Tillbehör & pålägg

Julbak i våra länder!

2010-11-30 14:42 #0 av: Rita-S

En del av samarbetet mellan Julen och Matbröd! DesK kom på den roliga ideen att göra en artikel med julbröd och julbak från flera länder, framst med bröd i fokus. Här kommer då ett utval!

Vi börjar med min norska Julekake:



* 5 deciliter mjölk
* 125 gram smör/margarin (blandat av båda sorter eller bara en sort efter eget tycke)
* 50 gram jäst
* 1 tesked salt
* 125 g socker
* Cirka 800 gram vetemjöl
* 1 tesked kardemumma
* 150 gram russin
* 1 paket Sukat

Smält smör/margarinen, ha i mjölk och värma till 37 grader. Lös upp jästen i vätskan. Knåda inn salt, socker, mjöl och kardemumman och älta tills den inte kletar. Tilsätt mer mjöl om det skulle behövas. Allra sist knådas russin och kardemumma inn. Jäs till dubbel storlek i ljummen värme, tar ungefär 40 minuter. Dela i två och forma två runda bröd. Rilla inn ruter eller rander i ytan och efterjäs i ytterligare 40 minuter till dubbel storlek, fortfarande i ljummen temperatur. Pensla med mjölk, vatten eller ägg (jag använder ägg).

Gräddas på nedersta rillan i ugnen på 175 grader i 30-40 minuter, dom skall ha en brungyllen färg.


Nästa är Dansk Jule Brød:

*250 gram vetemjöl
*1/2 tesked salt
*1 tesked kardemumma
*2 matskedar socker
*100 gram smör
*3/4 deciliter russin
*1/2 deciliter sukat
*3/4 deciliter mjölk
*25 gram jäst
*1/2 ägg

Til dekor :
*1/2 pisket ägg
*1 matsked hasselnöttflak
*1 matsked sukat, hakket
*1 matsked pärlsocker

Rör i hop det torra inklusive russin och sukat, smula ner smöret i detta. värm mjölken och smula ner jästen i detta, rör ner halva ägget och ha i mjölblandningen.

Knåda fast deg, jäs i ungefär 20 minuter på ljummet ställe, fukta ytan med lite vatten. Knåta lätt och forma ett bröd, skär skrå riller i brödytan, låt efterjäsa ungefär 20 minuter. pensla med kvarvarande ägg och strö pärlsocker, sukat och haselnötter över.
Grädda i ugn vid 225 grader i ungefär 20-30 minuter, lågt i ugnen.


Nästa är Finsk julbröd:


* 4 deciliter ljummet vatten, cirka 37 grader
* 75 gram jäst
* 2 deciliter filmjölk
* 1 matsked salt
* 2 deciliter sirap
* 2 teskedar ingefära
* 2 teskedar malda brödkryddor
* 7 deciliter fint rågmjöl
* Cirka 1 liter vetemjöl special
* Sirap och vatten till pensling

Häll vattnet i en skål. Smula ner jästen och rör om så att den löser sig.Tillsätt filmjölk, salt, sirap, ingefära, brödkryddor, rågmjöl och nästan allt vetemjölet. Arbeta ihop till en deg och låt jäsa under bakduk cirka 1 timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar. Forma till runda bröd och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 40 minuter. Grädda i ugn vid 225 grader cirka 20 minuter.

Sänk till 175 grader och grädda ytterligare 15-20 minuter.
Pensla med sirap blandat med lite vatten. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Vidare har vi Tysk Weinachtsstollen:

1 deciliter russin
0,5 deciliter korinter
1 deciliter blandade julfrukter (dadlar och fikon), hackade
3 matskedar Strohrom
1 paket jäst
8 deciliter vetemjöl
1 deciliter vatten
50 gram smör eller margarin
1,25 deciliter mjölk
0,5 deciliter strösocker
1 tesked rivet apelsinskal
0,5 tesked salt
1 uppvispat ägg
0,5 deciliter hackade valnötter

Till pensling och garnering:
smält smör
siktat florsocker
Gör så här

Blanda russin, korinter och de hackade frukterna med rommen och låt detta stå och dra åt sig ordentligt, gärna över natten.
Smält smöret i kastrull och tillsätt vatten och mjölk. Fördela jästen i en bunke och häll över vätskan. Tillsätt socker och apelsinskal och rör tills allt är blandat och jästen och sockret löst sig. Blanda ner salt och ägget och så mycket av mjölet så att det släpper från kanterna.

Häll ut degen på bakbordet och knåda in resterande mjöl ordentligt tills degen är elastisk. Täck med duk och låt jäsa i cirka 45 minuter. Knåda om degen och platta ut den till en stor fyrkant och strö över romblandningen samt nötterna.
Vik ihop degen och arbeta runt frukterna så att det fördelas i degen. Rulla till en stor limpa och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.

Tryck till hela limpan med en kavel så att det blir en fördjupning i mitten, vik degen sedan över gropen och lämna en kant på 3 centimeter på ena sidan. Pensla med smör och jäs ytterligare 45 minuter.
Grädda i ugn 175 grader tills brödet fått fin färg, ca 35 minuter. Pudra över ordentligt med florsocker och servera i skurna bitar.

Vårat grannland Island har något som kallas Laufabrauð som är lövtunnt bröd:

1 kilo vetemjöl (eller 800 vetemjöl och 200 g rågmjöl)
1 teskede bakpulver
1 tesked salt
7-8 decfiliter varm mjölk
olja för stekning

Mät upp mjölet i en bunke och lägg till bakpulver och salt. Slå på den varma (heta) mjölken. Arbeta ihop degen tills den är blank och utan sprickor. Håll degen varm genom att linda in den i en handduk.

