Salassos surdegsstart - Recept
Ingredienser
Dag 1:
2 teskedar Fast eko. honung (rågade)
1 deciliter Vatten (40 grader )
1.5 matsked Grahamsmjöl (Eko)
1.5 matsked Rågmjöl fint (Eko)
3 matskedar Vetemjöl (Eko)
Dag 3:
1.5 deciliter Vatten (40 grader)
1 deciliter Vetemjöl (Eko)
0.5 deciliter Grahamsmjöl (Eko)
0.5 deciliter Rågmjöl fint (Eko)
Dag 4:
1.5 deciliter Vatten (40 Grader)
1 deciliter Vetemjöl (Eko)
0.5 deciliterr Grahamsnjöl (Eko)
0.5 deciliter Rågmjöl fint (Eko)
Gör så här:
Dag1: Blanda i en väl tilltagen burk (ca 2 liter) med lock, honung, vatten, grahamsmjöl, rågmjöl och vetemjöl. Låt stå med locket löst på i skåpet ovanför kylskåpet i 2 dygn.
Dag 3: Tillsätt vatten, vetemjöl, grahamsmjöl och rågmjöl. Rör om och låt stå i 1 dygn i skåpet ( löst lock).
Dag 4: Tillsätt vatten, vetemjöl, grahamsmjöl och rågmjöl. Rör om och låt stå i skåpet (löst lock). Efter 10-12 timmar brukar det jäsa ordentligt. Då kan man ställa in burken i kylskåpet. Skruva på locket efter 1 timme. Kan vid behov fördelas i mindre burkar.
Denna surdegsgrund förvaras sedan i glasburk i kylskåpet.
Håller länge i kylskåp. Bör matas med 1 matsked mjöl, vete- eller rågmjöl, och 1,5 matsked vatten en gång/vecka.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
En liten fråga då jag aldrig provat att göra detta, vattnet man ska mata med ska det vara 40 grader eller kallt?
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Nu har jag köpt rågmjöl så nu ska här sättas surdeg ska bli jättekul.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Vad kul! Lycka till och berätta gärna hur det går
Vattnet du ska mata med ska var 40 grader enligt detta recept.
Bäst är att koka upp vatten och låta det svalna till 40 grader.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Jag lovar o hålla er uppdaterade
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Jaa, vad kul att du vill prova! Sen är du fast När suren börjar bubbla blir man bara så lycklig! Låter ju inte klokt, men det är sant!
Haha nu är den precis satt o ställd i skåpet ovanpå kylen…vi får väl se om det bubblat över till imorrn
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Skaka eller rör om i den ett par gånger om dagen! Lycka till
Dottern fråga just vad är det som luktar mamma
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Hihi! Den lukten brukar inte tilltala barn. Min dotter är 18 men hon rynkar också på näsan. Nu kommer den att ändra doft i slutet och lukta syrligt, friskt och spritigt. Då känner man att den är klar!
De är så goa de små liven det där kommer jag aldrig o äta sa hon det kan inte va hälsosamt
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Haha! Tänk om dom visste hur mycket små nyttiga bakterier som finns i kroppen! En vuxen människa bär på en sådär 1,5-2 kg bakterier
Jag sa till henne att be hennes lärare i alternativmedicin (hon läser omvårdnadsprogrammet) att hon skulle förklara det nyttiga med surdeg. Vi får se nästa vecka vad hon sagt till henne.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
tycker redan den har ändrat doft, nu tycker jag den mest doftar honung
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Nu har jag matat den igen o nu ser man bubblor
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Nu är den klar så idag ska det bakas här. Går det bra kommer det säkerligen en bild under kvällen.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
spänningen stiger!
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Spänningen är på topp! Håll med om att det är kul Här kommer mitt helgbak. Grytbröd med autolysmetoden. Här har jag använt vetesurdeg. Jättegott och ENKELT!
Ja det är jättespännande….har just gjort första momentet på salassos grytbröd med honung
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Ursäkta en dum fråga, men vad är autolysmetoden?
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#19 Förenklat kan man säga att man arbetar degen så lite som möjligt. I andra fall arbetar man ju degen länge i maskinen. Här är det snarare tiden och inte maskinen som gör jobbet och utvecklar glutenet. Man blandar snabbt ihop ingredienserna och sen låter man den jäsa. Det finns lite olika åsikter om hur man gör. En del låter degen jäsa i ett dygn utan att röra den, andra viker ihop degen några gånger under ett par tre timmar och sen bakar av. Jag gjorde det senare och använde också vetesurdeg. Den här degen är också VÄLDIGT lös och dallrig. Det sista ska den vila en stund inlindad i en handduk innan den försiktigt åker ner i grytan. Jag har gjort efter båda principerna med jästiderna. Denna gången med surdeg och kortare jästid blev det bästa, och framför allt det godaste resultatet.
