Surdegsgrund och processer

Poolish, snabbsurdeg - recept

2010-08-05 19:43 #0 av: DesK

5 gram jäst eller 50 gram aktiv surdeg
5 deciliter ljummet vatten
250-300 gram mjöl

Lös upp jästen eller surdegen i det ljumma vattnet.
Tillsätt mjölet och vispa till en smet som liknar pannkaksmet.
Täck med lock eller plast och låt stå i rumstemperatur i 3 till 6 timmar, eller över natten i kylen. Ta samma mjöl i Poolishen som du tänker ha i din deg.

Så här ser det ut när man har rört ihop smeten.

Désirée

Anmäl
2010-08-07 00:29 #1 av: MonisN

Poolish är suveränt att baka med. Ger luftiga aromatiska brödTungan ute

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-08-07 20:57 #2 av: DesK

Nu har jag bakat med poolish Glad Denna gång gjorde jag poolishen med jäst, nästa gång ska jag testa att göra den med surdeg.

Så här ser poolishen ut efter 3 timmar i rumstemperatur

Désirée

Anmäl
2010-08-08 00:14 #3 av: MonisN

Min poolish är tjockare och ser ut så här efter en natt i kylen. Den är inte så tjock som det ser ut, men heller inte rinnig.

Inte världens bästa bild för det är minsann inte lätt att både slå ut degen och fota samtidigtFörvånad

 

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-08-08 00:40 #4 av: DesK

Va? Klarar du inte att fota samtidigt som du slår ut degen? Förvånad Flört Har du inte fyra händer? Tyst

Désirée

Anmäl
2010-08-08 01:14 #5 av: [TrevorS]

Spännande. Skrattande

Anmäl
2010-08-08 01:21 #6 av: MonisN

#4 Näe, bara tre...ObestämdCool

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-10-10 14:30 #7 av: HannaM

Alltså - en fråga, hur tusan ser pannkakssmet ut för människor? Har sett det här receptet på ett par ställen och läst just beskrivningen att det är så det ska se ut men det övergår mitt förstånd hur 500 gram mjöl i 5 deciliter vatten kan bli något som ens liknar min pannkakssmet som är rätt lös.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2011-04-08 19:09 #8 av: DesK

HannaM Hum du har helt rätt när man gör pannkakssmet så har man ju oftast nästan dubbelt så mycket vätska som mjöl. Om du kikar på Monas bild i #3 så stämmer den nog bättre mot beskrivningen jag har gett. Jag har helt enkelt gått efter ett recept men höftat mängderna så att det blev som pannkakssmet.

Désirée

Anmäl
2011-04-08 21:38 #9 av: pyromanen

Jag mäter inte utan tar vatten och en liten jästsmula och rör i mjöl med visp tills det blir som en lite för tjock pannkakssmet.


Anmäl
2012-05-20 11:39 #10 av: DesK

#9 Precis så gör jag också Glad Nu har jag justerat mängden mjöl i receptet ovan.

Désirée

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.