Kalljästa bullar - recept
100 gram smör
3 deciliter mjölk, gräddmjölk eller grädde
250 gram Kesella 10%
50 gram jäst
1/2 tesked salt
1 deciliter socker
1 ägg
11-12 deciliter vetemjöl
Smält smöret och låt det svalna.
Rör under tiden ut jästen i degspadet och blanda ned Kesellan, ägget, salt, socker och smöret.
Tillsätt vetemjölet och arbeta degen väl. Det ska bli en mjuk men hanterlig och smidig deg.
Låt jäsa 2 timmar under plast.
Ta upp degen på bakbordet, knåda den lätt och dela i 2 delar.
Kavla ut en rektangel, bred på rumsvarmt smör, strö över vaniljsocker och strösocker.
Rulla ihop och skär av bullar och lägg i bullpapper.
Gör likadant med den andra degbiten, men ta då kanel i stället för vaniljsocker.
Låt jäsa cirka 30 minuter.
Värm under tiden ugnen till 225-250 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker.
Grädda i 5-10 minuter
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Dom ska jag prova på att göra här hemma!
Både låter och ser super smaskiga ut.
Med vänliga hälsningar, Sophia
Medarbetare på Matlust och Exotiska djur
Kan man utesluta ägget??
Hälsningar Gnidde.
Ja man kan hoppa över ägget, ta då lite mer grädde eller mjölk
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Funderar på om det finns laktosfri kesella? Kan man ersätta kesellan mot något annat i så fall?