Kan ju tillägga att disken blev minimal. En plastbunke och en degskrapa som diskmaskinen fick ta hand om
Hej Louise!
Eftersom Jag varit bortrest och inte kunnat svara på Din fråga om det skall vara 40 graders vatten eller kallt, så finner Jag att både MonisN och DesK har besvarat frågan och som var att man använder uppkokt vatten som sedan svalnat till ca 40 grader är det rätta,det fungerar även med kallt vatten men tar mycket längre tid innan surdegsstarten aktiveras.Intressant skall bli att höra hur "Ditt grytbröd" blev.
Kul att du är tillbaka Salasso en fråga till funderar lite på att stoppa i oliver eller örter i brödet vad tror du om det?
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Hej Louise!
Det fungerar hur bra som helst.Ofta tillsätter Jag både pumpa och solrosfrö,en annan gång med hackade valnötter eller soltorkade tomater,eller oliver eller vad man önskar.Jag bakar efter grundreceptet till grytbrödet, men varje gång som jag lägger i smakämnen så som frukter,kärnor eller kryddor osv. så får man ett "nytt" spännande bröd.Grytbrödet ger ju den där härliga skorpan som man får vid stenugnsbakning.Senast när Jag bakade grytbrödet så skar jag 3 ganska djupa snitt diagonalt. sedan "pickade " jag med en "kinespinne"i plast (som man äter kina mat med), MELLAN spåren ända ner till botten på degämnet
Det visade sig att det blev ett bättre bröd iom att ångan ifrån grytbotten tog sig upp genom brödet, och brödet blev godare, kanske var det inbillning.Jag skall göra det idag igen när det är dax att baka ut.
Det ska jag prova kom just på att jag ska ha i rivna morötter och ev solroskärnor för det tycker jag är supergott i bröd
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Ska fundera på det Salasso . Det är ju en stund tills jag ska göra resten av degen så man vet aldrig vad som kan hamna i.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Morötter i surdegsbröd? Det har jag aldrig testat! Det måste bli superduper saftigt och gott Synd att vi inte kan smaka varandras bröd! Man kan ju torka surdegen, med brödet…nä det går ju inte
Rapport kommer senare ikväll
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
#29 Skulle precis fråga hur det går! Nu är vi alla nyfikan
Det jäser så fint MonisN om en timme ska jag rundriva om en timme o sen ska det jäsa sista svängen sen får vi se om man kan äta resultatet efter gräddning då förstås
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Men nu när jag titta börjar jag bli orolig det har snart jäst över kanten på degbunken
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Men är inte brödet godast när det är varmt då
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Nu står brödet i ugnen det var som sagt en pärs o få över det från bordet till grytan i ugnen men nu är det där även om jag fick skära nytt snitt när jag stoppat ner brödet i grytan.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Nu är brödet färdigt bild kommer imorgon när jag hittat sladden till mobilen så jag kan ladda upp bilden.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Mooaaaa! Vad det ska luktar gott i dit kök nu Jag brukar inte heller kunna hålla mig utan måste smaka första dan, fast det är nog bra om du låter det svalna först. Eller vad fasen…. smöret är gott om det smälter lite på brödet
Brödet luktar gott ja, men lergrytan luktar sådär. Brödet ser supergott ut men det ska som sagt få svalna först.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Hur länge ska jag sitta uppe och vänta??!!!
Tänkte du komma över o smaka?
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Ohhh ja, vad trevligt! Men då tror jag tuppen blir sur om han inte får väckning i morgonbitti Fast å andra sidan blir undulaten sur om han blir väckt före kl 8! Du förstår ju vilket dilemma jag sitter i nu!!!
Kika in på min sida så finns en bild iaf.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Surdegsbröd skall mogna i alla fall 2 minuter( fniss). Jag bara skojar låt det svalna och mogna i handuk eller i folie på galler under eller över natten.Det finns surdegsbröd som skall mogna 3 dygn innan man bör skära i dem.
Jag väntar gärna till imorgon och hör om resultatet. Lägg det under huvdkudden i natt och njut av doften.
Lyckades fixa till en bild men jag la den där den hör hemma under salassos grytbröd med honung
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Vill putta lite eftersom jag har förmånga sidor här lagda på bokmärken så hittar jag inte.