs hos Saltå Kvarn om skrädmjöl, jag ska se om jag kan få tag på en påse för att testbaka med det vid tillfälle Glad

#5 Du är ju fenomenal på att hitta roliga ingredienser till bröd Glad Utbudet av sådana är så klart avsevärt större i storstadsregionerna än på mindre orter. Tror att jag får göra en inventeringsrunda här i stan Flört

Désirée
Afghan lives matter

Annons:
MonisN
2010-08-28, 12:43
#7

#6 Hahaha! Jag vet att jag stack in huvudet i stacken nu, och till gröt är det säkert bra, men jag äter mest risgrynsgröt om jag äter grötFlört Vem har hört talas om skräp… skrädmjölsbrödFörvånadFlört

Inte lätt att hitta recept på det heller! Talar väl sitt tydliga språk. Fast man kan ju baka på havregrynsgröt och då går det säkert lika bra med skrädmjölsgröt!

Kom gärna med nåt positivt så jag kan ändra mitt dåliga omdöme, för jag var kanske för pessimistiskFlört

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


[TrevorS]
2010-08-28, 17:14
#8

#6. Jag hittade faktiskt solrosfrömjöl, inte testat baka på detta. Vet inte hur alla mjöler fungerar. Men solrosfrömjölet kan man blanda med lite potatismjöl och fungerar med jäst i. Testat att baka tidigare men har tydligen gjort fel, massan ska vara väldigt blöt annars lyfter den sig inte. Jag trodde det skulle vara som vanligt mjöl men icke sa nicke.

Jag skulle vilja ha en liten mjölkvarn hemma, hade en när jag var yngre fattar inte varför jag kastade den. Skulle haft mycket nytta av den idag.

DesK
2010-08-28, 19:06
#9

#8 Om du bara ska mala lite så kan en kaffekvarn kanske duga, gammaldags handvevade hittar man ibland i andrahandsbutiker Glad

Désirée
Afghan lives matter

[TrevorS]
2010-08-28, 19:09
#10

#9. Vad jag har letat efter kaffekvarn i flera år om jag ska vara ärlig. Tyvärr är det en innegrej igen och alla ska köpa en. Många ska ha i fönstrett eller öppna lådan och gömma pengar/smycken och varit med om att de köpt för att låta den rosta och låta murgröna växa över. Så de försvinner så fort de kommer in. Kanske borde köpa ny, letat som en galning också men hittar bara för 1000-lappar i affärerna. Våger inte heller handla på nätet om jag inte vet att någon annan handlat på det stället innan. Men du kanske känner till några bra internetsidor som säljer detta?

DesK
2010-08-28, 19:17
#11

Den här kaffekvarnen köpte jag i våras åt en av mina bästa vänner och han är mycket nöjd med den. Jag har handlat kyl/frys och spis från tretti.se förutom kaffekvarnen och det har funkat perfekt Glad

Désirée
Afghan lives matter

[Asta]
2010-08-29, 16:06
#12

Jag har bakat thekakor med skrädmjöl.

På den påsen stod det i vart fall att skrädmjöl inte jäser speciellt mycket av sig själv utan måste blandas med något annat. I mitt fall har jag blandat med vetemjöl.

Har också handlat på tretti.se. Inga problem.

[TrevorS]
2010-08-29, 16:11
#13

#11. Jag önskar mig nu den som födelsedagspresent, lär inte få den men vem vet. Skrattande

#12. Va goda de ser ut. Skrattande Va bra då kanske man ska handla på tretti.se då. Glad

Annons:
DesK
2010-08-29, 16:23
#14

#12 De Thekakorna ser fina och goda ut Glad

#13 Då håller jag tummarna att du får den Skrattande

Désirée
Afghan lives matter

MonisN
2010-08-29, 17:14
#15

#12 Dom ser ju fina ut, som alla dina bröd görSkrattande Är det någon speciell smak på skrädmjölet, jag menar som skiljer sig från andra sorter? Extra gott till exempel?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


[Asta]
2010-08-29, 17:41
#16

Det  var gott, men jag tyckte inte det var extra gott. Eftersom jag alltid måste testa saker så köpte jag mjölet mest för att testa. Jag tyckte dessa thekakorna blev torra väldigt fort. Och jag hade ändå fullkornsvetemjöl i. Jag gjorde slut på den påsen så det blev väl några omgångar, men jag tyckte inte att det var så gott att jag köpt några flera påsar.

