Bröd med fördeg eller skållning

Klassisk Svensk limpa - Recept

2009-09-18 12:26 #0 av: DesK

4 deciliter rågmjöl
5 deciliter kokande vatten

Lägg rågmjölet, som kan vara fint eller grovt, i en degbunke och häll över det kokande vattnet. Blanda noga och täck med lock eller plastfolie.

50 gram jäst
2 liter vetemjöl cirka
1 matsked salt
5 deciliter ljummet vatten
1/2 deciliter baksirap cirka

Lägg mjölet i en stor degbunke, blanda i saltet och smula ner jästen i mjölet. Blanda sirapen och vattnet och tillsätt det till mjölet.
Arbeta samman ordentligt.
Tillsätt nu den skållade rågdegen och arbeta alltsammans mycket väl. En assistent underlättar detta.
Arbeta degen tills du har en homogen deg där du inte längre ser att det är 2 olika degar.
Tillsätt till sist så mycket vetemjöl så att du får en fast men mjuk deg.
Låt jäsa cirka 40 minuter.
Ta upp degen på bakbordet knåda den och forma 2 avlånga limpor. Lägg dem på plåt med bakplåtsduk eller papper.
Låt jäsa 30 minuter.
Värm ugnen till 250 grader.
Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk nu värmen till 175 grader.
Grädda cirka 50 minuter.
Om du vill ha blanka limpor kan du pensla dem med uppvispat ägg innan du sätter dem i ugnen.

Detta är ett klassiskt något omarbetat recept, som jag fick av en arbetskamrat när jag arbetade i livsmedelsbutik. Många bakar med rågsikt, vilket också går bra, men jag föredrar att blanda mitt mjöl själv. Om du vill ha brödet grövre kan du ta mer rågmjöl och då minska på mängden vetemjöl.

 

 

Désirée

Anmäl
2009-09-29 20:26 #1 av: DesK

Receptet är redigerat eftersom jag hade snubblat på tangenterna Skäms men nu ska det vara rätt  Glad

Désirée

Anmäl
2009-09-30 14:35 #2 av: salasso

Hej DesK!

Skall skållningen bara svalna, eller skall den stå längre tid?Flört

Anmäl
2009-09-30 15:07 #3 av: DesK

Den ska bara svalna, jag brukar räkna med ungefär en timme  Glad

Désirée

Anmäl
2011-08-12 20:29 #4 av: DesK

Inspirerad av Jennys tråd bakade jag idag detta bröd med 200 gram surdeg och bara 12 gram jäst och så tog jag bara cirka 12 deciliter vetemjöl som jag blandade med rågskållningen, därefter fyllde jag på med så mycket vetemjöl så att jag fick en hanterlig deg

Désirée

Anmäl
2011-08-15 10:07 #5 av: jenny_karlsson

Jaaa visst blev det bra? Skrattande

En påse skållad, hackad pomerans och ett par matskedar brödkryddor hade jag i med. Sen penslade jag med sirapsvatten innan gräddning och sirapskaffe efter gräddning. Blev supergott! Smakade tvättäkta gotlandslimpa! Glad

Mvh Jenny

Anmäl
2011-08-15 11:16 #6 av: DesK

Om vi ser till tradition och äkthet så skulle jag tro att den här typen av bröd från början bakades med bara surdeg Glad

Imorse hade jag tänkt ta mig en macka, men jag hittade inget bröd Förvånad

Désirée

Anmäl
2011-08-15 12:02 #7 av: jenny_karlsson

Ja visst, du har absolut rätt. Ingen jäst. Utan bara naturens egna kraft. Glad

Nämen oj, har resten av familjen käkat upp allt bröd? Skrattande

/Jenny

Anmäl
2011-08-15 14:55 #8 av: DesK

Japp det är ju ingen idé att baka, det tar ju slut på en gång FlörtOskyldigCool

Désirée

Anmäl
2011-08-15 23:52 #9 av: MonisN

Jag har inte provat den här klassikern. Jag får ta och göra det!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-09-25 23:37 #10 av: Aviendha

Precis vad jag letade efter! Skrattande

Anmäl
2011-09-26 08:14 #11 av: DesK

#10 Vad roligt! Glad Berätta gärna här sen hur du gjorde! Glad

Désirée

Anmäl
2011-09-26 12:02 #12 av: [TrevorS]

Oj, det såg riktigt gott ut! Skrattande Borde jag baka! Ska införskaffa rågmjöl någon gång snart.

Anmäl
2011-09-26 14:14 #13 av: Aviendha

En fundering... Blir det jättedumt om man använder rågskikt? Ica hade nämligen inget rågmjöl Obestämd

Anmäl
2011-09-26 15:20 #14 av: [TrevorS]

Rågsikt: 40% rågmjöl och 60% vetemjöl
Rågmjöl: 100% rågmjöl (bör vara, men varit med om rågmjöl med 10% vetemjöl, varför vet jag inte)

Kan inte svara om det går bra, men annars kan man blanda rågmjöl hälften vetemjöl istället.

Anmäl
2011-09-26 16:30 #15 av: Aviendha

En liter rågskikt borde då ge mig min andel av rågmjöl (4deciliter) , och så tar man 14 deciliter vetemjöl istället för receptets 2 liter.. Borde bli ungefär samma antar jag Glad

Anmäl
2011-09-26 17:24 #16 av: DesK

#15 Ja det bör stämma rätt bra! Glad

Désirée

Anmäl
2011-09-26 18:22 #17 av: [TrevorS]

Ja det låter som att det stämmer. Skrattande

Anmäl
2011-09-27 10:01 #18 av: Aviendha

Färdig! Skrattande

Hade inget ägg, antar att det är därför mina inte är lika fina som de i #0. Det var lite jobbigt att få ihop den skållade degen med den andra, jag vill verkligen ha en riktig hushållsassistent! (stackars elvispen behöver nog ett spett för att ta sig ur sitt nytillkomna deghölje)

Har inte hunnit äta av dem än, men de luktar gott och ser goda ut. Blir perfekt till eftermiddagsfikat Glad

Anmäl
2011-09-27 10:25 #19 av: [TrevorS]

Ser goda ut. Skrattande Jag brukar köra med havremjölk, sojagrädde eller havregrädde istället för ägg, får samma blanka resultat.

Anmäl
2011-09-27 10:43 #20 av: DesK

#18 De ser jättefina ut! Glad

Man kan också pensla limporna med sirapsvatten med lite redningsamjöl i - man gör alltså en vanlig liten redning och låter den koka upp och penslar limporna med den innan gräddningen.

Désirée

Anmäl
2011-09-27 12:33 #21 av: Aviendha

Tack för tipsen! Det ska jag lägga på minnet Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.