Surdegsbröd

Grovt rågbröd - recept

2010-07-08 21:39 #0 av: DesK

Ett bröd bakat på enbart rågmjöl och rågsurdegsgrund, helt utan bagerijäst, som blir mörkt och riktigt grovt

1,5-2 deciliter rågsurdegsgrund
5 deciliter ljummet vatten
1/2 matsked salt
1-2 matsked kummin
1/4-1/2 deciliter brödsirap
5-6 deciliter fint rågmjöl
5-6 deciliter grovt rågmjöl

2-3 dagar före bakdagen: Ta fram surdegen ur kylen och häll upp 2 deciliter av den i en bunke, mata den med ljummet vatten och fint rågmjöl (ställ tillbaka resten av surdegen i kylen). Låt stå cirka 12-24 timmar. Mata den en gång till och låt stå 12-24 timmar igen. Upprepa en tredje gång om du vill ha mer syrligt bröd.

Bakdagen: Häll ner 1,5-2 deciliter av surdegsgrunden i bakbunken. En rejäl köksmaskin rekommenderas varmt, degen är tung att bearbeta.
Tillsätt det ljumma vattnet, salt, brödsirap och kummin och blanda väl. Vill du ha svagt sötaktig smak tar du den större mängden brödsirap, om du hellre vill ha osötat bröd ta den mindre mängden sirap.
Tillsätt nu 5 deciliter av vardera mjölsorten och arbeta degen väl i maskinen. Degen ska vara mjuk men bara lite kladdig. Rågdeg är alltid lite kladdig på ytan.
Låt jäsa i bunken med plast över i 1-2 timmar.
Ta upp degen och bearbeta den på bakbordet för hand och arbeta vid behov in resten av mjölet.
Rulla ut en längd och dela upp i 12 lika stora bitar om du vill ha ganska små bröd, se bilden, men du kan göra dem större om du vill.
Platta ut bitarna med handen och lägg på bakplåtsduk
Låt jäsa cirka 1 timme.
Grädda i 225 grader i cirka 15-20 minuter.

Désirée

Anmäl
2010-07-09 00:12 #1 av: [TrevorS]

De ser riktigt goda ut, rågmjölet är tyvärr slut och även i affären så jag får vänta ett tag på det. Jag älskar sådanthär bröd.

Anmäl
2010-07-10 00:33 #2 av: JohannaMax

Åh! Sånt vill jag baka men hur gör man en rågsurdegsgrund?

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2010-07-10 02:54 #3 av: [TrevorS]

#2. Jag misslyckades med rågsurdegsgrunden, så jag får börja om igen.

Surdegen hittar du i den här artikeln:

Surdeg - en nygammal trend

Anmäl
2010-07-10 02:54 #4 av: [TrevorS]

Oj, vilken stor text det blev, ja den går inte att missa i alla fall. Förvånad

Anmäl
2010-07-10 10:42 #5 av: DesK

#2 Förutom TrevorS tips på Astas fina surdegsartikel med recept hittar du flera olika recept och tips om surdeg i gruppen Surdegsgrund och processer Så här gör MonisN sin surdeggrund Glad

Ja den syns bra Skrattande Hur gjorde du den så stor? Förvånad

Désirée

Anmäl
2010-07-10 13:56 #6 av: [TrevorS]

#5. Du jag vet inte hur den blev så stor, kopierade bara av länken. Märkligt.

Anmäl
2010-07-27 19:52 #7 av: [GunillaR]

Detta måste jag absolut prova på. Måste lära mig lite om surdegsprocessen först.

 

Anmäl
2012-06-27 07:47 #8 av: DesK

Om man vill ha brödet riktigt mörkt och syrligt kan man byta saltet mot äkta soja och tillsätta någon matsked balsamvinäger.

Désirée

Anmäl
2012-06-27 11:28 #9 av: DesK

Då kan brödet se ut så här

Désirée

Anmäl
2012-06-27 11:28 #10 av: DesK

Eller så här

Désirée

Anmäl
2012-06-27 17:19 #11 av: Anterrabae

Fint, jag skulle just till att fråga om brödet jäser upp något under jästiden, Men det ser jag ju på de nya korten att det gör.

Bara att vänta ut surdegens arbetstid då. Flört

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-06-27 17:26 #12 av: DesK

Jag tror att jag får lägga in ett nytt recept, för jag inser att skillnaden mellan receptet ovan och mina tips här i tråden + hur jag gjorde när jag satte degen idag är så pass stora att det gott kan få vara ett eget recept. Hum fast nu kliar jag mig i skallen - hur mycket tog jag egentligen av varje ingrediens Skäms

Désirée

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.