Tillbehör & pålägg

Smaksätt bröd

2010-11-18 21:22 #0 av: [TrevorS]

Det är lätt att smaksätta brödet. Det finns många sätt att få brödet saftigare eller smaka godare och här är några av de alternativen.

Det är lätt att smaksätta bröd genom att tillsätta frukt, bär, nötter och kryddor. Här är några tips på vad man kan använda.

ShowUserFile.jpg

Frukt, grönsaker, bär och nötter:

  • Oliver (urkärnade)
  • Ananas (tärnade)
  • Russin
  • Nötter (naturella, blötlägg gärna i några timmar innan)
  • Frön (ätbara som solrosfrön, linfrön med flera)
  • Paprika (tärnad)
  • Aprikos
  • Röda/gröna linser (kokta och svalna)
  • Äpple
  • Päron
  • Potatis (kokt och mosad)
  • kålrot (kokt och mosad)
  • Rödbettor (kokt och mosad)
  • Pumpa
  • Spenat
  • Torkade tomater
  • Morötter (rivna)
  • Lök (tärnade och frästa i olja)
  • Vitlök (koka upp vatten, lägg ner klyftan i ca 1 minut)
  • Nyponpulver (ersätt en mindre mängd av mjölet)
  • Blåbärspulver (ersätt en mindre mängd av mjölet)
  • Groddar
  • mûsli
  • Hela korn (kokta eller blötlagda)
  • Alger

 

Bild på olika slags degspad

Degvätska/blöta ingredienser:

  • Läsk (funkar bra i söta degar, dra ner rejält av sockret eller blanda ut med hälften vatten)
  • Bubbelvatten (ger fluffigare bröd)
  • Öl (ger fluffigare bröd)
  • Vin (blanda ut med hälften vatten, jäs gärna längre tid)
  • Honung (tillsätt i vätska för smak)
  • Sirap (tillsätt i vätska för smak)
  • Filmjölk (blanda gärna hälften med vatten)
  • Komjölk/alternativmjölk
  • Yoghurt
  • Soyghurt
  • Kesella
  • Krossade tomater (ersätta hela degvätskan med)
  • Gurka (2/3 delar mixad gurka och 1/3 del vatten)


Kryddor:

  • Chilipulver
  • Kanel
  • Kardemumma
  • Svartpeppar
  • Anis
  • Fänkål
  • Pomeransskal
  • Oregano
  • Basilika
  • Smörgåskrasse
  • Timjan
  • Svartpeppar
  • Vitpeppar
  • Currypulver
  • Salvia
  • Saffran

Ost:

  • Parmesan (riven)
  • Lagrad ost (riven)
  • Ädelost/Mögelost (smula till mindre bitar)
  • Fetaost (smulas till mindre bitar, tillsätts efter första knådningen)
  • Creamy spread med Ädelostsmak

Övrigt:

  • Bacon (tärnat och stekt)
  • Lufttorkat skinka
  • Rökt skinka
  • Schwarzwald skinka
  • Mûsli
  • Senap (någon matsked)
  • Zukini
Anmäl
2010-11-21 15:50 #1 av: DesK

Vilken bra artikel! Glad Fantasin tryter ju ofta när man ska baka och då kör man i gamla invanda hjulspår. Här får vi massor av bra tips som kan lyfta även våra gamla vanliga recept. Skrattande

Trots att jag gärna dricker vin har jag aldrig haft vin i någon deg, det ska jag prova framöver.

Något som jag tycker om att ha i bröd är mjukstekt gul lök, jättegott till soppa Tungan ute

Désirée

Anmäl
2010-11-21 16:10 #2 av: [TrevorS]

Tackar. Jo fantasin släpper loss lite mer när när man ser en lista. Man kan baka det mesta i bröd! Skrattande

Anmäl
2010-11-21 22:49 #3 av: giffan

Härlig artikel!

En fundering... Kan man använda alla typer av solrosfrön? Eller e vissa behandlade på något sätt?

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2010-11-22 00:00 #4 av: MonisN

Solrosfröna du köper i matbutiken kan du använda som dom är, men du kan rosta dom om du vill få en nötigare smak. Om du har dem utanpå brödet blir dom rostade automatiskt i ugnen.

Nu utgick jag från att du skulle baka med dom!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-11-22 00:07 #5 av: giffan

#4 Jo jag tänkte baka med dem...

Tänkte lite på vad skillnaden är på fågelfröna mot dem man kan köpa i butik till oss att äta. Samma med nötterna... man kan köpa till fåglarna... Är det någon skillnad? egentligen?

