Bakprat

Spännande bröd

2018-11-27 22:43 #0 av: Tant Grön

Hittade dom här recepten när jag googlade efter något annat. Så gott det ser ut och borde inte vara omöjligt att göra själv.

Anmäl
2018-11-27 22:44 #1 av: Tant Grön

Så fina.

Anmäl
2018-11-28 17:03 #2 av: Tant Grön

Ett till annorlunda och intressant bröd.

Anmäl
2018-12-01 12:52 #3 av: Tant Grön

Håller på att baka dom översta bröden nu. En helt ljuvlig doft sprider sig i lägenheten. Skall lägga in ett foto sen.

Anmäl
2018-12-01 17:11 #4 av: Tant Grön

Så här blev dom. Något hårda men ett av de godaste bröd som jag bakat, kanske det allra godaste. Glad

Anmäl
2018-12-01 22:12 #5 av: Pyttelite

Ser verkligen fina ut - var det komplicerat att göra dom?

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-12-02 10:47 #6 av: Tant Grön

#5 Tyckte inte det var komplicerat, men man måste kunna kavla ut degen så den blir tunn som papper.  Sen är det ju alltid lite svårare första gången man gör något. Hade i lite för mycket mjöl, men det skall jag undvika nästa gång. Min man gillade dom också så detta brödet gör jag fler gånger. Kul bröd att bjuda på på också.

Anmäl
2018-12-14 14:57 #7 av: Tant Grön

Ett till annorlunda bröd som ser gott ut:

Anmäl
2018-12-19 18:32 #8 av: Soligajag1

Jag bakade dessa nu! Fick ett ryck o la i riven morot och havregryn . Jag blev så nöjd! 😀👍 För jag är en ’självkritiker’ !!

HH Glad 

Anmäl
2018-12-19 18:52 #9 av: Tant Grön

Vad spännande det är att experimentera när man bakar. Dom ser väldigt goda ut.

Anmäl
2018-12-19 18:55 #10 av: Soligajag1

#9 Tackar Tackar !! Glad 

Ska testa lite andra varianter sen . . Tummen upp

HH Glad 

Anmäl
2019-01-08 13:41 #11 av: Tant Grön

Hittade detta brödet som jag nog skall göra: 

Anmäl
2019-01-27 18:00 #12 av: Tant Grön

Detta brödet bakade jag idag. Kan ju inte ett ord turkiska, men med hjälp av lite google-sökande  och google översätt så gick det.

Anmäl
2019-02-19 09:30 #13 av: Tant Grön

Någon ville ha receptet, så här kommer det:

Vetemjöl 700 g.  (Jag tog 500g, degan skall vara ganska lös.)
Mjölk 3 dl          
Socker i msk              Fyllning: Jag tog ungefär 3,5 nävar riven ost, en rödlök 
Olja 0,75 dl                                    i strimlor och grovhackad persilja ca 0,5 dl
Vatten 0,75 dl                              
1 ägg
1 tsk salt
10 g. jäst
Ägg att pensla med

Värm vatten, olja och mjölk till fingervarmt i en stor gryta. Blanda jästen med salt och socker i en kopp och rör tills det blir flytande. Tillsätt det till den ljumna degvätskan. Blanda i mjölet. (Jag har bakat detta brödet 2 gånger och det har räckt med 500 g.) Det behöver inte knådas, utan man arbetar degen länge med en slev så degen blir blank och smidig och allt mjölet är inarbetat. Olja in en skål, typ salladsskål och flytta degen dit med inoljade händer, tag också lite olja på degen så den inte torkar. Täck med plast och ett lock och låt jäsa till dubbel storlek.
Olja in en kavelmatta eller bänkskiva e.d. som tål olja. Jag använder en stor glasskärbräda. Tag en fjärdedel av degan med inoljade händer och forma till en boll som plattas ut med händerna. Lägg på en liten näve fyllning. Drag upp degen från kanterna och nyp ihop så fyllningen blir täckt. Platta ut med händerna till en rund
kaka. Gör ett hål i mitten så att ångan kan gå ut vid bakningen. Lägg på inoljad bakplåt två bröd på varje. Jäs som vanligt.
Baka i ca 220 grader ca 10 minuter tills bröden fått fin färg. Tag ut och pensla med smör eller margarin.

