Annons:
Etikettjästbröd
Läst 260 ggr
Carmarino
2020-07-10 17:05

Steg för steg - hur jag bakar morotsbullar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det här receptet använder jag ofta, för det är både lättbakat och bullarna blir goda.

Ingredienserna är vetemjöl, vetekli, degvätska (vatten), rivna morötter och salt.

Jästen förvarade jag i en burk i kylen, och trots att den hade bäst-före-datum 11 juni så var den fortfarande som ny.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
Carmarino
2020-07-10 17:06
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Morötterna river jag i min Magimix Cuisine 5200 XL. Det går på en halv minut ungefär. Att sedan rengöra mixern tar däremot avsevärt längre tid. 😃
Det går naturligtvis också att riva morötterna för hand på ett rivjärn.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2020-07-10 17:06
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Så här ser det ut när man har rört ihop vetemjöl, vetekli, degvätska (vatten) och rivna morötter. Jag använder köksassistenten med degkrok, för jag tycker det är enklast, men det går bra att röra ihop den för hand också.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2020-07-10 17:07
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Här har jag tillsatt jästen och saltet. Använder inte honung, men annars tillsätts den samtidigt med jäst och salt.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2020-07-10 17:07
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Degen är nu inplastad och klar för jäsning.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2020-07-10 17:07
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

Nu har degen jäst färdig, efter ca tre timmar. Man kan även låta den jäsa i kylskåp över natten, men jag hade inte plats i kylskåpet, så därför fick det bli i rumstemperatur.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2020-07-10 17:07
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

Här har jag vält ut degen på mjölat bakbord. Som synes är den väldigt kladdig, så det krävs rätt mycket mjöl för att det ska gå att forma den.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
Carmarino
2020-07-10 17:08
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Eftersom jag inte vill ha så stora bullar delar jag degen i 2 x 8 bitar. Vill man ha dem större delar man den i enbart 8 bitar.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2020-07-10 17:08
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#8

Jag använder mina formar för minilimpor, men det går utmärkt att lägga dem på bakplåtspapper på en bakplåt också. I receptet står att man ska snitta bullarna på ovansidan, men det gör aldrig jag. Det går bra ändå.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2020-07-10 17:08
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#9

Ett bra tips för att få loss klibbig deg från degbunken är att ta lite mjöl och gnida runt med så att degen blandas med mjölet. Då undviker man stopp i avloppet.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2020-07-10 17:08
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

Bullarna ska svalna på galler utan bakduk.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Sindri
2020-07-10 18:56
#11

Ser himla gott ut. Vilka fina och pedagogiska beskrivningar du gör - skulle kunna bli en bakbok. 👍

Äter inte gluten, men skall se om jag kan modifiera receptet till mina mjöler, blev så sugen!

Carmarino
2020-07-10 19:04
#12

Tack Sindri. Började samla lite recept i en privat bakbok för länge sedan, men den har inte kommit så mycket längre sedan dess. 🙂

Lycka till med att göra receptet glutenfritt. Om du lyckas får du jättegärna lägga ut det här så att fler kan baka. Det är ju många som inte äter gluten. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Sindri
2020-07-10 20:47
#13

Jag såg nu att det finns en rubrik för glutenfritt bröd. Skall absolut lägga ut det när det lyckas. Det brukar bli några bommar först.😁

Annons:
Carmarino
2020-07-11 09:11
#14

Ja, när det gäller glutenfritt bröd gäller det att antingen använda väl beprövade recept - som andra bommat många gånger - eller att själv provbaka tills det blir bra. 😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Upp till toppen
Annons: