Vetebröd, kakor och söta bakverk

Marängtårta - recept

2010-04-16 01:52 #0 av: MonisN

Detta är en suverän tårta som bakar sig själv när du sover! Den är inte frasig innuti som vanlig maräng, utan krämig och god med smak av vanilj.

5 äggvitor

3 deciliter socker

1 matsked vaniljsocker

2 teskedar bakpulver

kokos och smör till formen

Garnering: 2-3 deciliter vispad grädde, bär eller frukt.

  1. Smörj och ströa en form med löstagbar kant, med kokos.
  2. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  3. Rör ner socker, vaniljsocker och bakpulver.
  4. Häll smeten i formen och ställ in i 250º varm ugn.
  5. Stäng av ugnen direkt och låt stå i 6 timmar eller över natten.
  6. Garnera tårtan med vispad grädde, bär eller frukt strax innan den ska ätas.

Voilà! Enklare kan det inte bli!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-04-16 15:15 #1 av: zissi

Tack Mona, nu är receptet utskrivet Glad

Bra med så där busenkla recept.

Anmäl
2010-04-16 17:46 #2 av: MonisN

Jag ska baka en i kväll på alla vitorna som blev över från glassen! Får ser om det kan bli en bild i morgon.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-04-16 17:57 #3 av: [Asta]

Det blir väl en Pavlova då.

Anmäl
2010-04-16 18:01 #4 av: DesK

Jag vill också baka denna tårta, men jag får först fundera på vad jag ska göra med äggulorna. Mitt glassrecept innehåller både gulor och vitor, så jag får hitta på något annat Glad Det åter i alla fall som en jättegod tårta Tungan ute

Désirée

Anmäl
2010-04-16 18:08 #5 av: [Asta]

#4 - du får göra som Beng Fritiofsson i halv åtta hos mig. Han bjöd på sufflé och när de frågade vad han använde alla gulorna till så sa han "Det bli pannkakor imorgon"

Anmäl
2010-04-16 18:17 #6 av: storost

Eller gör en Bernaise eller Mayonnäs med gulorna.Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-04-16 18:18 #7 av: DesK

Bengt Fritiofsson har många goda strängar på sin lyra Glad Att göra pannkakor på bara äggulor känns dock inte som det bästa sättet att ta tillvara äggulorna.

Désirée

Anmäl
2010-04-16 18:19 #8 av: [Asta]

Möjligen sa han omelett.

Men det finns säkert någon äggulskaka om du söker på nätet.

Anmäl
2010-04-16 18:20 #9 av: storost

Jag tror att den tårta ska vi försöka LCHF vänlig.Skrattande

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-04-16 18:21 #10 av: [Asta]

Får man ha en massa socker om man äter LCHF?

Anmäl
2010-04-16 18:27 #11 av: storost

#10 Nej, absolut inte - därför LCHF vänlig.Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-04-16 18:30 #12 av: DesK

Asta det finns sockerersättning som exempelvis Sukrin eller Stevia som många lchfare använder.

Désirée

Anmäl
2010-04-16 19:08 #13 av: MonisN

#3 Nej, det är inte en Pavlova, för en Pavlova är väl en hård maräng har jag för mig. Denna blir krispig på ytan men mjuk innuti. Nu är det längesedan jag bakade den, så det ska bli roligt att göra den i kväll, men framför allt roligt i morgon när jag får äta upp denSkrattande

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-04-16 21:11 #14 av: storost

Men innan du äter upp den, kan du ta några kort?

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-04-16 21:25 #15 av: [Asta]

#11, 12 - OK tänkte inte på sockerersättning och då lät det inte LCHF- vänlig.

Anmäl
2010-04-16 21:25 #16 av: MonisN

#14 Jag ska försöka lägga band på mig och ta fram kameranFlört

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-04-17 01:14 #17 av: MonisN

Nu har jag klantat mig! Tänkte mig inte för och hade i sockret innan jag vispade vitorna, så nu vet jag inte om det blir nån tårtaGråter 

Här är i alla fall bevis, innan den åkte in i ugnen, på att jag försökte.

Skrikandes

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-04-17 01:18 #18 av: [Asta]

Fast du verkar ha fått fint fast skum i alla fall. Jag tror att det där blir bra!

Anmäl
2010-04-17 01:22 #19 av: MonisN

Du är snäll du Asta! TackGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-04-17 17:24 #20 av: MonisN

Så här blev den!

Det blev ingen större skillnad på om man hade i sockret före eller efter vispningen. Det viktiga är att man smörjer formen ordentligt ända upp på kanten och helst på själva kanten också. Jag slarvade tyvärr med det. Den blev i alla fall riktigt godTungan ute 

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-04-17 17:41 #21 av: zissi

Den ser fantastiskt fin och god ut. Glad

Jag önskar så att du kunde skicka en bit till mig! Så sugen på något gott.

Är det lagom med en trea vispgrädde till tårtan?

Anmäl
2010-04-17 17:52 #22 av: MonisN

Jag vet inte exakt hur mycket grädde jag tog idag, men det var nog cirka 2 deciliter. Den ska inte var för hårt vispad då blir det godast.

Jag skickar en bit via pmFlört

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-04-17 21:02 #23 av: storost

Oj, det ser så läckert ut....Tungan ute

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-04-17 21:14 #24 av: [Asta]

Jag SA väl att det skulle gå bra! (jag har gjort samma sak själv nämligen och konstaterat att får man bara upp skummet så går det bra ändå).

Ser väldigt mumsigt ut.

Anmäl
2010-04-17 22:34 #25 av: MonisN

#24 Ja, du hade rättGlad Eftersom det inte blev nån skillnad så undrar man ju varför det är så noga att ha i sockret efter att man vispat upp vitan till marängFörvånad Och du, jag kan ha fel om Pavlovan, den kanske är så här innuti? Jag har aldrig bakat pavlova, bara dreglat efter den på bild!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-04-18 00:58 #26 av: [Asta]

#25 - troligen därför att ibland blir det inte bra om man har för mycket socker i från början. Så det är dumt att chansa om man inte måste.

Pavlovan kan mycket väl vara lite mjuk och seg inuti. Du gör ju en stor maräng helt enkelt. Och jag vet inte, men jag har aldrig lyckats göra heltorra maränger.

Anmäl
2011-05-22 16:01 #27 av: Anterrabae

#25 Man ska ha i sockret efter äggvitorna främst när man ska forma smeten och inte hälla den i form. Det är svårare att få en formbar styv marängsmet som man kan göra toppig osv om man inte vispar vitorna först, gärna med lite ättika eller citron.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.