Glutenfria recept

Glutenfritt knäckebröd - recept

2011-10-28 23:51 #0 av: [TrevorS]

Blir 2 stora runda knäckebröd eller om man vill klicka ut och forma dem till vanliga knäckebröd.

Ingredienser:
2 deciliter majsmjöl
1 deciliter solroskärnor
0,5 tesked salt
0,5 deciliter rapsolja
2 deciliter kokande vatten.

Gör så här:
Värm ugnen till 150°C. Blanda majsmjöl, solroskärnor, salt och rapsolja och tillsätt det kokande vattnet. Bred ut smeten på bakplåtspapper. Grädda i cirka 60 minuter. Den ska vara riktigt hårt när det är klart.

Anmäl
2011-10-29 23:37 #1 av: Anterrabae

Tack! Jag har precis börjat fundera på knäckebröd.. Glad

Men brukar man inte ha någon form av jäsmedel i knäcke? Blir det inte väldigt hårt och kompakt utan?

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-10-30 07:16 #2 av: [TrevorS]

Lite annorlunda, det är som mitt raw-knäckebröd det är inte jäst i den heller. Detta ska inte jäsa. Kollar man bakåt på knäckebröd så är det oftast att man kokar mjölgröt och blandar med vetemjöl och sedan gräddar. Senare när man började att "spara" knäckebröd så gjordes en stor förändring att man tillsatte jäsningspulver eller bikarbonat (innan man tillsatte majsstärkelse och det blev bakpulver). Flört

Hittade ett liknande recept här.

Anmäl
2011-10-30 09:46 #3 av: [TrevorS]

Kom på en grej, man kan även använda detta recept om man vill ha mjuka tacoskal, uteslut bara solroskärnorna och grädda 25-30 minuter. Flört

Anmäl
2011-10-30 09:56 #4 av: Anterrabae

Det var en bra idé! Måste också testas Glad

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-10-30 10:00 #5 av: [TrevorS]

Tycker jag, ska lägga ut bild, bakar ett nu. Jag gjorde av misstag satte klockan på 30 minuter därav jag kom på att det blev som tacobröd. Borde gå att späda ut med något annat då 1 deciliter majsmjöl blir cirka 1 tacobröd. Går säkerligen att tunna ut något mer också om man testar.

Anmäl
2011-10-30 10:03 #6 av: [TrevorS]

Just ja, havre kan man ha i, bör dock mixas till mjöl innan.

Anmäl
2011-10-30 10:20 #7 av: Anterrabae

Jag ska testa när köket blir ledigt, idag ska jag göra ny ost och baka bröd.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-10-30 10:21 #8 av: [TrevorS]

Ah du har fått den där "ostmanin" som jag fick och ville göra ny hela tiden? Skrattande

Anmäl
2011-10-30 10:25 #9 av: Anterrabae

Japp! Jag kan dock berätta vad den beror på. Jag har alltid b-vitaminbrist. Eftersom b-vitaminer finns främst i vete och därefter kött så har jag svårt att få det i mig. Även b-komplex man köper är oftast gjorda på vetegroddar. Bjästen ropar på mig Flört

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-10-30 10:29 #10 av: [TrevorS]

Tänkte lägga in i inlägget men gick inte så jag postar här istället. Skrattande

B-vitamin, du får dricka öl. (hostar lite sådär smått och småler) Jag är sugen på att göra egen b-jäst är inte alls så svårt som man tror faktiskt.

Anmäl
2011-10-30 14:08 #11 av: Anterrabae

Coolt med egen b-jäst..

Jo öl ja, jag skulle mer än gärna dricka det. men - då var det den där lilla delen med spannmålsallergi Flört

Fast det är ju klart, det finns naturligt glutenfri öl, utan malt - Men den är inte lika god.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-10-30 14:30 #12 av: [TrevorS]

Mjöd kanske fungerar istället?

Bjäst kan vi ta privat hur man gör det. Skrattande Det är jäst socker fast inte från sockerbetor.

Anmäl
2011-10-30 17:42 #13 av: Anterrabae

Jo, men gör man inte mjöd på säd? Jag har ingen koll..

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-10-30 20:58 #14 av: [TrevorS]

Nejdå mjöd är endast honung som man jäser. Skrattande Tror antibiotikan fortfarande är kvar om den inte dör när jästen blir alkohol?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.