Se videon så förstår ni tekniken.

Kan tillägga att dom är väldigt enkla att göra och fantastiskt goda.

Anmäl
2019-02-19 09:48 #14 av: Tant Grön

Så här blev de bröd jag bakade inlägg #10 och #11.

https://matbrod.ifokus.se/discussions/5bf19c1e8e0e7461f318add0-senast-bakat-25?discussions-1

Anmäl
2019-02-23 23:17 #15 av: Tant Grön

Idag bakade jag Bolo do caco. Ett traditionellt bröd från Madeira som innehåller sötpotatis och äts med vitlökssmör.

Anmäl
2019-02-25 09:40 #16 av: Carrosh

#15 Det lät riktigt gott! Såg gott ut också! Dela gärna receptet, jag blev jättesugen! 😊

Anmäl
2019-02-25 11:01 #17 av: Tant Grön

#16 Här är receptet, det är inlägg 4 uppifrån. Det skall jäsas i tre omgångar, så det tar lite tid, annars var det lätt att göra. Det går åt mindre mjöl än vad det står i receptet, så ta inte i allt på en gång.
https://www.matklubben.se/forum/oenskeladan-41/mjukbroed-fran-madeira-6870

Anmäl
2019-03-31 19:48 #18 av: Tant Grön

Hittade ett recept på rödbetsbröd som skulle vara roligt att testa.
http://kockisen.se/rodbetsbrod/

Anmäl
2019-05-09 14:08 #19 av: Grace2009

Nu har jag  brödet i #0 i ugnen. Gud så motstridig den var! Min deg blev jättetorr. Jag har säkert haft minst 1,5dl vatten extra i för att få någon ordning på den. Och så svårt att kavla riktigt tunt! Hoppas det är värt bestyret dock för i videon ser det ju jättegott ut.

Anmäl
2019-05-09 14:28 #20 av: Tant Grön

#19 Så blev det för mig också första gången. Man får ha i mycket mindre mjöl, så är det också lättare att kavla. Det står 600g mjöl men jag har bara i ungefär 500g. Bröden blir finare och frasigare med mindre mjöl. Smaken var ändå fantastiskt god trots mycket mjöl. 
Du kan väl berätta hur dina blev?

Anmäl
2019-05-09 14:33 #21 av: Tant Grön

#19 Kan tillägga att det är lättare att kavla ut tunt med den tekniken hon har i videon. Min man hade en rundstav som han sågade av i lagom längd och den använder jag nu när jag gör denna typen av bröd.

Anmäl
2019-05-09 14:33 #22 av: Grace2009

#20 Ska till och med försöka ta ett kort när de är färdiga Skrattar

Jo, jag mätte upp mjölet och utgick mer från det, om man säger så. Borde nog göra som vanligt när jag bakar, mäta upp vätska först och sedan bara tillsätta mjöl tills det är lagom. Försökte tillsätta mer vatten efter att jag fått ihop degen, men det är skitjobbigt att ha en hård deg och försöka mjuka upp den med mer vatten Gapskrattar

Anmäl
2019-05-09 14:36 #23 av: Tant Grön

#22 Jo, hoppas dom blir goda i alla fall och att du inte ger upp utan provar igen. Glad

Anmäl
2019-05-09 14:48 #24 av: Grace2009

Okej. Jag tror det är klart. Men ser ju att degen skulle ha varit bra mycket tunnare. Och hårt var det att dela det. Smaken är okej. Men jag ska nog ge det ett nytt försök vid något tillfälle

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.