Att baka med surdeg

Att baka med surdeg

2009-08-31 16:27 #0 av: DesK

Surdeg är den äldsta formen av jästkultur och jäsmedel

Det har åter blivit populärt att baka med surdeg och det finns många olika slag av surdeg. Dessa har dock alla gemensamt att de, utan hjälp av tillsatt bagerijäst eller kemiskt jäsmedel, ger ett bra bröd. Notera dock att många surdegsrecept innehåller en liten mängd jäst, vilket särskilt för den ovane bagaren kan vara en bra hjälp.

Det finns en del recept där man ska blanda jäst med mjöl och degvätska och sedan bara låta stå över natten eller max ett dygn. Denna typ av deg är inte någon surdeg utan snarare en fördeg, men kallas ibland felaktigt för surdeg.

Att sätta en surdeg tar inte så lång tid, det är vilotiden som är lång, allt från cirka tre dygn till en vecka.

Recept på surdegsgrund finner du till vänster under Surdegsgrund

Surdegsgrunden sparar du i kylskåpet i en glasburk. Om du inte bakar särskilt ofta bör du friska upp surdegsgrunden ungefär var annan vecka. Du tar då fram surdegsgrunden ur kylskåpet och matar den med någon matsked vatten och någon matsked mjöl av samma slag som du hade i den ursprungliga surdegsgrunden.

Brödet på bilden hittar du här

Désirée

Anmäl
2009-09-11 00:02 #1 av: DesK

Varning!

Att baka med surdeg är vanebildande.

Det är mycket lätt att fastna för denna typ av bakning  Flört

Désirée

Anmäl
2009-09-18 20:25 #2 av: Stephanie

Men hur gör man sen då, när man vill göra ett bröd av degen..? Tungan ute

Anmäl
2009-09-18 20:31 #3 av: DesK

Jo då går man till avdelningen  02. Surdegsbröd och kollar efter ett recept   Glad

Här är ett gott bröd

Désirée

Anmäl
2009-09-18 20:38 #4 av: Stephanie

Aha! Tungan ute Tackar!

Anmäl
2009-09-18 20:45 #5 av: DesK

Glad Lägg gärna in dina favoritbrödrecept här  Tungan ute

Désirée

Anmäl
2009-09-18 21:07 #6 av: Stephanie

Jag? Tungan ute Ja, det får jag väl ta och göra! De som bakas oftast här hemma.

Anmäl
2009-09-29 12:37 #7 av: salasso

Levainbröd bakas helt utan jäst. Endast med vetesurdeg.

Järngrytan som brödet bakas i ger en otroligt  krispig yta utan att använda vatten i ugnen.

Anmäl
2009-09-29 12:40 #8 av: salasso

Levainbröd fortsättning

Anmäl
2009-09-29 12:42 #9 av: salasso

Levainbröd fortsättning 3

Anmäl
2009-09-29 12:44 #10 av: salasso

Levainbröd fortsättning 4

Anmäl
2009-09-29 12:52 #11 av: salasso

Levainbröd fortsättning 5

Anmäl
2009-09-29 12:54 #12 av: salasso

Levainbröd fortsättning 6

Anmäl
2009-09-29 13:06 #13 av: MonisN

Mycket pedagogisktSkrattande Tack för dina fina teckningar!

#10 Rättar lite... ska vara "ställ in en grytan i ugnen" men det fattade säkert allaOskyldig

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-09-29 13:07 #14 av: [Asta]

Första bakningsserietecknaren Glad

Anmäl
2009-09-29 13:16 #15 av: MonisN

Det är hur roligt som helst! Mer såntSkrattande

 

 

 

 

 

 

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-09-29 14:22 #16 av: DesK

Salasso, vilken underbart pedagogisk beskrivning  Glad

Jag sammanfattar receptet här så att de som vill skriva ut det kan göra det lite lättare.

Salassos Levainbröd

På kvällen:

8 deciliter vetemjöl special
1 deciliter vetesurdegsgrund
3 deciliter vatten 40 grader varmt
2 teskedar salt
Koka upp vattnet och låt det svalna till 40 grader.
Blanda samman allt i en bunke med lock och ställ på varm plats, till exempel i skåpet ovanför kylen. Låt stå i 12 timmar.

På morgonen: 

Ta fram en mindre bunke med lock och lägg i en teflonbakduk i botten och upp efter kanterna. Lägg i degen från kvällen och låt jäsa under lock medan grytan och ugnen värms upp.
Ställ in en gjutjärnsgryta i ugnen och värm ugnen och grytan till 275 grader. När grytan är varm, ta upp den på spisen och lyft över teflonduken med degen i grytan. Sätt på locket, ställ in grytan i ugnen, sänk värmen till 225 grader och grädda brödet med locket på i 50-55 minuter.
Låt brödet svalna på galler inlindat i bakduk.

Har du inga plastbunkar med lock kan du täcka degbunken med plastfilm.

Désirée

Anmäl
2009-09-29 15:15 #17 av: salasso

Vet Ni?

Ni är alla ÄNGLAR på den här sajten, tack för hjälpen.

