Annons:
Etikettjästbröd
Läst 11072 ggr
DesK
2010-07-08 14:32

Pitabröd - recept

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att baka sitt eget pitabröd är både enkelt, gott och lönsamt.

Till 8 små bröd behövs:

3 deciliter ljummet vatten
25 gram jäst
1/2 matsked salt
1/4 deciliter neutral olja
6-7 deciliter vetemjöl

Ta fram matberedaren monterad med kniven.
Smula ner jästen i blandarskålen.
Tillsätt vattnet, oljan och saltet och blanda några sekunder.
Tillsätt 6 deciliter vetemjöl och kör på full fart. Eventuellt behövs mer mjöl. Det ska bli som en degkula som far runt i maskinen.
Ta opp degen på bakbordet, täck med handduk och låt jäsa cirka 30-40 minuter.
Knåda lätt och rulla ut till en längd och dela denna i 8 ungefär lika stora bitar.
Platta ut bitarna med handen till ganska tunna runda bröd och lägg på bakplåtsduk.Låt jäsa cirka 30 minuter.
Värm ugnen till 250 grader och ställ in  en tom bakplåt och låt den bli het.
Ta fram den heta bakplåten och lägg fyra av bröden direkt på plåten. Detta gör att bröden blåser upp sig fint. Observera bröden ska alltså inte bakas ut på bakplåtsduken.
Grädda cirka 5-7 minuter högt upp i ugnen. Bröden ska bara få lite färg.

Satsen går lätt att dubblera och bröden går att frysa, men vi bakar oftast en liten sats som vi äter upp direkt. Man kan byta ut 2 deciliter av vetemjölet mot grahamsmjöl, då passar dessa bröd också fint som utflyktsbröd fyllda med någon god röra och grönsaker.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
Gnidde
2010-07-08 15:57
#1

Ser mycket gott ut. Skall prova med tiden. Glad

Hälsningar Gnidde.

[TrevorS]
2010-07-08 18:10
#2

Jag misslyckas alltid med pitabröd, men måste testa på detta kanske lyckas för en gång skull. Oskyldig

DesK
2010-07-08 18:22
#3

Jag har testat många olika recept och metoder, av dessa har jag fått fram detta recept. Det viktiga är alltså dels att göra degen i matberedare eller arbeta den länge med vanlig assistent och att lägga bröden på en riktigt het osmord plåt, det är då de blåser upp sig så där Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[TrevorS]
2010-07-09 00:15
#4

Nu är det så att jag inte har en maskin men det borde väl räcka att knåda för hand?

DesK
2010-07-09 00:22
#5

Jaja mänsan! Men du får knåda dubbelt så lång tid Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[TrevorS]
2010-07-09 00:25
#6

#5. Föresten min fader bor jag nästan granne med han har en knådmaskin. Kanske får låna den någongång. Skrattande

Annons:
DesK
2010-10-16 15:01
#7

#5 Har du hunnit baka pitabröd än?

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[TrevorS]
2010-10-16 15:44
#8

#6. Jag har helt glömt bort faktiskt om jag ska vara ärlig, jag ska testa någongång snart. Skrattande

zissi
2010-10-16 20:33
#9

Du plattar ut bröden och lägger dem på en bakplåtsduk. Menar du bakplåtspapper eller vanlig bakduk av tyg?

Så fina dina pitabröd ser ut Désirée. Jag gjorde pitabröd för länge sedan men hälften blåste inte upp sig så där fint som dina gjort.

Vad har du för goda fyllningar i dina bröd? Har ätit det så få gånger så jag kommer inte ihåg vad man ska ha i dem.

DesK
2010-10-16 20:52
#10

Jag använder vanligen sån där bakplåtsduk av teflon, men eftersom bröden ska läggas på het plåt utan något under, så spelar det ingen roll vad man lägger dem på när man har plattat ut dem Glad Hemligheten här är just att man lägger brödämnena på den heta plåten och sedan bums in i ugnen Glad

Vanligen gör jag kebabkött av köttfärs som jag först kryddar och sedan kavlar ut mellan 2 smörpapper, drar loss det övre pappret och lägger det undre pappret med färsen nedåt i en het stekpanna och steker. Ska göra i ordning ett recept och lägga in på Matlust framöver. Sedan skär jag sallat, gurka, paprika, tomat och rödlök och lägger i skålar och så gör jag dressing av yoghurt, vatten och kryddor.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[Spanaren]
2010-10-19 16:19
#11

Tack Desk Kyss

Letade recept på dessa för några veckor sedan och så finns dom nu här inför mina ögon Skrattande /kram

[TrevorS]
2010-10-25 00:32
#12

Hoppas alla ingredienser finns kvar tills imorgon så ska jag baka pitabrödet. Skrattande

MonisN
2010-10-25 09:19
#13

#12 Gör du degen i bakmaskinen?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Annons:
DesK
2010-10-25 11:42
#14

Spanis man ska inte gå över ån efter vatten Flört

TrevorS och Mona jag tror att det går utmärkt att knåda pitabrödsdegen i bakmaskinen Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[TrevorS]
2010-10-25 13:13
#15

#12. Ja det brukar jag göra, jag har upp till 3 deciliter degvätska i min bakmaskin så den knådar det åt mig. Så slipper man smutsa ner en massor, perfekt att hälla alla ingredienser och väga dem direkt. Då blir det bara bunken och knåden som blir smutsig och det tar inte många sekunder att rengöra dem.

Det blir pitabröd idag! Ska bli riktigt kul och se om jag lyckas. Skrattande

[TrevorS]
2010-10-25 15:24
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#16

Första försöket, knådade degen för hand och lät jäsa men det blev bara en lyckad som var ihålig, de andra tre gick att skära upp och den uppe till höger hade halvt hål.

Jag körde hälften i bakmaskinen också får vi se om de blev bättre. Ugnen har inte jämn värme och är lite knepig så det kan vara den som spökar.

[TrevorS]
2010-10-25 15:27
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#17

Nu är de klara i ugnen från bakmaskinen de blev betydligt bättre. Ihåliga allihopa.

MonisN
2010-10-25 16:17
#18

Ser fina ut TrevorS! Att baka med knådmaskin blir oftast bättre. Man orkar inte knåda lika effektivt för hand.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


[TrevorS]
2010-10-25 16:43
#19

Nu var jag lite smålat och orkade inte riktigt få de runda, men det var ren lathet. Tungan ute

Upp till toppen
Annons: