Glutenfria recept

Mitt första glutenfria bröd

2010-02-19 15:04 #0 av: storost

Ingredienser

100 gram bovetemjöl
100 gram sojamjöl eller vassleprotein
100 gram rismjöl
100 gram majsmjöl
100 gram majsstärkelse
2 teskedar fruktkärnmjöl
1 ½ tesked salt
30 gram mörk sirap
7 gram torrjäst
30 gram solroskärnor
30 gram linfrö
30 gram sesamfrö
30 gram pumpakärnor
400 gram vatten (cirka 45 grader varmt)


Gör så här

Knåda degen i cirka 10 minuter med hushållsassistenten. Fördela degen i en väl smord avlång bakform och låt degen vila i varm miljö i 90 minuter.

Baka degen i 220 grader i 50-55 minuter.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-04-25 10:28 #1 av: [TrevorS]

Det här ska jag testa på måndag tror jag. Skrattande

Anmäl
2010-04-25 13:46 #2 av: storost

Gör det och berätta gärna!Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-04-25 22:22 #3 av: [TrevorS]

Jag ska köpa en bakmaskin först. Jag har lite ryggont så det blir svårt att baka just nu. Kan man ersätta majstärkelsen mot något annat, potatis?

Anmäl
2010-04-26 10:26 #4 av: DesK

#3 Du menar kanske en assistent eller matberedare? Läs i sådana fall först trådarna om Elektrolux assisten och deg i matberedare.

Vanligtvis borde det gå bra att ersätta majsstärkelse med potatismjöl.

Désirée

Anmäl
2010-04-26 10:38 #5 av: storost

#3 jag tror att det går att ersätta majsstärkelse med potatisstärkelse.

 

Lidl har delvis erbjudande med bakmaskiner. Två arbetskompissar har köpt såna och är super nöjd med de. En av de är en glutenallergiker.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-04-26 11:19 #6 av: [TrevorS]

#4. Nej jag menar en sådanhär som knådar, jäser och bakas i samma maskin:

bakmaskin

#5. Jag har redan varit och kollat men hittar inte någon såg i bladet för inte allt för länge sedan. De ska tydligen få in en billig på Netto som kostar dubbelt på OnOff så jag tänkte köpa den. Köpte en riskokare där för 149 kr som kostar 599 kr på OnOff. Det kallar jag klipp.

Anmäl
2010-04-26 11:24 #7 av: MonisN

#4 Riskokaren var ju ett klipp om det var exakt samma märke och modellGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-04-26 13:51 #8 av: storost

#6 Ja, tyvärr har de inte alltid de maskinerna. Det var inte länge sen de hade bakmaskiner, men de är ganska snabbt slutsålda.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-04-26 14:51 #9 av: [TrevorS]

#7. Det var samma märke och modell. Den används dagligen, kör ris, linser, quinoa, vetekorn, matvete och liknande i den, supermaskin.

#8. Jag är inte sådan att jag köar men när man kan få något bra till ett billigt pris är jag beredd på att stå vi dörren precis när de ska öppna för att få den. Riskokaren försvann på samma dag. Lite "Ullared Varning" om det hela. Glad

Anmäl
2010-04-26 16:07 #10 av: storost

#9 Jag vet inte om du vill vänta, men jag rekommenderar att abonnera "Lidl's nyhetsbrev", då får man information ganska snabb och kan kolla vad som kommer närmaste vecka.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-04-26 22:31 #11 av: [TrevorS]

#10. Just nu blev det inte mycket pengar över, det blev ett impulsköp och ett frieri med förlovningsringaristället för en bakmaskin. Skrattande

Sedan så har vi en kompis som eventuellt kanske skulle sälja sin (som hon aldrig använt). Har redan deras nyhetsbrev, vi bor precis brevid Lidl så vi har inte så långt att gå för att handla där. Oskyldig

Anmäl
2010-04-26 22:35 #12 av: MonisN

#11 Ringar istället för bakmaskin tycker jag var ett bra valFlört Det är mer känsla och handarbete att baka på traditionellt sätt. Inget slår det!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-04-26 22:47 #13 av: [TrevorS]

#12. Ska jag vara ärlig, jag är en liten husmor, jag gör gärna allt själv. Jag gör eget knäckebröd, torkar håläpplen, gör egen marmelad och plockar brännäslor och torkar och gör brännäslesoppa och plockar blåbär och gör blåbärspaj. Odlar dock inte potatis hemma längre, maler inte mjöl heller själv heller sålde av mig det stora stenblocket.

