Surdegsbröd

Finskt rågbröd - recept

2011-05-10 20:45 #0 av: storost

Fördeg

250 gram ljummet vatten
125 gram rågsurdeg
400 gram finmalet rågmjöl

Rör ihop och låt stå minst i 12 timmar – vi lät det stå 20 timmar.

 

Huvuddeg

775 gram fördeg
30 gram jäst
180 gram ljummet vatten
500 gram filmjölk
675 gram finmalet rågmjöl
30 gram havssalt

 

Gör så här

Blanda alltihop, inklusive fördegen, utom saltet och knåda i maskin på låg hastighet i 10 minuter. Blanda i saltet och knåda 5 minuter till. Låt jäsa en timme eller två.

Slå på ugnen på 250 grader.

Forma brödet med blöta händer (avlång eller rund) och sätt på med bakplåtspappersklädd bakplåt. Strö över lite rågmjöl. Låt jäsa i 60 – 90 minuter, tills ytan har sprickor.

Grädda i 5 minuter i 250 grader och sänk värmen till 190 grader och grädda i en timme.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-05-11 09:32 #1 av: MonisN

Tack Stephan för receptet. Det här ska jag prova, har aldrig bakat surdegsbröd med filmjölk.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-05-15 15:27 #2 av: storost

Jag måste säga, att det är mitt nya favobröd.Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-06-21 17:11 #3 av: storost

Surdegen bubblar nu..... Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-06-21 17:18 #4 av: DesK

Stephan Toppenbra recept! Glad Vilken fin brödbild Skrattande

Désirée

Anmäl
2011-06-21 19:11 #5 av: MonisN

Jag är också nyfiken på detta med filmjölk så jag ska prova det snart. Blir det mycket syrligt?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-06-21 20:51 #6 av: storost

Tack Désirée. Nej Mona, det blir inte verkligen syrligt - jag var absolut förvånad (positiv) över brödet.Glad Jag kommer att prova receptet med grekisk yoghurt istället för filmjölk.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl