Bakprat

Mitt första grytbröd

2013-11-12 22:14 #0 av: Tant Grön

Blev fantastiskt gott. Nu undrar jag, kan man använda annat mjöl än vetemjöl om det skall vara knådfritt? T.ex dinkel eller kan man blanda med råg?


Anmäl
2013-11-13 09:04 #1 av: DesK

Fint bröd du har gjort! Glad

Det är ju främst vetemjöl av olika slag som utvecklar glutentrådar och det är därför som man ska knåda degen. Så ju mindre vetemjöl du använder desto mindre behöver du knåda degen. Däremot kan en deg med mycket råg vara lite svår att blanda ihop ordentligt.

Désirée

Anmäl
2013-11-13 19:31 #2 av: Gasoline

Det där ser toppen gott ut!

Recept?

Anmäl
2013-11-13 19:50 #3 av: [Vegg]

Ser supersmarrigt ut! 

Anmäl
2013-11-13 22:48 #4 av: Tant Grön

Här kommer receptet:

Grytbröd

5 dl kallt vatten 

1 krm jäst 
2 tsk salt 
600 g (10 dl) Kungsörnen Vinjett Vetemjöl 
Till formen: matolja

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt och vetemjöl.Rör samman degen med händerna eller en sked/slev, ca 20 sekunder. Det räcker med att allt mjöl blivit blötlagt. Degen behöver inte knådas.Täck bunken med plast och bakduk. Låt degen stå i rumtemperatur ca 12 timmar.


Häll ut degen på kraftigt mjölat bakbord (degen är väldigt lös). Vik ihop degen som en kudde och försök på så vis bygga upp spänningen i degen. Låt sedan degen vila 2 timmar i en oljad och lite mjölad större form. Täck med plast!


Värm ugnen till 225°C. Sätt in grytan i ugnen så att den är varm när degen fått vila färdigt! Strö lite mjöl i grytan. Skrapa försiktigt ur degen ur formen, ner i den heta grytan. Lägg på lock och sätt in den i den nedre delen av ugnen. Efter 30 minuter tar du av locket och bakar ytterligare ca 20 minuter. Total avbakningstid ca 50 minuter. Stjälp upp brödet på galler för avsvalning.

Anmäl
2013-11-13 22:50 #5 av: Tant Grön

O.B.S! Att det skall jäsa i 12 timmar. Missade det och fick stå och baka till ett på natten. Men det var det värt. Gapskrattar

Anmäl
2013-11-14 07:59 #6 av: [Vegg]

Jag såg detta recept på Kungsörnens paket också. Ser supergott ut. Skämtar

Anmäl
2013-11-14 18:36 #7 av: Gasoline

Tack för receptet :-D

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.