Olika hjälpmedel och tekniker för bakning

Våra Måttenheter – en liten lathund

2010-01-30 13:00 #0 av: DesK

När vi letar recept på internet och tittar i många kokböcker stöter vi ofta på olika sorters måttenheter. Detta beror dels på varifrån receptet kommer och dels på receptets ålder. För att förenkla lite har jag sammanställt en liten lathund med olika måttenheter. Stort tack till Salasso som gjort den fina bilden.

Vikt:
1 kilo (kg) = 1 000 gram
1 gram (g) = 1 000 milligram
1 milligram (mg) = 0.001 gram

Volym:
1 liter (l) = 10 deciliter = 100 centiliter = 1 000 milliter
1 deciliter (dl) = 10 centiliter = 100 milliliter
1 centiliter (cl) = 10 milliliter
1 millimeter (ml) = 0.001 liter

Måttsatsens enheter:
1 deciliter = 6,7 matskedar = 100 milliter
1 matsked (msk) = 3 teskedar = 15 milliter
1 tesked (tsk) = 5 kryddmått = 5 milliter
1 kryddmått = 1 milliter

I äldre recept:

1 tekopp (tkp) = cirka 2.5 deciliter
1 kaffekopp (kkp) = cirka 1.5 deciliter

Stycketal
1 gross = 12 dussin
1 dussin = 12 stycken
1 tjog = 20 stycken

Gamla svenska måttenheter

Vikt
1 skålpund = 32 lod = 100 ort = 425,1 liter
1 lod = 4 kvintin = 13.3 gram
1 kvintin = 3.32 gram
1 ort = 100 korn = 4.25 gram
1 korn = 0,0425 gram

Volym
1 skäppa = 6 kappar = 27,49 liter
1 kappe = 1 ¾ kanna = 4,58 liter
1 kanna = 2 stop = 2,62 liter
1 stop = 4 kvarter = 1.31 liter
1 kvarter = 4 jungfrur = 0.33 liter
1 jungfru = 0,082 liter

Stycketal

1 val = 20 kast = 80 stycken
1 kast = 4 stycken
1 toft = 12 stycken
1 skrock = 60 stycken

Längdmått
1 aln = 2 fot = 0.59 meter
1 fot = 10 tum = 2,97 decimeter
1 tum = 10 linjer = 2,97 centimeter
1 linje = 2,97 millimeter

Engelska och amerikanska mått

Vikt
1 hundred weight (Brit cwt) = 112 pounds = 50,8 kilo
1 US Centerweight (US cwt) = 100 pounds = 45,4 kilo
1 stone = 14 pounds = 6,35 kilo
1 pound (lb) = 16 ounces = 453,6 gram
1 ounce (o) = 28,35 gram

Volym (amerikansk)
1US gallon = 4 liquid quarts = 3,785 liter
1 liquid quart = 2 liquid pints = 9,5 deciliter
1 liquid pint = 16 US fluid ounce (US fl. oz = 4,73 deciliter
1 liquid pint = 2 cups = 4,73 deciliter
1 cup = 8 US fluid ounce (US fl oz) = 2.37 deciliter
1 US fluid ounce (US fl oz) = 29,6 milliter
1 dry quart = 2 dry pints = 1,1 liter
1 dry pint = 5,51 deciliter

Volym (engelsk)
1 imperial gallon = 4,55 liter
1 pint = 2 cups = 5,68 deciliter
1 cup = 10 Brittish fluid ounces (Brit fl oz) = 2,84 deciliter
1 British fluid ounce (Brit fl oz) = 28,4 milliliter

Så här mycket väger:

1 deciliter vetemjöl = 60 gram
1 deciliter rågmjöl = 55 gram
1 deciliter potatismjöl = 80 gram
1 deciliter strösocker = 85 gram
1 deciliter farinsocker = 75 gram
1 deciliter nötter = 65 gram
1 deciliter russin = 50-70 gram
1 deciliter vanligt salt = 120 gram
1 matsked vanligt salt = 20 gram
1 deciliter havssalt = 100 gram
1 deciliter vatten = 100 gram

En hektoliter (hl) är lika med 100 liter. Enheten användes tidigare för kol och koks för uppvärmning men används än idag vid bland annat öl- och vinproduktion.

En deciliter
(dl) är lika med en tiondels liter (0,1 l). Det är ungefär en halv kopp eller ett halvt glas. En stor stark är ungefär 4 deciliter öl.

En centiliter
(cl) är en hundradels liter (0,01 l). Spritdrycker brukar serveras i volymer på 4 centiliter.

En milliliter (ml) är en tusendels liter och är samma volym som en kubikcentimeter (1 cm³ eller cc). Enheten cm³ eller cc (från cubic centimetre) är vanlig för att ange slagvolym av förbränningsmotorer. I recept används kryddmått som synonym för en milliliter.

Omräkning mellan Farenheit och Celsius
C=5*(F-32)/9
och omvänt
F=32+9*C/5
Om det gäller temperaturer angivna i Farenheit vid bakning räcker det att räkna så här
C=F/2 Alltså om det handlar om temperaturer över 100 Farenheit kan man dela Farenheitgraderna på hälften 400 Farenheit=200 Celsius.