Kavla degen jättetunn, lägg en tallrik uppochner på den och skär runt tallrikskanten för att få en rund kaka. Nu kan du skära mönstret i brödet med en liten vass kniv.

Värm oljan. Kolla att den är tillräckligt het genom att steka en liten bit deg i den. Stek sedan varje kaka på båda sidorna i oljan. Tag upp kakan, sätt den mellan två ark hushållspapper och pressa försiktig ner den med någon tyngd, till exempel en kastrull.

 

Ryssland har något som bakas till stora högtider som exempelvis julen och påsken som kallas Lentenbröd!

Vi tackar TrevorS för receptet!

Lentenbröd (Russian Lenten Bread)

Deg:
2,5 deciliter vatten + 1/2 dl fingervarmt vatten
4 teskedar socker + 2 teskedar
1 tesked salt
3 matskedar canola olja
1 paket torrjäst

Potatisfyllning:
4,5 deciliter kokat och mosad potatis
salt
1/2 deciliter cheddarost

Gör så här:
Blanda 2,5 dl vatten, 4 teskedar socker, salt och olja i en kastrull och koka upp. Ta bort från värmen och låt blandningen svalna. Lös jästen i 1/2 dediliter fingervarmt vatten.

Häll mjölet i en skål och tillsätt vattnet, oljan och jästen och knåda till en fin deg, gärna 7 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek.

Lägg upp på mjölat bakbord och dela i två delar. Täck med plast och låt vila i 15-20 minuter.

Rulla ut ena bullen och sprid över potatisfyllningen med någon centimeter från kanten. Rulla ut den andra och lägg över och täta kanterna. Hacka små hål i brödet.

Värm ugnen till 200 grader celcius. Låt brödet jäsa något 20-30 minuter gärna med handduk över. Grädda i cirka 30 minuter tills det blir fin färg på brödet. Låt svalna på galler.


Sist men absolut inte minst bjuder DesK på ett recept på svensk saffransbröd!
Saffransbröd

Deg:
100 gram smör
½ lilter mjölk
1 burk (200 gram) kesella 10 %
1 ägg
50 gram jäst
½ tesked salt
1 ½ deciliter socker
2 aket saffran
cirka 1,1 kilo vetemjöl

Fyllning:
100 gram smör
5 matskedar socker
russin
1 ägg till pensling

Smält smöret, blanda i mjölken och kesellan och låt det bli ljummet.
Smula ner jästen i degbunken och häll på den ljumma mjölkblandningen, tillsätt ägg, salt, socker och saffran och blanda tills jästen löst upp sig.
Blanda sedan i mjölet degen ska vara på gränsen till kladdig.
Strö över lite mjöl och låt jäsa cirka 30 minuter.

Blanda samman socker och mjöl till fyllningen.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda med lätt hand.
Rulla ut 2 längder och skär cirka 40 bullar, forma med lätt hand till runda bullar och lägg på plåt.
Gör en grop i varje bulle med sockrat finger, lägg i några russin och ovanpå dem en klick av smörblandningen.
Låt jäsa 30 minuter, värm under tiden ugnen till 225 grader och vispa upp ägget.
Pensla bullarna med ägget och grädda i 7-8 minuter.

Jag gör en plåt med russin och en plåt utan russin. Ibland gör jag längder istället för bullar.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-12-01 11:48 #1 av: [TrevorS]

Spännande och intresant artikel.Skrattande

Anmäl
2010-12-01 20:43 #2 av: Rita-S

#1 tack :D Och tack vare dig har vi rysk bröd med! :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-12-04 11:07 #3 av: giffan

Rita är ditt recept det som även kallas sirups kak? (ingen bra stavning men skriver norska dåligt) men det är i alla fall ett sött bröd med russin i.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2010-12-04 12:03 #4 av: Rita-S

#3 det är inte samma som sirapskakan i Norge i alla fall Glad Det är ingen sirap i julekaka, vilket jag tycker måste vara där för att kalla det sirapskaka Flört Sen i norska sirapskaka ingår det Sirap, kaffe, socker, smör, kryddor som kanel, ingefära, muskotnöt, natron, hornsalt, vetemjöl, russin, sukat och appelsinskal

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-12-04 16:06 #5 av: giffan

#4 Jag minns det brödet sen jag va liten så gott! LIknade brödet på bilden tyckte jag.

Har du möjligen ett recept på det?

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2010-12-04 16:53 #6 av: Rita-S

jo jag har ett norskt recept i alla fall! kan se om jag får översatt det lite senare Glad

 

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-12-04 22:52 #7 av: giffan

Du behöver inte översätta det för min del. skriv det gärna som det är. Kul att läsa norska.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2010-12-04 23:21 #8 av: Rita-S

det är nog en fördel för dom med skärmläsare att jag översätter det tror jag. Skal få det fixat, en bra recept att posta även på julen Glad

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-12-06 11:24 #9 av: Mitralis

Trevligt att få läsa om andra länders julbröd. Även om man inte ätit dom så får man lite känsla för vad det är för smaker när man läser receptenGlad

Anmäl
2011-12-05 13:32 #10 av: DesK

Dags att lyfta fram Ritas trevliga artikel Glad

Désirée

Anmäl
2013-12-10 13:14 #11 av: Snovit79

*putta upp*

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2013-12-11 21:48 #12 av: Magi-cat

Tack för fin artikel!

"Lånar" den till Finland iFokus! Glad

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.