Rågbröd med surdeg (ost och valnötter) - Recept
Detta är ett enkelt bröd att baka som inte kräver jättelånga jästider.
Ingredienser:
500 gram vatten
200 gram uppfriskad rågsurdegsgrund
15 gram jäst
660-700 gram vetemjöl special eller Manitoba cream
150 gram durum mjöl
15 gram matbrödssirap eller ljus sirap
20 gram havssalt
**(75 gram riven lagrad ost) kan uteslutas
**
(100 gram grovt hackade valnötter) kan uteslutas
- Blanda alla ingredinser (börja med den mindre mjölmängden) utom salt, ost och valnötter, i hushållsmaskin och kör 15 minuter. Tillsätt salt och ost och kör ytterligare 5 minuter. Sista minuten lägger du i valnötterna så dom precis fördelar sig i degen.
- Låt degen vila i bunken 30 minuter.
- Häll upp degen på mjölat bord och dela den i två delar och forma till runda bullar och lägg dem i jäskorgar. Knåda inte. Låt jäsa cirka 1½ timma i rumstemperatur.
- Har du inte plats att grädda båda bröden samtidigt så ställer du in det ena brödet i kylen så det inte blir överjäst.
- Sätt ugnen på 270º och ett kärl på ugnsbotten som du kan hälla lite vatten i. Jag använder en vanlig folieform. Har du ingen baksten så låt en plåt stå inne och bli riktigt varm.
- Tag ut plåten och vänd försiktigt upp bröden på plåten och slå på en kopp vatten i kärlet. Efter 7-8 minuter sänker du värmen till 200º. Vädra ut ånga med jämna mellanrum efter halva tiden, cirka 20 minuter och sätt samtidigt in en termometer i den tjockaste delen. När den visar 97º är det färdigt.
- Höj värmen till 270º igen om du har en deg i kylen och gör på samma sätt som det första brödet.
Dags att ta fram surdegsburken ur kylen. Detta låter jättegott
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Jo det är det! Jag ska baka det på torsdag har jag tänkt!
Det blev jättegott Fast jag hade inget durumvete hemma så jag tog motsvarande mängd rågmjöl istället och så hade jag bara i valnötter och ingen ost. Ost på brödet är smaskens
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Roligt att du provade! Man kan ju variera mjölet som man vill och med mer råg blir det mustigare. Durumet gör att det blir lite knaprigare på ytan och kanske lite luftigare. Råg och valnötter är en god kombination.
Jag ska baka detta idag med Västerbottenost
Det här brödet valde jag som premiärbröd att baka med min första surdegsgrundHåll alla tummar nu,när jag ska baka!!!
Tag vara på ditt liv,det går inte i repris
#5 Håller tummarna
"200 gram uppfriskad rågsurdegsgrund"
Om jag förstår rätt, så är detta när man tar fram eventuell burk ur kylen och kanske matar på den dagen innan bak, så suren är pigg och glad? Börjar jag fatta galoppen?
Jupp uppfriskad surdeg är surdeg som du matade igår
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#7 Du har fattat galoppen