Jästbröd

Min mormors bröd.

2014-01-05 17:43 #0 av: Tant Grön

Detta bröd bakade min mormor ofta när jag var barn på 50/60-talet.

Blir ungefär 6-7 brödkakor beroende på hur stora man gör dom.

1 hg margarin eller smör
1 kg vetemjöl
1 dl havrekli (knappt)
7.5 dl mjölk
50 gram jäst
2 dl vatten
0.75 dl socker
1/2 msk socker
1/2 msk salt (eller lite mer).

Rör ner jästen i lite av den kalla mjölken. Värm resten av mjölken + vatten och salt till fingervarmt.
 Tillsätt jästen + socker och det andra. Låt jäsa i 1 tim. Knåda och dela degen i 6 - 7 bitar och kavla
ut till runda brödkakor, ca 1/2 cm tjocka. Nagga väl med brödnagg. Låt jäsa till dubbel storlek. Nagga.
Gräddas i 300 grader eller 275 om du inte har 300 grader, på en het plåt som står inne hela tiden i ugnen.
(Man behöver en mjölad bakspade för att få in och ut brödet i ugnen. Man kan hjälpa till med en gaffel för att få på brödet
på bakspaden när man skall ta ut det.)
5 minuter skall dom gräddas.





Anmäl
2014-01-05 17:47 #1 av: Maria

Det låter jättegott. Påminner i utseendet kakor som min mormor brukade göraSkämtar

Jag blev bara lite konfunderad över sockermängden. Har du skrivit rätt?

/Maria

 

Anmäl
2014-01-05 18:38 #2 av: Tant Grön

# 1 Jo sockermängden är rätt. Ändå så smakar dom inte så sött. Det försvinner nog en del i jäsningen. Köpta tekakor och hönökakor t.ex. smakar mycket sötare.

Anmäl
2014-01-05 18:45 #3 av: Maria

0,75 dl socker + en 1/2 msk?

När ska den halva matskeden användas? Är det för att lösa upp jästen?

/Maria

 

Anmäl
2014-01-05 19:04 #4 av: Tant Grön

Oj, tyckte jag kontrollerade receptet så noga. Den halva matskeden skall inte vara med. Det skall vara en halv msk salt. Tur du såg det.

Anmäl
2014-01-05 22:59 #5 av: Maria

Aha, jag tänkte det var något lurigtSkämtar

/Maria

 

Anmäl
2014-01-06 12:42 #6 av: InkaAthilea

Det ser jättegott ut! :)

Anmäl
2014-01-06 15:46 #7 av: Tant Grön

Det är jättegott. Brukar annars mest baka grövre bröd. Nästa gång jag bakar detta så skall jag prova med mindre jäst och långjäsa. Det är kul att experimentera med bröd. Och nu för tiden lyckas allt bröd av någon konstig anledning. När jag var yngre så misslyckades jag med allt utom med frallor. Brödet blev så hårt ibland att det inte gick att äta. Eller degigt och äckligt eller smuligt. Men nu bakar jag nästan allt mitt bröd.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.