MonisN
2010-08-30, 00:01
#17

Känns som betyget blir 2 mjölpåsar då, eller vad sägar du?!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


[Asta]
2010-08-30, 01:30
#18

Två av fem eller? I så fall kan det nog stämma med två.

MonisN
2010-08-30, 08:10
#19

Av fem!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


storost
2010-09-01, 21:06
#20

#5 Nä, jag har lagt in ett recept med skrädmjöl. Frallorna smakade jättebra.

#6 Skrädmjöl finns hos ICA Maxi i Falun. Där köpte jag mjölet.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Annons:
MonisN
2010-09-01, 21:32
#21

Jag köpe en ny tidning och där fanns faktiskt ett knäckebröd med skrädmjöl. Kanske det blir gott.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Rita-S
2010-09-04, 01:03
#22

Intressant att läsa om mjölsorterna i Sverige och jämnföra med Norge :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

MonisN
2010-09-04, 01:55
#23

Berätta gärna om skillnaderna!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Rita-S
2010-09-04, 11:34
#24

Det är väl mer vad som finns och inte finns :) Alla kornsorter finns i Norge som finmalen, grovmalen och (norskt ord kommer) sammalt. Sammalt betyder bara "hel-malen" typ, hela kornet i sin helhet är uppmalen till mjöl med skal och allt, så det blir i principen kli och mjöl tilsammans. Dock är det inte lika finmalen som finmalent mjöl, men inte grovmalen heller. Altså det som grahamsmjölet är för vete, det får vi då i alla kornsorterna. Inte i alla affärer förståss, liten affär med liten plats fokuserar på dom vanliga saker som alltid!

Och det är mycket kli! Från alla kornsorterna och även mixade.

Sen har man av någon konstig anledning finmalen siktad mjöl på påse, det är då inte mix av kornsorter, utan "finmalen siktad vetemel" och dylikt, vet inte om ni säger att sikta mjölet när man använder denna här för att sikta mjölet så det ej är klumpigt, men det säger i alla fall vi i Norge.

Spelt är mycket vanligt att finns i affärerna  numera, vilket är vad vi kallar dinkeln i Norge.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

DesK
2010-09-04, 11:46
#25

Tack för förklaringen Glad Både det svenska grova och finmalda rågmjölet är malt av hela rågkornet, ingenting är bortsiktat från dessa mjölsorter. Jo vi säger sikta precis som du skriver och vi har även ett litet specialvertyg för att sikta mjöl med. Ska se om jag hittar det senare Glad

Désirée
Afghan lives matter

Rita-S
2010-09-04, 11:48
#26

Du tänker på det som ser ut som ett decilitersmått med sikt i botten? Vi har i alla fall ett sådan vi med i Norge Glad

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

pyromanen
2010-09-04, 13:17
#27

Här i Värmland är skrädmjöl lätt att få tag i, troligen för att det är tradition för att äta det här och det är huvudbeståndsdel i värmländska "nationalrätten" nävgröt med fläsk.  Stöpafors kvarn norr om Sunne tillverkar skrädmjöl och det finns i princip i alla konsum och ica butiker. Jag tycker det smakar lite som bränd havregrynsgröt Skäms.

Annons:
[Asta]
2010-09-04, 13:30
#28

#27 - minns det när vi var uppe i Värmland. Att det fanns någon slags gröt där med skrädmjöl. Smakade dock aldrig på den. Låter inte som att jag behöver vara ledsen över det.

wasp
2010-09-04, 16:48
#29

Kan man byta ut durummjöl mot dinkelmjöl? Råkade titta i kors i butiken o kom hem med fel sort Skrikandes.

pyromanen
2010-09-04, 17:03
#30

Till egen pasta är dinkel nog ingen höjdare, men båda sorter går ju att baka bröd med, så det beror ju lite på vad du ska göra Glad

wasp
2010-09-04, 18:57
#31

Jag tänkte baka bröd Glad

Det ska vara 500 gram av ett vetemjöl med hög proteinhalt (tänkte använda Manitoba), 400 gram durummjöl och 200 gram fint rågmjöl.

