Att baka med surdeg

Fyllda bröd - piroger

2012-04-23 13:26 #0 av: DesK

Piroger görs traditionellt på rågmjöl, vatten och jäst, men jag tror att de ursprungligen gjordes med surdeg av råg. Det är också ganska vanligt att göra piroger av pizzadeg, smördeg, pajdeg eller sconesdeg. Jag gör då och då olika fyllda bröd, fyllningen kan varieras på många sätt och även en del matrester kan komma till användning.


Bild på mina fyllda surdegsbröd

Ibland passar det bra att göra något slags fyllda bröd. De funkar bra som utflyktsmat och även som mellanmål vid exempelvis träning, men beroende av hur du gör dina fyllda bröd kan de också utgöra en hel middag. Likaså kan de passa fint på en buffé.

Så här gjorde jag rullarna på bilden ovan:

2-3 deciliter uppfriskad vetesurdeg
3 deciliter 40-gradigt vatten
12 gram jäst (kan uteslutas, men då blir jästiden längre)
1/2 matsked salt
12 deciliter vetemjöl cirka
Mängden mjöl beror på hur blöt din surdeg är.
Blanda samman en deg och låt jäsa cirka 2 timmar.
Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del tunnt
Lägg på önskad fyllning och rulla ihop, ungefär som en rulltårta.
Lägg på bakpapperklädd plåt, låt jäsa medan ugnen blir varm, pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i 20-25 minuter.

Jag gör på liknande sätt med uppfriskad rågsurdeg också Glad

Fyllningen på plats och dags att rulla ihop det hela

Förslag till fyllning:

Strimlad skinka
Soltorkade tomater
Oliver grovt skurna
Fetaost
Peppar
Herbes de Provence

Strimlad salami
Rödlök skuren i tinna skivor
Riven gärna lagrad hårdost
Peppar
Herbes de Provence

Gorgonzola
Riven hårdost
Färskost
Rödlök som ovan
Herbes de Provence

Här hittar du ett recept på matmuffins

Här är ett recept på glutenfria matmuffins

Jag gör även lökbröd ibland, men det är ju inte en hel måltid på samma sätt som förslagen ovan Glad

 

Désirée

Anmäl
2012-04-23 20:23 #1 av: Anterrabae

mm det ser jättegott ut! Det ska jag göra till nästa gång jag bakar tror jag! Tack! Kyss

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-04-23 22:12 #2 av: MonisN

Piroger är supergott! Tyvärr tar det lite tid att göra så det krävs lite planering, men det är väl värt att vänta på. Dina ser smaskiga utTungan ute

Jag brukar baka pirogdeg med vetemjöl och fullkornsvetemjöl.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2012-04-24 14:37 #3 av: [Tassy]

Smask!


Anmäl
2012-04-24 22:43 #4 av: Rita-S

Det är ditt fel att jag var tvungen baka piroger i går ;)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2012-04-25 05:46 #5 av: DesK

Ha Ha Rita Skrattande Du la ju in ba tips, tack tack! Kyss

Désirée

Anmäl
2012-04-27 20:17 #6 av: Anterrabae

Håller på med pirogbak nu, ett gäng som ligger på jäsning och ska gräddas om en halvtimma eller så.

Det blev två sorter, en med kyckling lök, vitlök, majs, paprika och fajitakryddning.

Och en vegansk med lök, vitlök, spenat, tomat, soltorkade tomater, oliver och majs. Kryddad med färska lagerblad och färsk timjan.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-04-27 20:39 #7 av: MonisN

Låter ljuvligt gott IdaTungan ute

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2012-04-27 20:51 #8 av: Anterrabae

Ja jag hoppas på det.

det ser lovande ut i alla fall, de jäser fint. Jag bakar dem helt vetefria, då makens dotter kommer till helgen. Och vetefria piroger är något av en utmaning, eftersom det kan vara svårt att få glutenfria degar att bli bra att kavla. Har man dem kalvelbara blir det ofta torrt och hårt och jäser dåligt. Men nu ser det som sagt lovande ut. Återkommer om en liten stund med resultatet!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-04-27 20:53 #9 av: Rita-S

men burde det inte då fungera med bakpulver-piroger då?

