Bakprat

Baka "köpebröd"? Med mjuk skorpa

2019-08-18 16:27 #0 av: saretsav

Går det inte att baka bröd som blir som köpebröd? Rostfranska, skogaholmslimpa osv.

Jag får så jäkla hård skorpa på varenda matbröd jag bakar trots olika knep som att ha vatten i ugnen för att få ånga och att vira in brödet i bakhandduk efter gräddning. Det hjälper inte. Inte tillräckligt iaf.

Nu gör det inte mig något att brödet har hård skorpa då jag gillar det. Men jag har familjemedlemmar som inte alls uppskattar detta.

Anmäl
2019-08-18 16:49 #1 av: Tant Grön

Pensla med kallt vatten direkt som du tagit ut dom, (eventuellt med smör), verkar skorpan ändå hård så pensla lite till. En bagare jag kände sa att bröden skall kylas ner så snabbt som möjligt. Förr när jag bakade mycket så satte jag ut bröden på balkongen när det var kallt. Skorpan blir mjuk men den blir tjockare än på köpebröd. Vill säga att nej, det går inte att få dem exakt som köpebröd.

Anmäl
2019-08-18 16:51 #2 av: Carmarino

För några månader sedan testade jag att baka Skogaholmslimpa, och den blev väldigt god.

Här är receptet:

https://blogg.amelia.se/fridasbakblogg/2016/02/17/skogaholmslimpa-basta-receptet/

Fast jag ändrade lite i det, se ovanstående länk. Följ länken i det inlägget och scrolla ner för beskrivning vad jag ändrade.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-08-18 17:12 #3 av: saretsav

Tack så mycket för svaren. Jag får göra nya försökGlad

Jag förstår att bagerierna har andra ugnar och att man inte kan få samma resultat hemma.

Anmäl
2019-08-18 17:46 #4 av: Carmarino

Det beror ju även mycket på vilket mjöl man använder. För att få riktigt "fluffiga" bröd så behöver man använda mjöl med mycket gluten, Vetemjöl Special eller Manitoba Cream t.ex.

Testa att lägga över ett bakplåtspapper, eller aluminiumfolie, när du tycker att ytan på brödet ser lagom brun ut. Då bakas inte ytan lika hårt.

Skorpan blir också mjukare om man förvarar brödet i en plastpåse. Se bara till att brödet hunnit svalna helt innan du lägger in det i påsen, för annars är risken att det möglar nästan direkt.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-08-18 19:16 #5 av: Tant Grön

#3 Ja, ge inte upp. Mina första limpor jag bakade blev hårda som sten. Skrattar

Anmäl
2019-08-19 07:30 #6 av: DesK

Här är ett bra recept Glad

https://matbrod.ifokus.se/discussions/4d71454fb9cb46224405a387-klassisk-svensk-limpa-recept?4d71251bb9cb4621410487dc-1

Désirée

Anmäl
2019-08-19 12:37 #7 av: saretsav

#6 Tack, den limpan ska jag prova att baka.

Anmäl
2019-08-19 16:11 #8 av: DesK

Gör det, jag tar oftast ännu mindre sirap och gör den vanligen med surdeg också Glad

Désirée

Anmäl
2019-08-25 11:44 #9 av: Carmarino

I tidningen Hembakat nr 1, 2017 hittade jag de här tipsen på förvaring av bröd:

När brödet är gräddat bör det svalna på ett galler. Täck brödet med en bakduk för en mjuk skorpa, eller låt det svalna utan bakduk för en hård skorpa.

För att behålla en hård skorpa så ska du förvara brödet i en papperspåse eller linda in det i papper. Förvarar du brödet i en plastpåse blir skorpan mjuk.

Matbröd kan frysas förpackat i en plastpåse i cirka sex månader. Ett bröd som innehåller mycket fett håller max tre månader i frysen. Tänk på att brödet måste ha kallnat helt innan det packas i en påse och stoppas i frysen, annars bildas det lätt kondens på insidan av påsen.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-09-08 18:11 #10 av: saretsav

Igår bakade jag limpan. God men så svår att skära. Innanmätet smulade sönder totalt och jag fick skära så försiktigt för att få några hela skivor.

Anmäl
2019-09-08 18:18 #11 av: Carmarino

Vilken av limporna var det du bakade? Har för mig att Skogaholmslimpan smulade lite, men det var ett tag sedan jag bakade den så jag minns inte säkert.

Hittade den här sidan med lite tips om vad som kan hänt:

https://tidningenhembakat.se/hembakatskolan/felsokningsguide-nar-det-inte-blir-som-man-vill/

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-09-08 18:21 #12 av: saretsav

Den som #6 länkade till bakade jag. Följde receptet exakt men minskade lite på sirapen bara.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.