Jästbröd

Grekiskt Lantbröd.- recept

2011-01-21 23:27 #0 av: ho0mii3z

Jag har funnit en kärlek jag inte visste fanns. Jag älskar att baka matbröd!
Jag gillar att experimentera med degarna!

 

Förra veckan gjorde jag Grekiskt Lantbröd med solrosfrön, vilket var riktigt gott!
Man kan även tillsätta: Soltorkade tomater, fetaost, oliver med mera Skrattande

Recept:

  • 75 gram jäst
  • 1 ½ matsked havssalt
  • 8 deciliter ljummet vatten
  • ½ deciliter olivolja
  • 1 matsked honung
  • 1 ½ kilo vetemjöl
  • 2 deciliter solrosfrön
  • halv burk kesella

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en riktigt stor bunke.
  2. Häll på vatten. Rör om och tillsätt oljan, salt och honung, kesella
  3. Häll i mjölet och arbeta till en fast deg. ha i solrosfröna!
    Det gör man enklast med maskin eller elvispens degkrokar.
  4. Låt degen jäsa i 45 minuter under bakduk.
  5. Knåda degen igen och låt jäsa i 45 minuter under bakduk.
  6. Knåda sedan degen ytterligare en gång och forma till två limpor.
  7. Låt jäsa i 1 timme på plåten under bakduk.
  8. Sätt ugnen på 275 grader.
  9. Grädda långt ner i ugnen tills brödet fått en gyllenbrun färg. Tar 10-15 minuter
  10. Lägg sedan på folie på limporna och sänk värmen till 200 grader.
  11. Gräddas totalt 50 minuter.
  12. Ta ut bröden och pensla eller spruta på vatten.
Anmäl
2011-01-21 23:46 #1 av: DesK

Tack för ett trevligt recept som jag redan har satt upp på todo-listan Glad

Désirée

Anmäl
2011-01-22 11:53 #2 av: [TrevorS]

Fint recept, men vad är det som gör det grekiskt? Har sett flera grekiska brödrecept men inte förstått vad som gör dem typiskt grekiska. Skrattande

Anmäl
2011-01-22 12:13 #3 av: ho0mii3z

antagligen så bakades väl brödet på nå grekisk landsort som sedan vandrat hit :)

Har faktiskt ingen aning, jag bara bakar och äter :)

Anmäl
2011-01-22 12:19 #4 av: DesK

Det är nog olivoljan i degen som gör den grekisk Glad Det bakas ju liknande bröd runt hela medelhavet så egentligen borde det kanske heta medelhavsbröd, men eftersom det är många länder runt medelhavet är det ju roligare att ha bröd med namn från de olika länderna Glad

Désirée

Anmäl
2011-01-22 13:15 #5 av: MonisN

Låter gott! Men jag föreslå kallt vatten och längre jästid, då hinner smakerna utvecklas mera. Olivolja i bröd är väldigt gottTungan ute

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-01-22 17:47 #6 av: [TrevorS]

Spännande, då vet jag det. Olivolja är faktiskt väldigt gott i bröd, men vill inte ha i för mycket bara. Har fått lite svårt för olivolje-smaken. Ingen aning om varför eller är det för att jag ätit det för ofta?

Anmäl