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2012-04-27 21:01 #10 av: Anterrabae

Njä, bakpulvret verkar ha ännu svårare att resa en glutenfri deg, scones är tex hopplöst att få bra.. När jag bakar muffins så får inte smeten bli för tjock för då reser de sig inte alls. Jag misstänker att det krävs såpass mycket bakpulver att smaken slår i genom.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-04-27 21:11 #11 av: Rita-S

Hm gott poeng. Jag har bara erfarenhet med att baka glutenfri rullkaka faktisk.. har inte haft nåt problem med den men det lär kanske vara pga rullkaka är såpass tunn som den är gissar jag..

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2012-04-27 21:14 #12 av: Anterrabae

Ja jag tror det, just rulltårta/-kaka är den jag brukar lyckas bäst med. Tror att det beror just på tunn kaka och tunn smet.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-04-27 21:28 #13 av: Rita-S

jag har recept på glutenfri kladdkaka som är lätt om du vill ha den :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2012-04-27 21:31 #14 av: Anterrabae

Ja tack! Det tar jag gärna Skrattande

Lägg upp den i en egen tråd så är det lättare att hitta igen, och för att andra att hitta (om den inte redan är tillagd och jag har missat det)

Kyss

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-04-27 21:31 #15 av: Rita-S

Det var tanken ;) In progress!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2012-04-27 22:04 #16 av: Anterrabae

Kycklingpirogerna, några av dem i alla fall.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-04-27 22:05 #17 av: Anterrabae

och veggopirogerna

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-04-27 23:46 #18 av: MonisN

Det ser ut som du lyckades få upp degen! Fyllningarna låter väldigt goda. Jag får nog baka piroger snart, det är bra att ha på lut i frysen när lunchfantasin tar slutGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2012-04-27 23:56 #19 av: Anterrabae

Jo de blev jättebra, gott bröd och goda fyllningar!

Detta kommer jag helt lklart att göra igen. Och nu har jag ju även lurat ut hur jag ska göra degen knåd-och kavelbar. Glad

 

Givetvis kommer jag att göra pirogerna på vete och rågmjöl framöver också. Men det är bra att ha den glutenfria känslan kvar. Har ju trots allt vänner och familj som fortfarande inte äter säd.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-04-28 19:55 #20 av: [TrevorS]

Missat artikeln, va gott!

Jag ska göra piroger om någon dag tror jag. brukar steka den lätt på stekbannan för att den ska bli lite hårdare på undersidan så kan man grilla pirogen. Det är gott! Skrattande

Anmäl
2014-03-14 19:05 #21 av: Gasoline

Smaskens!

Ska provas någon gång Glad

Anmäl
2014-03-18 00:06 #22 av: VildaVittra

Jag brukar göra kokta piroger som man sedan kan steka i smör. Dreglar

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-03-18 00:10 #23 av: Anterrabae

#22) Åh låter gott! Får man be om recept i en egen tråd? *sitter fint och räcker vacker tass*

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2014-03-18 00:24 #24 av: VildaVittra

#23 Javisst, de heter Pierogi.

Man häller upp en hög med vetemjöl med lite salt på bordet och blandar i ett ägg, sedan häller man på hett vatten och knådar ihop till liknande en pastadeg, kanske något klibbigare.

Sedan finhackar man massor med champinjoner och gul lök och steker och smaksätter med salt, persilja och peppar. När det svalnat så blandar man i ägg och ströbröd. Sedan kavlar man ut degen och tar ut rundlar med ett glas, som man tummar ut  så de blir tunnare, sedan lägger man på en klick på varje rundeln och viker rundeln dubbel och trycker hop kanterna ordentligt.

Sedan är det vara att stoppa ner dom i ordentligt kokande vatten och ta upp dom när dom ser klara ut. De är suveräna att frysa ner och tina till ett mellanmål och det finns fler traditionella fyllningar.

Då du ser att jag gör detta på en höft så googlade jag fram ett recept där du kan få en uppfattning om mängderna (även om de har olja i degen och maler fyllningen). http://taffel.se/recept/pierogi-med-svamp-och-lok

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.