Steg för steg - Sockerkaka på mormors vis
Den här kakan har jag bara bakat två gånger. Vet inte varför, för den är både enkel att baka och god att äta. Bägge gångerna har jag gjort den med brynt smör och syrad grädde, fast den här gången hade jag inte så mycket brynt smör hemma, så det blev hälften brynt och hälften vanligt.
Ingredienserna är vetemjöl, socker, smör, grädde och ägg.
Receptet är inte min mormors, men bakformen har jag ärvt från henne. Den är inte varken rostig eller smutsig, men hon och morfar hade en kokseldad spis så formen blev rätt bränd när hon bakade med den.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Ser god ut, varför brynt smör, har du försökt med skirat smör, det får säkert en annan färg, nej det får den nog inte. Har du inte smaksatt den med något, frukter eller så. Testa det. Tror att det ger olika upplevelser. Riv citron eller apelsin eller vad känslan ! Skall testa med grädde. Aldrig gjort förut.
Jättefina bilder.
Henry
# 11 Håller med dig , om smöret , jag smälter det , sen har jag i färsk citron som jag pressar saften ur , ca 1/2 dl + lite mjölk , 3/4 dl allt som allt , har även i äkta vanillinsocker , Sedan vispar jag 3 ägg ( rumsvarma ) med 2 dl socker , poröst , Men Carmarinos recept är säkert bra. Ibland har jag kokos istället för ströbröd , när jag smörjer formen , Min sockerkaka .
HH 🙂
Det var evigheter sedan som jag gjorde sockerkaka, ska se om jag kan göra en och bjuda killarna på. Soligajag1 vanillin är ett syntetiskt smakämne, så jag gissar att du menar äkta vaniljsocker?
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#13 Ja, det är vaniljsocker . 🙂
HH 🙂
#11 Hade brynt smör hemma så därför använde jag det. Vet inte hur det blir med skirat smör. Ska inte det vara smält? Smöret i kakan ska ju vara mjukt men inte rinnande.
Har inte testat att smaksätta med varken frukt eller citron/apelsin, men så har jag ju inte bakat den mer än två gånger heller. 🙂 Har funderat på att använda citron eller apelsin, men jag tycker inte om fruktkakor så därför kommer jag inte att blanda frukt i den.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#12 Som jag skrev till Henry så har jag bara bakat den två gånger och därför inte experimenterat så mycket med smakerna.🙂
Smält smör brukar jag undvika när jag bakar, eftersom vetemjölet suger upp det. När man bakar vetebröd t.ex. så fungerar smält smör som degvätska och då blir bullarna torra.
Använder vaniljpulver istället för vaniljsocker. Tycker det ger mer smak. 🙂
Läste någonstans att citronsaft minskar jäskraften i bakpulvret, så därför är det bättre att blanda i rivet skal i smeten, eller hälla citronsaften över den färdiga kakan.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Ja du skall använda rivet skal.
Hälla saften över har jag aldrig . Det bli väl lite vått !!
Det är ju inte meningen att man ska hälla på flera liter citronsaft, men saften från en halv eller en citron (beroende på storlek på citronen) gör sockerkakan mindre torr och ger fin smak.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#18 Du har helt rätt Carmarino . Man ska inte hälla på flera liter saft , bara 1/2 dl + lite mjölk har jag i , då blir kakan saftig. Kan även ha i rivet citronskal .
HH 🙂