Vet också att det blev fel med att ställa (grytan i spisen) men det var för mycket jobb att ändra. De som inte förstår får gärna ringa mitt journummer om ugnsluckor och spisar, så skall jag sjunga för dem, sen ringer de aldrig mer.Skrikandes

Tjing!!

Anmäl
2009-09-30 12:30 #18 av: salasso

Hej!

Bakade leveinbröd i järngryta på morgonen och det ser i alla fall bra Ut.

Här kommer några  bilder av bakäventyret.

Första jäsningen 12 timmar gammal, halva jästiden (den första) på alltanen och den andra jästiden i rumstemperatur.Flört

Anmäl
2009-09-30 12:33 #19 av: salasso

fortsättning,.innan andra jäsningen, lägg teflonduken i en mindre jäslåda.

Anmäl
2009-09-30 12:38 #20 av: salasso

I med degen och låt jäsa i rumstemperatur medan grytan och ugnen värms, som tar cirka 1 timme för att grytan skall uppnå rätt temperatur. OBS!

Anmäl
2009-09-30 12:41 #21 av: salasso

Ugns- och gryttemperaturen är uppe i 275 grader

Anmäl
2009-09-30 12:44 #22 av: salasso

Lyft över degen till den varma grytan, var försiktiga så Ni inte bränner Er, lägg på locket och in i ugnen på den nedersta falsen och sänk temperaturen till 225 grader,

grädda 50-55 minuter.

Anmäl
2009-09-30 12:50 #23 av: salasso

brödet är färdiggräddat i 55 minuter.

Anmäl
2009-09-30 12:52 #24 av: salasso

Det färdiggräddade brödet.

Anmäl
2009-09-30 12:55 #25 av: salasso

Nu skall det få vila och sova  några timmar innan Jag skär i det.

God Natt vänner nu ska brödet sova!TystZZZZZZZZZ

Anmäl
2010-01-25 12:08 #26 av: HasseH

Hörru Salasso? Du lägger alltså i alltihop, inklusive teflonduk, i den varma grytan? I såfall känns det här som ett väldans enkelt recept, gillas!

Anmäl
2010-01-25 13:25 #27 av: salasso

Man lägger i teflonduken och degen i grytan Enkelt!Skrattande

Anmäl
2010-04-15 10:53 #28 av: DesK

Ibland kommer frågan upp om det är svårt att göra egen surdeg. Nej det är det inte, men det kräver lite planering. Ett tips till de som inte vågar göra egen surdeg är att mejeribolaget säljer torkad surdeg. Nackdelen med den är att man måste prenumerera på den. Jag har själv inte bakat med den sortens surdeg, men jag antar att det funkar bra.

Länk till mejeribolagets surdegssajt

Désirée

Anmäl
2010-05-10 02:26 #29 av: Emmyjane

Urch vad duktiga ni är ska gå och friska min surdegsgrund nu för bakning senare i dag.

Tar Leila Lindholms recept.

Blandar i mycket nötter, aprikoser och frön.

Anmäl
2010-05-10 09:37 #30 av: MonisN

#29 Låter som ett gott bröd! Visa oss gärna resultatetGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-05-10 12:27 #31 av: DesK

#29 Det finns ett recept på bröd med torkad frukt här. Detta kan man mycket väl baka med surdeg istället för med jäst, jag gör båda varianter.

Désirée

Anmäl
2010-07-20 20:03 #32 av: [TrevorS]

Det är alltid gott att baka på surdeg. Var ett tag sedan sist kanske ska sätta igång nu igen.

Anmäl
2010-07-21 13:26 #33 av: MonisN

#32 Det tycker jag absolut du ska göra! Ser fram emot dina experiment. Du är otroligt kreativ och kan säkert komma på annorlunda receptGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-07-29 00:33 #34 av: Emmyjane

På mitt sommarjobb har de ett kedjebrev/ surdeg tror jag.

Det liknar surdeg i sin uppbyggnad och luktar jäst.

Den heter Herman jag ska tigga till mig en del när de delar upp den i små delar, för slutreceptet låter jättesmarrigt.

Någon som känner igen ska skaffa kopia på brevet med recept och förklaring på fredag.

Anmäl
2010-07-29 00:35 #35 av: Emmyjane

Man kan baka jättegoda saftiga bullar på surdeg.

Anmäl
2010-07-29 00:58 #36 av: MonisN

Herman är en söt kaka och inget vanligt surdegsbröd. storost har skrivit om detta i den här tråden.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-07-29 01:05 #37 av: Emmyjane

Tack ,ska läsa det.

Anmäl
2012-08-21 07:34 #38 av: DesK

Numera finns det även surdeg på burk i kylen i butikerna. Jag avråder dock bestämt från köp av denna "surdeg" då det är en död produkt! Se tråden Nyhet surdegsgrund.

Désirée

Anmäl
2012-08-23 08:30 #39 av: Emmyjane

Kanske bättre att fråga den lokala bagaren om man får köpa av hen?

Anmäl
2012-08-23 08:59 #40 av: DesK

Ja det är mycket bättre! Glad

Hermannkaka är jättegott Tungan ute och numera bakar jag alltid mina vetebullar med min vetesurdeg Glad Jag fick idén till detta när jag fick en Hermann med tillhörande recept Glad

Désirée

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.