Olika hjälpmedel och tekniker för bakning

Vete, Mjölk & Äggfria Muffins

2011-07-24 17:35 #0 av: [TrevorS]

Det har tidigare varit svårt att få ihop ett bra recept till vete och äggfria muffins. Men det finns några grundregler och tips på hur man får till dem.


Bild: TrevorS, får ej kopieras utan tillstånd.

Det finns många som inte tål vete, gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Men som tur är har det kommit många bra produkter, tyvärr innehåller många vetefria mjölmixar äggprotein, laktos eller mjölkprotein vilket gör att många inte kan äta det heller. På internet hittar man ytterst lite recept som är anpassade. Men det finns ett grundrecept som man kan variera en hel del som är perfekt.

Att få till den perfekta, vete, mjölk och äggfria muffinsen innehåller tre steg.

  1. Blanda smeten länge.
  2. Låt smeten vila i 15-20 minuter innan gräddning.
  3. Häll upp i formarna precis innan du ska sätta in dem i ugnen för att de inte ska fastna i formen. (vilket det kan göra om de är i formen ett tag, då kan den bli fuktig och då fastnar dom lättare)

GRUNDRECEPT:
4 deciliter alternativmjölk (sojamjölk, rismjölk) - vatten (blir då inte lika "fluffiga")
1½ matskedar fiberhusk
3 matskedar potatismjöl
2 deciliter majsmjöl
1 deciliter rismjöl
1 matskedar sirap
3 matskedar olja (inte olivolja)
1 kryddmått salt
1½ deciliter socker
3 teskedar bakpulver

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 225°C. Blanda alternativmjölken med fiberhusk, vispa noga tills det börjar bildas ett gelatinliknande ämne. Tillsätt potatismjölet och vispa tills det löst upp sig helt. Tillsätt sedan majsmjöl och rismjöl, fortsätt att vispa i någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa i någon minut tills allt blandat sig noga. Låt vila i 15 minuter. Häll upp i muffinsformar cirka 3 matskedar. Grädda i 15-20 minuter, prova gärna med sticka när de är klara.

Tips på variationer:
Björnbärsmuffins: blanda i 5 deciliter frysta björnbär i smeten efter den vilat i 15 minuter. Grädda 20-25 minuter (tar längre tid då det är frysta bär i)

Blåbär/Hallon/Lingon: blanda i färska /tinade 1 deciliter blåbär efter smeten vilat i 15 minuter. Gräddas som vanligt.

Choklad: blanda i 2-3 matskedar i början av smeten.

Vanilj: tillsätt 2 teskedar vaniljsocker i början av smeten.

Morotsmuffins: Riv 1 morot fint och blanda i smeten från början. Gräddas 20-25 minuter. Prova med sticka när de är klara. Ha gärna i 1 tesked kanel och lite citronsaft och 1 matskedar finrivet citronskal.

Apelsin: Blanda i 3 matskedar apelsinsaft i början av receptet.

Bild och text TrevorS

Anmäl
2011-07-25 20:33 #1 av: DesK

TrevorS toppen att du har lyckats få till ett bra allergianpassat recept på muffins Glad Tack för att du delar med dig! Glad

Désirée

Anmäl
2011-07-25 21:28 #2 av: [TrevorS]

Det var så lite så, finns inte så gott om recept än så länge, men bra om det finns grundrecept. Skrattande

Anmäl
2011-07-25 21:48 #3 av: MonisN

Bra artikel TrevorS! Du är en mästare på att få till recept för allergiker. Själv har jag inga recpet som är specialanpassade då jag är lyckligt lottad och aldrig har behövt anpassa vare sig mat eller bröd.

Något som slår mig ibland är att det måste vara väldigt dyrt att vara allergiker eftersom man ofta måste använda dyra och speciella livsmedel. Oftast är det ju också väldigt små förpackningar.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-07-26 00:04 #4 av: [TrevorS]

Jo tyvärr blir det oftast dyrare om man gör saker allergianpassat. Men hittar man ekonomipack är det toppen. Skrattande

Anmäl
2011-07-26 23:01 #5 av: Anterrabae

Å, tack! Detta ska absolut testas!

Idag har allt kakbak gått mig emot.. Vore jättteskönt att få testa något och lyckas! Flört

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-07-27 23:12 #6 av: [TrevorS]

#5. Kan bli så ibland har också sådana dagar då allt går fel som förra helgen, råkade hälla ut en hel påse med sojamjöl på golvet, därefter allt ris på golvet och efter det lossnade handtaget till kastrullen så jag fick massor av ris och vatten över golvet och sist men inte minst så tappade jag i en munk när jag friterade så skvätte ut olja på foten så jag fick en stor och fin blåsa. Skrikandes

Men idag hittade jag 2 kg finmalen majsmjöl för 13 kr. (fanns grov och finmalen)

Anmäl
2011-08-05 22:00 #7 av: [TrevorS]

För att inte glömma, potatismjölet går att byta ut mot sojamjöl också! Rismjölet går att ersätta med quinoamjöl också.

Anmäl
2011-09-03 14:19 #8 av: Anterrabae

Har just bakat morotsmuffins med kardemumma. Lite för söta för min smak, men jättebra koncistens!

TACK TrevoS för detta recept! KyssSkrattande

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.