[TrevorS]
2010-10-03, 15:14
#32

Jag gjorde linsmjöl fick en kvarn igår på födelsedagsfesten. Skrattande

storost
2010-10-03, 23:21
#33

Vad kul och grattis i efterskott.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

[TrevorS]
2010-10-03, 23:35
#34

#33. Fyller egentligen om 2 timmar och 30 minuter. Ska testa att baka lite sedan så får vi se hur det går. Skrattande

Annons:
zissi
2010-10-04, 00:34
#35

Då får man säga grattis i förskott! Glad

DesK
2010-10-04, 10:59
#36

Grattis på födelsedagen TrevorS Skrattande

Désirée
Afghan lives matter

[TrevorS]
2010-10-04, 12:17
#37

Tackar. Skrattande

giffan
2010-11-17, 23:04
#38

Trevor hur gick det?

Kul att läsa om olika mjölsorter. Och vad roligare är, är att jag kom hit genom ett annat ställe när jag sökte på olika mjölsorter!!

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus

DesK
2010-11-18, 09:02
#39

Å vad roligt att sökmotorerna hittar hit Glad Anneli man ska inte gå över ån efter vatten Flört

Désirée
Afghan lives matter

Hustigern
2011-03-23, 18:59
#40

Orga kvarn har ett vetemjöl som de kallar Chapatimjöl. Det är ett fullkornsmjöl utan skaldelarna, som grahamsmjöl utan skalen. Jättegod smak på bröd när det är chapatimjöl i :)

Måste protestera mot den negativa inställningen till skrädmjöl. Jag använder det gärna som "smaksättning" i bröd och blandar med vetemjöl. Det blir inte så smuligt (som all sorts havre har en tendens att bli) och får en mustig härlig smak.

/Anneli

[TrevorS]
2011-03-23, 19:25
#41

#38. Oj, missat ditt inlägg, jo det gick bra med linsmjölet.

Så finns det quinoamjöl och kokosmjöl också. Skrattande

Annons:
DesK
2011-04-02, 14:30
#42

Artikeln är nu uppdaterad med fler mjölsorter. Tack TrevorS! Glad

Désirée
Afghan lives matter

[TrevorS]
2011-04-02, 15:01
#43

Det var så lite så, det finns ju som sagt många olika sorters. Skrattande

DesK
2011-09-20, 10:27
#44

Jag har bakat en hel del med skrädmjöl, både matbröd och kakor och alla här gillar det skarpt Tungan ute

Désirée
Afghan lives matter

DesK
2012-04-20, 08:28
#45

För cirka ett år sen fick jag ett toppenbra recept på Värmlandsdrömmar av HannaM och dessa goda kakor har blivit en stående favorit hemma här Glad Sen bakar jag då och då mitt vanliga surdegsbröd med skrädmjöl istället för rågmjöl i. Jag matar rågsurdegen på vanligt vis med ljummet vatten och rågmjöl, men i degen tar jag skrämjöl istället för rågmjöl Glad

Désirée
Afghan lives matter

jagga-ewe
2012-12-14, 18:29
#46

Sätter en tass så jag hittar den här igen… Mycket bra artikel!

I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet

Marinas Mix
2012-12-14, 18:39
#47

Jo denna artikel har hjälpt mig idag. Fast jag mätte fel i alla fall. Struntsamma. Brödet går nog att äta i alla fall.

Pyssliga hälsningar Marina.
Sajtvärd på Pärlpyssel & Smyckestillverkning _\Min blogg\
Häng med in i det nya äventyret på BeadCraft
_

Mantissa
2013-03-31, 16:49
#48

Dinkel (spält eller spelt) tål många glutenkänsliga personer.