Anmäl
2010-04-26 23:48 #14 av: storost

Jag håller med MonisN att det var det bättre valet med att köpa ringar.

Jadå, det är kanon att bo previd Lidl.Glad Tyvärr har de lagt ner en affär här i Falun som låg precis på vägen hem.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-04-27 00:02 #15 av: MonisN

#13 Du är en riktig husman! Bara för att du är man får man kanske inte säga att du är duktig, men jag gör det ändåFlört Kvinnor som gör samma sak är också duktiga. Jag är inte så duktigGråter Visserligen har det hänt att jag gjort knäckebröd, men torkat äpplen, plockat nässlor, eller gjort nässelsoppa har jag aldrig gjort. Potatis har jag odlat för skoj skull i en kruka, och att mala eget mjöl har heller aldrig fallit mig in.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-04-27 10:34 #16 av: [TrevorS]

#14. Tackar Skrattande Jo det är toppen, de har även mjölkfritt margarin 500 g för 9 kr som jag tål som inte finns i vanlig mataffär så jag är glad.

#15. Jag bakar allt själv, mest för att jag vill veta vad som är i dessutom vill jag undvika alla e-nummer. Jag har inhandlat ingredienserna här så jag ska snart baka så får vi se hur det blir. Skrattande

Anmäl
2010-04-27 11:11 #17 av: MonisN

#16 Då har vi samma inställning. Lycka till med baket, visa gärna resultatetGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-04-27 12:57 #18 av: [TrevorS]

#17. Det ska jag göra. Skrattande

Storost! Är det okey om jag använder receptet på min blogg www.metrobloggen.se/ekorre. Kommer självklart skriva om texten och tacka dig för receptet.

Anmäl
2010-04-27 13:39 #19 av: storost

#18 Javisst är det okej för mig.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-04-27 13:47 #20 av: [TrevorS]

#19, tackar.

Anmäl
2010-08-30 11:41 #21 av: [TrevorS]

Kan någon hjälpa mig att översätta receptet lite? Vill ha det mesta i dl eller msk istället för vikt. Har ingen våg.

Anmäl
2010-08-30 11:52 #22 av: DesK

Jag har gjort en omvandlingstabell Glad

1 deciliter vetemjöl väger 60 gram
1 deciliter vatten väger 100 gram

Désirée

Anmäl
2010-08-30 14:09 #23 av: [TrevorS]

Jo vattnet och mjölet har jag koll på, rismjöl och potatismjöl. Men det är kärnorna och fröna jag inte har någon koll på tyvärr.Obestämd Sökt runt men hittar ingen tabell för dessa. Annars har kollat på omvandlingstabellen eftersom man lätt blir snörrig i huvudet när man bakar. Skrattande Har även den utskriven på kylskåpet.

Anmäl
2010-08-30 17:29 #24 av: DesK

Jag tror att du kan utgå från vikten på nötkärnor, men lovar att fortsätta väga efter hand Glad

Désirée

Anmäl
2010-09-01 21:18 #25 av: storost

Förlåt min sent svar, men jag var sjuk. De flesta kärnor väger ungefär 40 gram per deciliter. Nötter och mandlar är det ungefär 65 gram.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-09-01 21:34 #26 av: [TrevorS]

Tackar. Skrattande

Anmäl
2010-09-01 21:43 #27 av: storost

Det är så lite så.Skrattande

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-11-26 13:13 #28 av: [TrevorS]

Glömde av detta recept, det var omtyckt recept!

Anmäl
2011-12-25 11:16 #29 av: storost

Härligt Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2012-03-05 12:06 #30 av: Gotlandsbagaren

Så här blev mitt första glutenfria försök.

 

Det är ett bröd med solros och sesamfrö i degen.

Det är gjort med en surdeg på glutenfritt mjöl samt en fördeg.

Anmäl
2012-03-05 12:14 #31 av: MonisN

Välkommen hit Gotlandsbagaren! Ditt bröd ser väldigt fint ut!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2012-03-05 12:54 #32 av: [TrevorS]

Säger som Mona, välkommen och vilket fint bröd. Skrattande

Anmäl
2012-03-05 13:44 #33 av: Gotlandsbagaren

Då det var OK att länka kan ni läsa om hela surdegsprojektet här: http://gotlandsbagaren.blogspot.com/2012/02/glutenfri-surdeg.html

Sen är det bara att klicka sig vidare.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.