Olika hjälpmedel och tekniker för bakning

Glutenfria Mixer

2011-11-05 16:41 #0 av: [TrevorS]

Det är lättare att göra de själv än vad du tror.

Fick kontakt med en kvinna i Danmark som är allergisk hon gav mig recept på några naturligt glutenfria mjölblandningar som hon brukar göra. Dock måttar hon med ögonen så hon har inget exakt recept, men dessa ska gå att jäsa med jäst, dock rekomenderade hon att man skulle ha i lite bikarbonat i blandningen. Ibland använder hon "Teff, nyponmjöl och potatismjöl", men hon föredrar blandningarna då de blir billigast. När man väl får ihop något bra kan man måtta upp och hälla blandningen på stor burk och använda av när man ska baka.

De som inte har fiberhusk i sig bör man koka vätskan med stärkelse (potatismjöl/maizena) tills det börjar att tjockna något, låta det svalna och sedan blanda i mixen, bakpulver eller jäst.

Blandning 1 (till större bröd som ska jäsas)
Majsmjöl
Rismjöl
Bovetemjöl
Sesamfrön
Solrofrön
Linfrön
Psylliumfrön (fibershusk)
Nyponmjöl
Spiskummin
> vatten, salt, jäst & ljus sirap, fett

Blandning 2 (till bullar, fullkornsaktigt)
Bönmjöl/linsmjöl (kan malas själv i kaffekvarn)
Pumpakärnsmjöl (kan malas själv i kaffekvarn)
Rismjöl
Psylliumfrömjöl (fibershusk)
Solrosmjöl (kan malas själv i kaffekvarn)
Krossat linfrö
> vatten, jäst, mörk sirap, salt, fett

Blandning 3 (till hamburgare, korvbröd, söta bullar)
Potatismjöl
Rismjöl
Sojamjöl
Maizena
Nyponmjöl
>Öl (eller kolsyrat vatten), sirap, salt, jäst, fett

Blandning 4 (hamburgarebröd)
Havstång (torkas och mals ner i till exempel kaffekvarn) alt. agar-agar
Rismjöl
Potatismjöl
Majsmjöl
> Kolsyrat vatten, ljus sirap, salt, jäst, fett

Blandning 5 (pizzabotten)
Rismjöl
Majsmjöl
Sojamjöl
salt
> vatten, socker, salt, jäst, fett

Blandning 6 (knäckebröd och kex)
Rismjöl
Hirsmjöl/Hirsflingor
Sesamfrön
Linfrö
Solrosfrön
> vatten, sirap, salt

Blandning 7 (bonnkakor)
Mandelmjöl
Rismjöl
Potatismjöl
> margarin, kakao, socker

Blandning 8 (söta bakverk som kanelbulle, sötbulle)
Rismjöl
Potatismjöl
Mandelmjöl
Psylliummjöl (fibershusk)
Hirsmjöl
Nyponmjöl (gör det lättare att forma/knåda)
> jäst, socker, margarin

Bilder och text: TrevorS, får ej kopieras utan tillstånd.

 

Anmäl
2011-11-06 13:24 #1 av: DesK

Toppen med en samlad artikel om glutenfria mjölmixer, de färdiga är ju ofta dyra och ibland svåra att få tag på + att många fler än de som är glutenintoleranta har glädje av dessa braiga recept Glad

Désirée

Anmäl
2011-11-06 15:04 #2 av: MonisN

Du är verkligen duktig på att blanda olika saker och få det att fungera. Jag är lyckligt lottad som slipper tänka i dessa banor eftersom jag tål allting, men för dom som inte gör det är dina recept säkert en guldgruva.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-11-08 20:41 #3 av: Anterrabae

Bokmärker denna!

Bra att veta vad som passar till vad, och när Flört

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-11-09 13:28 #4 av: [TrevorS]

Visst är det! Skrattande

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.