Ang Manitoba Cream så tillhör jag dem som motsätter sig att det skulle handla om mjölet som proffsbagare använder. Proffsbagare behöver inte en massa tillsatser i sitt mjöl som förändrar bakegenskaperna. Tvärtom är det en mjöl som "inte går att misslyckas med". 

Havre (speciellt nakenhavre!) är kanske vårt nyttigaste sädesslag. Tyvärr är bakegenskaperna dåliga och det härsknar ganska snabbt om man inte tillsätter en massa konserveringsmedel.

I mjöl (utan tillsatser) börjar en härskningsprocess från den dagen då det mals. Därför är det en lyx att kunna köpa mjöl direkt ifrån mjölnaren. Efterlyser en artikel om mjölets egenskaper, falltal protein, gluten med mera!

Finns hur mycket som helst att skriva om mjöl, och inte minst tillsatser. (Själv har jag bara börjat att sätta mig in i den här världen. Har lärt mig mycket bland annat från Sebastiens blogg, brödpassion.se) Vete är ju vanligast, men ett vetemjöl är ju så mycket mer. Varje vete har sin egen karaktär. Vind, sol, vatten och geografisk växtplats sätter sin prägel på skörden så den blir lite olika år från år. Mjölkunskap är minst lika djupgående som vinvärlden😃

Annons:
Gasoline
2013-10-30, 21:33
#49

Vilken bra artikel, tackar för den!

Gasoline
2013-11-14, 09:41
#50

Jag har lite majsmjöl i skafferiet, om jag byter ut lite mjöl mot detta i brödet, blir brödet torrare och kompaktare då?

DesK
2013-11-14, 09:52
#51

Det beror nog på hur mycket majsmjöl du tar. Tar du bara lite så bör det bli bra 🙂

Désirée
Afghan lives matter

Gasoline
2013-11-14, 18:18
Andreas-12
2014-03-24, 11:24
#53

Är det någon som vett om det är någon skillnad i vight på olika mjölsorter om har samma volym ex. 1dl.

Mantissa
2014-03-24, 14:21
#54

#53 Ja det kan skilja, speciellt om du bakar på ekologiska mjöl utan tillsatser. Vissa mjöler drar mer vatten så man får då anpassa mängden efter koncistens

Praefatio
2014-03-28, 13:52
#55

Vad synd att skrädmjölet blir "slaktat" i den här tråden! Jag tycker att det är jättegott. Vi brukar göra skrädmjölssockerkaka och skrädbröd. Man använder inte bara skrädmjöl, det smakar väldigt kraftigt, utan blandar ut det. Någon ovanför benämnde det som "smaksättare", vilket jag håller med om att det är!

Kan vara värt att säga, att i alla fall Stöpafors kvarns variant är fri från gluten. Det står inte på att det är det, och vi ringde och frågade varför. Producenterna odlar enbart havre och deras kvarn och övriga maskiner hanterar enbart havre. Tyvärr är glutenfritt-sigillet så dyrt att skaffa, att de inte har råd som litet företag. Däremot ringer det ofta personer som liksom vi vill veta om det är okej för glutenintoleranta, och det är det! Saltås skrädmjöl kan jag inte uttala mig om.

Ytterligare en mjölsort är teffmjöl, kallas jyttemjöl i affären. Teff är ett afrikanskt sädesslag som är naturligt glutenfritt. Jag har personligen inte bakat med det men min pappas fru gjorde det några gånger när jag bodde hemma. Minns tyvärr inte hur det smakade.

Annons:
Tuttan72
2014-04-01, 11:54
#56

Hej nu har jag också hittat hit. Ang mjölsorter så är väl skrädmjöl inget jag testat. Är just nu mitt uppe i att försöka baka med surdeg endast. Lyckades få till tre limpor i går helt utan jäst.

