Annons:
Etikettjästbröd
Läst 3265 ggr
storost
1/31/10, 1:40 AM

Dinkel-Bagel New York

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ingredienser

200 gram siktat dinkelmjöl
300 gram dinkelfullkornmjöl
7 gram torrjäst eller 21 gram färskt jäst
15 gram socker
6 gram salt
290 - 300 gram ljummet vatten
några pumpakärnor eller sesam eller vallmo
vatten för kokning
20 gram honung

Gör så här

Blanda mjölet med torrjäst, socker och salt väl i en bunke. Häll i ljummet vattnet och knåda degen minst 5 minuter vid lägsta hastighet med köksmaskin eller 10 minuter för hand. Degen ska inte längre vara klibbig. Låt degen jäsa omkring 40 till 60 minuter.

Knåda degen en kort stund och dela den i 12 lika delar och forma bullar. Låt degbullar stå i 10 minuter. "Borra" nu ett hål i bullar med en skaft av en slev. Utöka hålet med skaften till det är 3 - 4 centimeter i diametern. Lägg bagels på en bakpappersklädd plåt med tillräcklig avstånd och täck över med en handduk. Låt de jäsa 30 till 45 minuter.

Koka up vatten i en stor kastrull och häll i honungen. Koka nu bagels i 30 sekunder på varje sida och ta de ut ur vattnet med en skumslev (storleken av kastrullen avgör hur mycket bagels du kan koka på engång - de ska inte vara över varandra). Dopa de i pumpakärnor eller sesam eller vallmo och låt rinna av de på en galler.

Baka bagels vid 225 grader i ungefär 20 till 25 minuter.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Annons:
MonisN
1/31/10, 2:08 AM
#1

Senast jag var i New York bestämde jag mig för att baka bagels när jag kom hem. Ännu två år senare har det inte blivit gjortFörvånad Tack storost att du påminde mig, nu får det bli av. Jag gillar mest när de är rostade. I New York finns många smaksättningar, bland annat med kanel som jag tyckte var väldigt gott. 

Mina första försök lär nog inte bli så vackra som dina. Ser väldigt goda utTungan ute

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


MonisN
1/31/10, 2:11 AM
#2

Jag bakar aldrig med torrjäst, hur mycket motsvarar 7 gram torrjäst vanlig färsk jäst?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


storost
1/31/10, 2:21 AM
#3

Det är alltid torrjäst gånger tre är färskt jäst.

Har det lagt till i receptet.

Sen finns det några bilder till i PDF-filen

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

MonisN
1/31/10, 10:59 AM
#4

Aha, det var bra att veta! Trevligt att du visar så fina bilder.

En bild säger mer än tusen ord. Så sant så santGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


storost
1/31/10, 7:54 PM
#5

Tack Mona, det gör jag gärna, det med bilder.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

[TrevorS]
8/8/10, 11:06 PM
#6

Va gott. Skrattande

Annons:
Upp till toppen
Annons: