Surdegsbröd

Dessans ljusa surdegsbröd - recept

2011-04-14 11:45 #0 av: DesK

Detta är ett av mina standardbröd som jag bakar på min surdeg som nu nått den aktningsvärda åldern 18 år Glad

Dag 1:
½ deciliter grundsur
½  deciliter ljummet vatten 
2 deciliter rågmjöl.
Blanda samman allt I en skål, täck med lock eller plastfolie och låt stå cirka 15-24 timmar.

Dag 2:
Ta ifrån cirka 1 deciliter av grundsuren och blanda ner denna I grundsurburken och ställ tillbaka I kyskåpet. Resten blandas med:
7 deciliter ljummet vatten
¼ paket jäst (12,5 gram)
1 matsked salt
1-2 deciliter rågmjöl
cirka 16-18 deciliter vetemjöl.
Arbeta degen väl, degen ska var mjuk men inte kladdig.

Låt degen jäsa cirka 1 timme.

Stjälp upp degen och forma en avlång limpa, lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 1 timme.

Värm ugnen till 250 grader, grädda 15 minuter, sänk sedan värmen till 175 grader färdigt cirka 50 minuter.

Tips1: Banka ut degen till en rätt tjock rektangulär platta och rulla ihop som en rulltårta, lägg skarven nedåt och nyp ihop ändarna och vik in under limpan.

Detta blir ett stort bröd.

Tips2: Dela degen i 2 lika stora delar och forma en limpa av den ena halvan och ställ på jäsning. Den andra halvan delar du i 2-4 mindre bitar och kavlar ut mycket tunnt. Skär ut bitar, lägg på plåt, kör över med kruskavel och nagga. Grädda i 225 grader tills bröden fått lagom färg och är hårda. Grädda därefter limpan.

Désirée

Anmäl
2011-04-14 12:49 #1 av: Anterrabae

Denna ska jag göra, eller tja i alla fall något liknande Glad

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-04-14 21:30 #2 av: [TrevorS]

Det är riktigt gott ju.

#1. Testa med teffmjöl istället för vetemjöl. Flört

Anmäl
2012-11-20 09:59 #3 av: DesK

Receptet går bra att halvera, ifall man inte vill ha en stor limpa Glad

Désirée

Anmäl
2012-11-20 20:45 #4 av: MonisN

Jag behövde lite variation i receptsamlingen, det här ska provas Glad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2012-11-24 13:44 #5 av: Marinas Mix

Använde denna, men bytte ut lite av rågmjölet mot grahamsmjöl och blandade ner valnötter, solroskärnor och aprikosbitar. MUMS

Pyssliga hälsningar Marina.
Sajtvärdinna på Pärlpyssel *Min blogg*
Häng med in i det nya äventyret på BeadCraft

Anmäl
2013-02-11 18:45 #6 av: Drakvargen

Verkar som ett bra recept för min första surdeg att ta sig an. Ska absolut testa i helgen.

Anmäl
2013-02-23 15:15 #7 av: Mantissa


Varför baka surdeg med jäst?

Anmäl
2013-02-23 16:30 #8 av: [Tassy]

För ofta räcker inte jäskraften i surdegen, såvida man inte har en väldigt kraftig suris.


Anmäl
2013-02-23 17:37 #9 av: Mantissa

#8 Det där stämmer inte. Man ger den mer tid bara. På mitt jobb bakar vi stora degar med endast 50g surdeg!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.