Jästbröd

Snabbt franskbröd

2013-11-25 17:42 #0 av: Gasoline

Tänkte dela med mig utav mitt snabba brödrecept, bakar alltid detta på torsdagar så att jag har bröd till helgen. Varierar med olika mjölsorter, nötter och fröer samt kryddor.

Snabbt franskbröd

4 dl vatten
1 pkt (50g) jäst
1 msk olja
10 dl vetemjöl special
2 tsk salt
2 tsk sesamfrön

Värm vattnet så att det är fingervarmt, smula ner jästen i en bunke och häll det fingervarma vattnet över jästen. Rör tills det löst sig och tillsätt oljan.

Rör ner mjöl och salt i degvätskan, rör till en smidig deg.

Smöra och bröa en brödform med sesamfröna och lägg degen i formen.

Ställ brödet i mitten av den kalla ugnen. Ställ ugnen på 250 grader och låt brödet stå i ugnen ca 35 min. Ibland får brödet lite väl mycket färg, så kolla det regelbundet på slutet och lägg ett bakpapper över vid behov.

Stjälp upp brödet på ett galler och låt det svalna.

Tips

Vill du ha nybakat bröd till frukost?
Baka då detta brödet med hälften av jästmängden och låt brödet jäsa i kylskåpet över natten i en bunke. På morgonen lägger du degen i formen och gräddar som i grundreceptet.

Anmäl
2013-11-25 17:45 #1 av: Gasoline

Jag har experimenterat lite med detta recept och använder detta som en "bas" när jag bakar mitt bröd, det går så snabbt och smidigt.

Men har funderat på en sak...

Vetemjöl special används i detta recept, jag har för mig att jag sett att ni här inne skrivit att mjölet bör jäsa för att man ska utnyttja mjölets egenskaper, stämmer det eller har jag fått detta om bakfoten?

Tror ni att man kan jäsa brödet lite innan gräddning eller tror ni att det blir dåligt?

Anmäl
2013-11-25 18:25 #2 av: DesK

Tack för ett bra och enkelt recept! Blomma

När man bara blandar ihop degen och inte bearbetar den särskilt länge kan man lika gärna använda vanligt standardvetemjöl. Det är bröd med mycket fibrer och ång bearbetningstid som vinner på att man använder specialvetemjöl.

Beträffande jäsning, så ger ju lång jästid och mindre jäst oftast ett mer smakrikt bröd Glad


Désirée

Anmäl
2013-11-25 18:29 #3 av: Gasoline

Det var så lite så, desK. Tack själv för ditt svar.
Som jag misstänkte, jag har provat både special samt vanligt vetemjöl och tycker att det inte gör någon större skillnad.

Anmäl
2013-12-05 05:34 #4 av: Gasoline

Jag provade att jäsa detta bröd till nästan dubbel storlek innan jag gräddade det i ugnen.

Degen vart lite svårare att få ner i brödformen men jag kände tydligt märka att det vart fluffigare.

Anmäl
2014-03-26 14:51 #5 av: Anterrabae

Smakar inte brödet jäst, om det inte får jäsa upp innan ugnen, som enligt grundreceptet?

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2014-03-26 15:48 #6 av: Gasoline

#5 nej, jag tycker att det smakar bröd :-) jag brukar sällan köra exakt detta recept utan jag byter ut lite av mjölet och tillsätter andra saker.

Man kan ju jäsa brödet, då blir det en aning fluffigare. Annars märker jag ingen skillnad egentligen, dessutom tappar man ju "snabbheten" med receptet om man jäser det. ;-)

Anmäl
2014-03-26 15:52 #7 av: Gasoline

Såhär kan brödet bli att se ut om man glömmer att smörja formen.

Anmäl
2014-03-26 15:53 #8 av: Gasoline

Men det ser oftast ut såhär :-)

Anmäl
2014-03-26 16:14 #9 av: Anterrabae

Ok så bra :)

Det ser gott ut.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2014-06-24 20:37 #10 av: Ljusa

Tack för bra recept! Mycket gott bröd :)

Anmäl
2014-06-27 06:13 #11 av: Gasoline

#10 det var så lite så, kul att du uppskattade det :-)

Anmäl
2014-06-27 06:43 #12 av: jagga-ewe

Jag bakade detta ur minnet igår. Eller tja, nåt liknande iaf. Följde grunden kan vi säga. :) Hade dock i havregryn och torkad aprikos, eftersom jag just nu är helsåld på bröd med havregryn. Blev riktigt bra, fast det reste sig ojämnt. Mycket mer på ena sidan. Kan säkert skyllas på vår ganska skruttiga och helt klart ojämna ugn. Men, det här kommer göras fler gånger, utan tvekan! Både som snabbt bröd och som kalljäst. Nackdelen med det, som med alla limpor, är att det måste ju kallna innan det går att skära bra. Så det blir nog inte till frukostbakandet.

Stort tack för tipset, Gasoline!

I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.