Bröd med fördeg eller skållning

Lingonlimpa - Recept

2009-12-01 12:17 #0 av: Loucar

3 stycken

Dag 1

10 gram jäst

3 deciliter vatten

2 deciliter grovt rågmjöl

1½ deciliter grahamsmjöl

Dag 2

25 gram smör

3 deciliter vatten

40 gram jäst

2 teskedar salt

1 ½ tesked fänkål

1 deciliter lingonsylt

cirka 15 deciliter vetemjöl

Dag 1

Ljumma vattnet och lös upp jästen i vattnet. Tillsätt råg och grahamsmjöl och låt stå över natten i rumstemperatur.

Dag 2

Smält smöret och tillsätt vattnet låt blandningen bli ljummen lös sedan upp jästen i blandningen. Tillsätt kryddor och lingonsylt samt vetemjölet men spar till utbakning. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa under bakduk 30 minuter och baka sedan ut limporna. Jäs till dubbel storlek på smord plåt och grädda sedan i cirka 40 minuter i 200 graders värme.

 

Receptet kommer från en gammal året runt tidning och de har i sin tur fått det från Grythyttan.

 

Anmäl
2009-12-01 12:32 #1 av: MonisN

Detta låter som ett gott bröd. Lingonen gör det säkert både saftigt och gott.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-12-01 12:38 #2 av: Loucar

Ja lingon är ju gott även i mjuk pepparkaka som även den blir saftigare av lingonen.

Anmäl
2009-12-01 12:56 #3 av: MonisN

Jag har alltid lingonsylt i min mjuka pepparkaka!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.