Mjölet ja. Jag hade en påse saltå vetemjöl hemma som jag har startat mina surdegar på tillsammans med vanligt fint rågmjöl från kungsörnen. Funkade perfekt! Men igår matade jag dem med vete från vanliga påsen, det färskaste jag kunde hitta. Nu protesterar dom med att börja lukta och somna blääärrhh. Så nu har jag faktiskt beställt en 25 kilos säck vetemjöl och likaså en säck Stenmalet råg från Orga kvarn. Jag kan ju återkomma med rapport om det blir nån skillnad

Kram

nickiee
2014-05-07, 21:22
#57

själv så byter jag ut vetemjöl nu mot rågsikt pga ha hört av en vän att vetemjöl förvandlas om till laktos  så nu ska jag göra slut på att vetemjöl sen blir det rågsikt å grahamsmjöl. å jag har upptäckt för några år sen att även jag är laktos intolerant men inte så super kraftigt men får va försiktig

ha en bra dag alla pysslare .
kika gärna in på  min hemsida  www.nogg.se/spiiidis1

DesK
2014-05-07, 22:13
#58

#57 rågsikt är 60% vetemjöl och 40% rågmjöl. Grahamsmjöl är grovt vetemjöl, alltså vetemjöl med alla delarna av vetekornet kvar i mjölet.

Désirée
Afghan lives matter

Aniara14
2014-05-07, 22:51
#59

#57 Du ska inte tro på allt som okunniga människor kläcker ur sig. Laktos är detsamma som mjölksocker, och finns i alla sorters mjölk. Det har överhuvudtaget inget med mjöl att göra, varken vetemjöl eller nån annan sorts mjöl.

Citat från livsmedelsverkets hemsida:
"Många livsmedel är naturligt fria från laktos och kan ätas utan begränsningar. Det gäller till exempel rotsaker, frukt, grönsaker, ägg, fisk, kött, mjöl och socker."

An ounce of prevention is worth a pound of cure

nickiee
2014-05-08, 03:56
#60

58…tack för det visste jag ej då är det fusk tycker jag står det råg ska det enbart va det anser jag men jag mår bättre i alla fall av å använda det .

ha en bra dag alla pysslare .
kika gärna in på  min hemsida  www.nogg.se/spiiidis1

DesK
2014-05-08, 07:37
#61

#59 Livsmedelsverkets inkompetens är skrämmande, man kan inte äta något utan begränsning, särskilt socker är en stor hälsofara att äta. Vad som är sant i påståendet är att samtliga de uppräknade produkterna inte innehåller laktos.

#60 Läs gärna hela artikeln som denna tråd hör till, där står vad allla mjölsorter innehåller. Just rågsikt är en svensk klassiker som har funnits länge och alltid haft samma sammansättning. Ett annat tips är att läsa på förpackningen vad produkten innehåller. Bra att du mår bättre av att använda rågsikt, jag rekommenderar dig att prova att ta bort allt vetemjöl, alltså även grahamsmjöl ur din kost, då kanske du får må riktigt bra.

Désirée
Afghan lives matter

nickiee
2014-05-08, 08:22
#62

61…tack ska använda upp det med sen är det slut på det med .

ha en bra dag alla pysslare .
kika gärna in på  min hemsida  www.nogg.se/spiiidis1

Annons:
Gasoline
2014-05-08, 08:29
#63

#61 menar dom inte att man kan äta det angivna utan begränsningar med tanke på laktos?

nickiee
2014-05-08, 09:21
#64

63… jag håller på å byter ut vetemjölet mot rågsikt  då jag mår bättre av det .mn nu när jag fick veta att det är så pass mycket vete i det s ska jag försöka å få tag i någon som  odlar råg å även kan mala det så man får ren råg

ha en bra dag alla pysslare .
kika gärna in på  min hemsida  www.nogg.se/spiiidis1

DesK
2014-05-08, 09:57
#65

#63 Det är möjligt att de menar så, men eftersom de ger så många klart inkompetenta råd, så är det osäkert vad de verkligen menar. Vore bättre om det skrevs klart och tydligt.

#64 Rent rågmjöl finns både som finmalet och grovmalet i alla vanliga livsmedelsbutiker.

