Annons:
Etikettervetebrödkakorsöta-bakverk
Läst 164 ggr
Carmarino
7/16/20, 1:55 PM

Recept - Sockerkaka på mormors vis

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Denna sockerkaka har jag bakat en gång tidigare. Receptet hittade jag på tidningen Allas hemsida.

ca 10 bitar

Ingredienser:
200 g smör eller brynt smör*
135-225 g (1,5-2,5 dl) strösocker
3 ägg
240 g (4 dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g (1 dl) vispgrädde eller syrad grädde

Ugn:
175°C

Gör så här:
Sätt på ugnen.
Smörj och bröa en hålform som rymmer ca 1¾ liter.
Vispa samman rumsvarmt smör och socker tills det är riktigt krämigt (ca 2-4 minuter med elvisp). Vispa sedan i ett ägg i taget.
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Tillsätt grädden.
Häll smeten i formen. Grädda i 40–50 minuter i nedre delen av ugnen.

*Brynt smör:

I alla recept jag läst om hur man bryner smör så står det att det ska "dofta nötigt". När jag brynte smör så undrade jag därför hela tiden när det skulle börja dofta nötigt. Jag tyckte bara det doftade som kola. Så om ni inte heller tycker det doftar nötigt utan bara kola, förtvivla inte - det är helt rätt ändå. Tummen upp

Personligen tycker jag inte det är särskilt gott med brynt smör på bröd eller på mat, men det blir väldigt gott att baka med det.

Matgeek har gjort en bra video där man ser tydligt hur det går till att bryna smör.
https://www.youtube.com/watch?v=BJ6YEwx_M1I


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

  • Redigerat 9/7/20, 6:35 AM av Carmarino
Annons:
Upp till toppen
Annons: