Bakprat

Den glömda surdegen!

2011-09-09 11:23 #0 av: DesK

I förrgår hittade jag en surdeg som jag hade glömt bort Skäms Det är min vetesurdeg som jag gjorde nångång i våras. Den hade skiktat sig men luktade helt okej, så jag hällde av vätskan, fyllde på med lite ljummet vatten, hällde ut cirka hälften i en bunke och matade den med ljummet vatten och vetemjöl från Saltå Kvarn. Den började bubbla några timmar senare och igår bakade jag med den utan problem Glad

Så om du har råkat glömma att mata din surdeg så är det alltid värt att testa att göra som jag gjorde Glad

Désirée

Anmäl
2011-09-09 13:12 #1 av: Anterrabae

Då behöver man inte oroa sig om man skulle glömma ett par veckor då Flört

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-09-11 23:04 #2 av: zissi

Det trodde jag aldrig skulle gå. Så bra att veta, ska inte slänga min surdeg så fort med andra ord.

Anmäl
2011-09-12 09:06 #3 av: DesK

Ja jag blev faktiskt förvånad att den kvicknade till så snabbt Glad Ännu konstigare tycker jag att det är därför att detta ju var en helt ny surdegsgrund. Att min snart 19 år gamla rågsurdegsgrund kan glömmas bort ett tag det vet jag, men att en så ung surdeg kunde glömmas bort trodde jag som sagt inte Glad

Désirée

Anmäl
2011-09-12 11:34 #4 av: MonisN

Får se om jag har lika stor tur. Har friskat upp min rågsur nu som jag gjorde smuldeg av innan semestern. Ännu inget liv...

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-09-12 21:08 #5 av: storost

Den kommer säkert snart ta fart igen.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-09-12 21:52 #6 av: MonisN

Två matningar idag, och inte mycket till livGråterGråter

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-09-12 21:54 #7 av: DesK

Mona du får prata lite snällt med din suris och mata den några gånger till, så kvicknar den nog till, ska du se Glad

Désirée

Anmäl
2011-09-13 09:57 #8 av: storost

Mona, mata den inte nu till imorgon! En smulsurdeg har mindre bakterier i sig än den vanliga surdegen, därföratt du blandade i mjöl innan du stälde den i kylen. Och nu, ju mer du blandar i mjöl och vatten, ju färre bakterier har du jämfört med mjölmängden. De ska föröka sig nu. Ställ surdegen på eftermiddagen i ugnen uppvärmd till 40°C och avstängd.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-09-13 12:21 #9 av: MonisN

Nu är min sur i två trådar så jag fortsätter här!

Suren har stått framme sedan igår utan att jag har matat den mera. Ska jag låta den vara framme tills i morgon utan mjöl och vatten? Kanske ska jag låta locket vara öppet så det kommer in lite goa bakterierObestämdTungan ute

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-09-13 18:02 #10 av: storost

Ja Mona, mata den inte igen, men ställ den på ett varmt ställe med locket på.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-09-13 19:39 #11 av: MonisN

När kan jag mata den igen då?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-09-13 20:50 #12 av: storost

Titta imorgon förmiddag hur den ser ut och testa med tungan om det finns syra i. Om det redan finns syra i, mata bara lite grann. Annars skulle jag föreslå att du matar den imorgon kväll tidigast. Men ta dubbelt så mycket vätska som mjöl!

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-09-13 20:52 #13 av: MonisN

Just nu är det ganska mycket i burken, kanske jag ska slå av så det bara är en deciliter kvar?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-09-13 21:43 #14 av: storost

Eller häll en del i en skål och täck över den med en handduk.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-09-13 21:48 #15 av: MonisN

Är det den i skålen jag ska mata sen då menar du?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-09-13 21:50 #16 av: storost

Jag tänkte på att du ska mata bägge två samtidigt. Om båda blir pigga, då kan du baka med den ena och den andra har du som säkerhets backup. Och sen skulle jag föreslå, att du torkar lite surdeg.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.