Désirée

Anmäl
2010-01-30 16:03 #1 av: MonisN

En riktigt bra tabell att skriva ut och ha som lathund i köketGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-02-03 11:11 #2 av: Gnidde

Kanonbra översättning av måttenheterna.

Anmäl
2010-02-03 11:18 #3 av: DesK

Tackar båda två!  Glad

Ett tips är att tejpa fast den på insidan av en skåpslucka. Så gjorde jag ofta förr med recept och annat som jag använde ofta.
Fyll gärna på i tråden här med fler tips om mått och vikt!

Désirée

Anmäl
2010-02-10 10:45 #4 av: Gnidde

OBS 1 tum = 2,97 centimeter syftar på decimaltum.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Decimalsystemet

Titta här en bra länk till gamla mått med mera.

Anmäl
2010-02-10 12:15 #5 av: DesK

Gnidde det är en jättebra länk, tackar!  Glad

Désirée

Anmäl
2010-08-30 12:02 #6 av: DesK

Alla har ju inte en våg, så vi som har det kanske skulle kunna fylla på här vad olika bakingredienser väger, lika som under "Så här mycket väger:" Glad

Désirée

Anmäl
2010-08-30 12:33 #7 av: MonisN

1 matsked salt = 20 gram

1 deciliter vetemjöl = 60 gram

1 deciliter vatten = 100 gram

Fler mått kommer efter hand!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-09-12 18:38 #8 av: Gnidde

DesK

1 skålpund = 32 lod = 100 ort = 425,1 liter
1 lod = 4 kvintin = 13.3 gram

1 skålpund kan inte vara 425,1 l

om 1 lod = 13.3 gtam blir

1 skålpund 425,6 gram (32*13,3=425,6 gram)

Rätta mig om jag har fel Tungan ute

Anmäl
2010-10-02 20:29 #9 av: DesK

Gnidde japp Glad

Nu har jag lagt till en omräkningstabell mellan Celsius och Farenheit.

Désirée

Anmäl
2010-10-02 22:04 #10 av: Stephanie

Kan tipsa om en applikation för de som har iPhone - MultiConvert - där kan man göra om mängder av olika system, vikt, volym, längd, mellan tidszoner, temperaturer osv, till och med skostorlekar! Tungan ute Det som är så smidigt är att man då skriver in ett värde, ex 3,456 cm och får då ut vad det är i alla andra längdenheter. Jättesmidigt då man inte behöver räkna något alls själv!

Anmäl
2010-10-04 09:54 #11 av: MonisN

#10 Länka gärna till sidan där man kan hitta applikationen!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-10-04 11:51 #12 av: Stephanie

Oj, det måste jag kolla upp hur man gör först. :P lättast är att gå in på App Store och söka på namnet.

Anmäl
2010-10-04 12:06 #14 av: DesK

Stephanie man gör som man brukar här på iFokus. Skriver ett namn på sin länk markerar länknamnet, klickar på den lilla kedjan ovanför skrivfältet, då kommer en dialogruta upp där fyller man i hela URL-en och sedan okej, då har du en klickbar länk.

Länk till iPhone app store på Svenska.

Niklas har lagt ut en film på youtube om hur man infogar länk i inlägg Glad

Désirée

Anmäl
2010-10-04 12:28 #15 av: Stephanie

Ja, hur man lägger in länkar har jag inga problem med. Jag har dock aldrig varit inne på app store annat än på mobilen, och där är det svårt att länka från Flört

Anmäl
2010-10-04 12:33 #16 av: DesK

Aha ursäkta Skäms Nu fick i alla fall några andra som inte vet hur man infogar länkar reda på det  Flört Jag har ingen iPhone så jag har ingen aning, men det går sannolikt att leta upp aktuell applikation på deras sajt och sedan länka till den, eller den applikationsgrupp som den ligger i.

Désirée

Anmäl
2010-10-04 12:41 #17 av: Stephanie

Problemet är ju att man inte går in i webbläsaren, utan i iTunes eller på iPhonen, och där går det ju inte att få någon länk Obestämd Kan finnas nån nedladdningslänk om man googlar, men jag vet inte om jag skulle länka till en sida jag inte själv litar på direkt.

Så, jag återkommer till att det är lättast att söka på namnet i App store! Tungan ute Då får man upp den direkt!

Anmäl
2010-10-31 23:11 #19 av: giffan

tar gärna emot flera uppvägda saker... ni som är duktiga på att väga..

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2011-01-13 09:44 #20 av: MonisN

När man bakar bröd är det viktigt att veta att havssalt väger mindre än vanligt salt. Därför är det att rekommendera att om det står havssalt och man använder vanligt salt minska mängden en aning.

1 deciliter väger cirka:

Havssalt = 100 gram

Vanligt salt = 120 gram

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-01-13 22:47 #21 av: zissi

Det där med mängden havssalt/vanligt salt har jag funderat på i recepten ibland. Tack Mona för informationen. Ska försöka lägga det på minnet.

(När jag lägger in lättsaltade gurkor tar jag 0.75 deciliter grovt salt och om jag inte har det hemma tar jag 0,5 deciliter vanligt salt.)

Anmäl
2011-01-13 22:55 #22 av: MonisN

Risken är att brödet blir för salt om man tar samma mängd vanligt om det står havssalt i receptet. Särskilt vita bröd är känsligt, där framträder saltet mera, tycker i alla fall jag.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.