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2010-11-22 01:30 #6 av: [TrevorS]

#3. Använd solrosfrön i matbutik som är till för att ätas. Det finns sådana man kan plantera som är hybrider eller speciellt framodlade och kan vara riktigt giftiga! Så solrosfrön ska man köpa de som är till mat till exempel gogreen eller risenta och liknande och inte till plantering. Skrattande

Anmäl
2010-11-22 19:55 #7 av: storost

#5 Egentligen är det "ingen" skillnad mellan dem, men enligt lagen får fågelmat inte säljas som näringsmedel. Jag antar att det är andra kvalitet eller något liknande. Sen blir det delvis att de säljer gamla serier som är kvar från året innan. Det kan hända, att de är härskna eller mögliga.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-11-26 18:38 #8 av: [TrevorS]

#7. Okey, så de går att äta de solrosfröna som är korsade och är i olika färger? Det var någon som sa att de var giftiga? Men har ingen fakta på det, hittar inte så mycket när jag söker.

Anmäl
2010-11-28 21:40 #9 av: storost

Nej, de är inte giftiga så vitt jag vet. Jag köpte för två år sen en förpackning med tvåfärgade solrosfrö (svart med ljus kant) som kallades för grekiska solrosfrö. De smakade precis som de svarta.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-11-29 13:26 #10 av: [TrevorS]

#9. Syftade inte på att solrosfröna är färgade, menade fröna som när de växer upp får solrosblomman i annan färg. Jag har själv ätit solrosfrön i olika färger. Skrattande Men hörde någonstans att de inte var så särskillt nyttiga, kan inte bekräfta eller vart jag hört det bara.

Anmäl
2010-11-29 17:13 #11 av: storost

OK då, nu förstår jag. Jag vet bara att det är med pumpa så.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-01-03 00:58 #12 av: zissi

Jag håller på att koka en välling av allt möjligt grovt som ska få stå o svälla till i morgon. Det ska vara brödkrydda i hålkakorna och de (Buffé) tipasde om just mald koriander. Har inte provat det i bröd förut. Har ni gjort och vad tyckte ni i så fall?

Anmäl
2011-01-03 02:04 #13 av: MonisN

Tyvärr zissi, jag har nog aldrig provat koriander, men jag vet att vissa tycker om det.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-01-03 03:44 #14 av: HannaM

Kan ju rekomendera rosmarin också, fint i kombination med tillexempel oliver eller valnötter..

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2011-01-03 16:58 #15 av: zissi

Nu har jag använt mig av malen koriander som krydda för första gången (vad jag kommer ihåg). Tog 2 matskedar till 17 deciliter degvätska. Måste säga att jag inte känner så mycket smak av just koriandern. Kanske tog för lite. Stod inget angivet mått i receptet. Jag tycker det är svårt när det inte står några mått på till exempel brödkryddor. Ska det vara 1 tesked eller 4 matskedar? Inte lätt när man gör ett recept för första gången.

Trevor: Både koriander och spiskummin kan läggas till till kryddförteckningen ovan. Men det finns väl hur mycket som helst man kan ha i bröd, så låt det vara som det är du. Kul läsning förresten.

Anmäl
2011-02-08 14:43 #16 av: [TrevorS]

15. Koriander låter väldigt lite om det är 17 deciliter vätska kanske skulle varit lite mer. Skrattande

Hur mycket bröd bakade du egentligen? Förvånad

Anmäl
2011-09-07 05:18 #17 av: skrock

Det går att blanda i fetaost som man smular i degen och så kan man använda vattnet osten ligger som degspad iaf lite av det. om man bakar i ugn så gör två limpor på vetemjölspecial cirka 12-14 deciliter , 5 deciliter  vatten (37 grader) 1 paket jäst, som sagt smula i osten jäs som vanligt i 30 minuter gör 2 limpor. jäs igen 30 minuter  skåra inte limporna sätt in dem näst längst ner i ugnen i 225 grader, grädda i 10 minuter sänk till 200 grader i cirka 30-40 minuter, pensla limporna med ett uppvispat ägg låt bröden stå i 10 minuter till - mums va gott med guacamole och eventuellt färska räkor eller ungersk salami - som sagt fetaost går bra

Anmäl
2011-09-07 10:24 #18 av: [TrevorS]

Just det ja, fetaost har jag glömt att skriva med, det är lite annorlunda, vanlig ost blandar man ut samma med ädelost och liknande direkt i vätskan. Men fetaosten smular man sönder och har i efter man knådat degen och ska köra på första jäsningen. Kommer inte riktigt ihåg vad det var för något när man bakade med fetaost, om det var så att den inte orkade jäsa om man hade i den i vätskan, men kör det efter första knådningen så går det toppen. Bakar du i bakmaskin tillsätter man dem när man bakar in fröna.Skrattande

Detta gäller då för riktig fetaost, använder man "fetaosten" från ko kan man göra likadant eller smula ner den i vätskan.

