Surdegsbröd

Levainbröd i gryta.

2009-10-01 12:08 #0 av: salasso

Levainbröd är ett ljust bröd som bakas utan `vanlig´ jäst utan bakas enbart ned vetesurdeg som enda jäsmedel.

Detta bröd är krispigt och segt och väldigt gott

Salassos Levainbröd

På kvällen:

8 deciliter vetemjöl special
1 deciliter vetesurdegsgrund
3 deciliter vatten 40 grader varmt
2 teskedar salt
Koka upp vattnet och låt det svalna till 40 grader.
Blanda samman allt i en bunke med lock och ställ på varm plats, till exempel i skåpet ovanför kylen. Låt stå i 12 timmar.

På morgonen: 

Ta fram en mindre bunke med lock och lägg i en teflonbakduk i botten och upp efter kanterna. Lägg i degen från kvällen och låt jäsa under lock medan grytan och ugnen värms upp.
Ställ in en gjutjärnsgryta i ugnen och värm ugnen och grytan till 275 grader. När grytan är varm, ta upp den på spisen och lyft över teflonduken med degen i grytan. Sätt på locket, ställ in grytan i ugnen, sänk värmen till 225 grader och grädda brödet med locket på i 50-55 minuter.
Låt brödet svalna på galler inlindat i bakduk.

Har du inga plastbunkar med lock kan du täcka degbunken med plastfilm.

Anmäl
2009-10-01 12:11 #1 av: salasso

Levainbröd 1

Anmäl
2009-10-01 12:12 #2 av: salasso

Levainbröd 2

Anmäl
2009-10-01 12:13 #3 av: salasso

Levainbröd 3

Anmäl
2009-10-01 12:15 #4 av: salasso

Levainbröd 4

Anmäl
2009-10-01 12:16 #5 av: salasso

Levainbröd 5

Anmäl
2009-10-01 12:17 #6 av: salasso

Levainbröd 6

Anmäl
2009-10-01 12:19 #7 av: salasso

Levainbröd 7

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.