Désirée
Afghan lives matter

Gasoline
2014-05-08, 10:03
#66

Ja, lite luddigt skrivet av dom kanske. :-)

Aniara14
2014-05-09, 02:14
#67

#65 Vilka "klart inkompetenta råd" menar du att Livsmedelsverket ger? Vore bra om du ville precisera dig lite, och ge några exempel.

An ounce of prevention is worth a pound of cure

DesK
2014-05-09, 08:36
#68

Diskussion om livsmedelsverkets råd är utanför ämnet för den här tråden. Här diskuterar vi mjölsorter.

Désirée
Afghan lives matter

marja02
2014-07-07, 12:47
#69

Kan man använda chapatimkjöl som vanligt vetemjöl? Vad blir det för ev  skillnader?

Annons:
Snovit79
2014-11-16, 14:32
#70

Tänk så många det är i år som tycker Manitoba mjölet är det enda man kan använda. (Precis som förra året var kesella och jäst för söta degar det enda man kunde baka saffranbröd på). Saken är den som yrkeskunning ser jag ingen skillnad från vanligt vetemjöl på foton med texten "Kolla vad stora och fina de blev". 

Att en sak kan ha sådan försäljningskraft, för folk så gärna vill ha ett universalt knep inom bakning. 😃

Manitoba använder vi bagare aldrig. Inte sett en enda. Såklart extra bagerivetemjöl och andra med extra protein. (Men vi har också en bunt olika smörer beroende på bakverk.)

Mitt råd till alla julbakare; mat- eller fika. Köp inte Manitoba. Kör på vanligt eller vetemjöl special. Eller glutenfri sort såklart.

Gasoline
2014-11-16, 14:59
#71

Jag kör vanligt vetemjöl utan kesella och med risk för att låta självgod så tycker jag att som blir grymt god och saftiga. Har i lite mer smör än i receptet och kan därav ha lite mindre mjöl men ändå en hanterbar deg. Det var flera år sedan jag fick torra bullar sist. Däremot blir som inte så stora och fluffiga utan något kompakta men utan att smaka varesig torrt eller ogräddat men det är så jag vill ha dom. :-)

Snovit79
2014-11-16, 19:22
#72

#71 Det gör Du rätt i. Jag gör (som på bagarvis) vanlig vetedeg med vit sirap, fast smör, äggulor och saffran till saffransbrödet. Enda skillnaden hemma och på jobb är att i bageri kör vi på flytande saffran på flaska. 

Stora blir dom beroende på hur många gram man kör på varje bulle. 🙂 Så det väljer man med kniven/degskrapan. 

Men som sagt, Manitoba, kesella och jäst för söta degar är försäljningsteknik. Manitoba har ju dessutom en känd man på paketet. Det säljer mer. 😛

Gasoline
2014-11-16, 20:29
#73

Känner att jag måste skapa en ny tråd Ang detta för att vi inte ska spinna iväg på något som egentligen inte rör tråden ämne. Intressant! :-)

[Borttaget]
[Borttaget]
2014-11-16, 20:52
#74

Inlägget är borttaget

DesK
2018-03-05, 17:36
#75

Den här artikeln skrev jag 2010 och på de år som har gått har det hänt mycket på mjölfronten. Skriv gärna in önskemål och tips, så ska jag försöka få ihop en ny artikel om våra alternativa mjölsorter 🙂

Désirée
Afghan lives matter

Pyttelite
2018-03-05, 20:12
#76

#75 Jag gjorde ett besök hos en av de större gårdsbutikerna igår och upptäckte att det där med mjölsorter hade verkligen svämmat över.

Det vore väldigt intressant att få r en förklaring till alla konstigheter som jag hittad där - blev bara en stor påse havregryn till slut - för mycket att ta tills sig.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Annons:
DesK
2022-10-23, 10:07
#77

Tack för gillamarkeringarna som jag har fått i den här gamla tråden de senaste dagarna 😊 Sedan 2010 har det ju tillkommit en mängd olika mjölsorter. Är det någon som har tid och lust att försöka sammanställa våra nyare mjölsorter? Så kan vi göra en ny artikel 😊🙏

Désirée
Afghan lives matter

Upp till toppen
Annons: