Jästbröd

Naanbröd - recept

2011-07-25 09:03 #0 av: Tove-

Tyvärr blir det inte riktigt likadant som det naanbröd man får på restaurang, men gott blir det i alla fall!

10 bröd

7 deciliter vetemjöl
2 kryddmått bakpulver
3/4 matsked socker
6 matskedar smör
25 gram jäst
2 deciliter mjölk + mjölk att pensla med
(Sesamfrön till garnering)

1. Blanda mjöl, socker och bakpulver
2. Smält smöret och tillsätt mjölken. Hetta upp till 37 grader.
3. Smula jästen i en bunke och häll sedan på mjölk- och smörblandningen. Se till att jästen blir helt upplöst.
4. Häll mjölet i den flytande blandningen och knåda till en smidig deg.
5. Låt degen vila i 1 timme under kökshanduk på ett varmt ställe.
6. Sätt ugnen på 250 grader när degen jäst färdigt.
7. Dela degen i 10 lika stor bitar som sedan kavlas ut till tunna cirklar.
8. Lägg cirklarna på bakplåt med bakplåtspapper, pensla sedan med mjölk och strö sesamfrön på bröden. 
9. Grädda i mitten av ugnen i cirka 5 minuter, bröden ska bli ljusbruna.

 

Anmäl
2011-07-25 10:00 #1 av: DesK

Tack för ett trevligt recept! Glad Ett av knepen med sånt här bröd är att det ska kavlas riktigt supertunnt och ibland får man Naanbröd som är kryddade.

Désirée

Anmäl
2011-07-25 10:09 #2 av: MonisN

Hej Tove!

Tack för receptet. Att baka naanbröd och få det likadant som på restaurang tror jag är omöjligt eftersom det många gånger bakas med speciella tandooriugnar. Men att baka det på hög värme i vanlig ugn i några minuter är nog så nära man kan komma.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-07-25 10:14 #3 av: DesK

Kom just på att det kanske blir bäst om man gräddar dem i gjutjärnspanna på spisen. Vi får göra några olika testbak Glad

Désirée

Anmäl
2011-07-25 16:44 #4 av: storost

Tack för receptet Tove!

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-07-25 20:36 #5 av: Tove-

#1 Ja, jag undrar vad det är för kryddor. Borde gå att googla. =)

#2 Varsågod! Ja, man har ju inte en sådan ugn hemma precis ;)

#3 Det har jag också tänkt på, många andra indiska bröd gräddas ju på spisen. Måste provas!

#4 Varsågod!

Anmäl
2011-07-25 20:40 #6 av: Tove-

Jag kollade upp lite kryddor!

Spiskummin och vitlök hittade jag i flera av recepten, och med tanke på att spiskummin används flitigt i det indiska köket borde det ju gå att använda.
Ska prova med spiskummin och vitlök nästa gång jag bakar!

Anmäl
2011-07-27 23:16 #7 av: [TrevorS]

Tänkte berätta om Kaffegrytan som man äter Naanbröd till. Skrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.