Anmäl
2012-06-17 14:02 #19 av: [TrevorS]

Ville bara putta upp den här arikeln! Skrattande

Anmäl
2012-06-21 22:18 #20 av: Anterrabae

en mycket trevligt sådan! Tack för det!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-11-08 11:21 #21 av: [Tassy]

Underbar artikel för en nybörjare som mig!


Anmäl
2012-11-08 21:39 #22 av: [TrevorS]

Visst är det, samlade och bra tips. Skrattande

Anmäl
2012-11-30 11:22 #23 av: jagga-ewe

Åhh, den här artikeln har jag missat helt, jättebra för en newbie som jag. Har för avsikt att lära mig baka så pass att vi inte måste köpa bröd flera gånger varenda vecka. Även om köpebröd kan vara gött som variation.

I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet

Anmäl
2012-11-30 12:09 #24 av: Anterrabae

Visst är den bra! :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-12-01 06:34 #25 av: Marinas Mix

Jag köper de där fruktmixerna som man har när man blandar sin egen mûsli. Senaste jag bakade var surdegsbröd med valnötter, solroskärnor och så den där supermixen, gojibär/tranbär/russin.

Pyssliga hälsningar Marina.
Sajtvärdinna på Pärlpyssel *Min blogg*
Häng med in i det nya äventyret på BeadCraft

Anmäl
2012-12-01 09:58 #26 av: [TrevorS]

Visst är det perfekt att ha mûsli i bröd. Det brukar jag också ha, mycket det senaste när jag hittade på Lidl en vetefri. Gojibär är goda att ha i bröd enbart också nedhackade. De passar när man har en starksmakande ost på.

Anmäl
2012-12-01 10:00 #27 av: MonisN

Om man använder torkad frukt eller bär är det bra att blötlägga dem någon timma innan annars torkar dom lätt ut bröden. Blötläggning ger ett saftigare bröd.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2012-12-01 10:02 #28 av: [TrevorS]

Absolut Mona, jag har haft i Gojibär när jag gjort mycket blöta degar (baguetter som exempel) då har jag inte märkt skillnad, men när du säger det så har det blivit väldigt torrt bröd när jag bakat "vanligt bröd". Tack för tipset! Skrattande

Anmäl
2013-10-15 21:17 #29 av: Gasoline

Men... Om man har i bubbelvatten för ett saftigare bröd, ska man då ersätta något annat med bubbelvattnet då? Annars blir väl degen rinnig?

Anmäl
2013-10-15 21:22 #30 av: DesK

Man skippar den andra degvätskan Glad

Désirée

Anmäl
2013-10-15 21:24 #31 av: Gasoline

#30 Om degvätskan ska värmas ska då bubbelvattnet också värmas? Blir det verkligen bra då? Eller är det tänkt att detta endast ska användas till bakpulver/bikarbonat bröd?

Anmäl
2013-10-15 21:32 #32 av: DesK

När det är jästbröd, så kan man ju använda kallt /rumstempererat degspad, då måste jästiden ökas lite. Så bubbelvatten går att använda till många lika slags recept Glad

Désirée

Anmäl
2013-10-15 21:38 #33 av: Gasoline

#32 Ja, sant. Tänkte inte på det. Tack! Skrattar

Anmäl
2013-10-16 19:19 #34 av: Gasoline

Nu kommer en till fundering, imorgon ska jag baka bröd!

Det står att man gärna ska blötlägga nötterna innan jag bakar. Men om jag vill krossa nötterna innan jag lägger ner dom i degen, ska jag då göra detta före eller efter?
Jag tycker att det låter ologiskt att krossa nötterna innan och om man krossar nötterna efter blir det väl lite "smetigt"?
Bara en fundering, har aldrig gjort det. Men jag ska använda hasselnötter iallafall, om det har betydelse Glad

Anmäl
2013-10-16 19:27 #35 av: DesK

Jag hade krossat /hackat nötterna efter blötläggningen

Désirée

Anmäl
2013-10-16 20:15 #36 av: Gasoline

#35 tack, provar det :-D

Anmäl
2013-10-18 09:25 #37 av: Gasoline

Bakade bröd igår och blötlade nötterna, det vart kanonbra!

Tack för tipset och hjälpen Skrattar

Anmäl
2013-10-18 09:35 #38 av: DesK

Kul att du är nöjd Glad Har du nån bild?

Désirée

Anmäl
2013-10-18 18:02 #39 av: Gasoline

#38 jag har tagit en bild men ifokus och jag är inte riktigt överens när det gäller bilder. Det står bara error varje gång man försöker ladda upp bilden. Bilden rätt format och inte för stor.

Försöker någon annan dag.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.