Jästbröd

Gifflar med morot , müsli, olja . .

2019-10-22 09:15 #0 av: Soligajag1

Godmorgon härliga Tisdag ,
Ska baka gifflar strax ,
Här är degen i bunken /kastrullen , jäser och jäser , 😀👍🤣Bild på det färdiga brödet kommer sen , 😀👍

HH Glad 

Anmäl
2019-10-22 09:36 #1 av: DesK

Härligt med lite nytt bröd Glad Lägg gärna in receptet, så att fler kan få testa att baka gifflarna Glad

Désirée

Anmäl
2019-10-22 10:20 #2 av: Soligajag1

#1 Tackar !  GladTummen upp 

Bild och recept kommer , , Tummen upp

HH Glad 

Anmäl
2019-10-22 13:06 #3 av: Carmarino

Det låter spännande. Har aldrig bakat gifflar.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-10-22 13:49 #4 av: Soligajag1

Gifflar med morot i + olja , vatten,  vetemjöl, musli , socker , ägg till pensling. blå jäst .  

Recept :

Värm vattnet så det blir fingervarmt , 37 g.               Ugn: 200-  225 ( min ugn)  ca 5-7 min i mitten av ugnen .  men tiden är inte exakt . alla ugnar fungerar olika.

1 , 2 L vatten , 2 pkt blå jäst ,  1 tsk socker ,  salt ,  musli ,  2 st morötter / riven,  ca 9-10 dl vetemjöl special . r 1-2 dl raps olja.  

Bakplåtspapper till plåtarna . 

1 : Ha i jästen i bunken ( stor bunke)  , ha på 1 -2 tsk salt på jästen, socker , musli , morötterna rivna,  ha i  det  fingervärmda vattnet , sedan vispar du ,  häll i vetemjölet med den ena handen samtidigt som du vispar med den andra ( bäst resultat )  

Sedan har du i vetemjöl igen och därefter olja , nu använder jag den ena handen och degar med , jag brukar säga såhär : När degen lossnar från fingrarna är degen klar . (  degen ska vara lös , sen kan du ha i mer mjöl när degen har jäst )  Lägg på en handduk på bunken .

Jäs degen i 40 min.  

Lägg ut degen på ett mjölat bord , kavla ut degen ( jag delade degen i 3 degklumpar ) tar en deg i taget . När jag kavlat ut degen skär jag den i trekanter som bilden visar , sedan rullar du ihop giffeln från den bredaste delen så det blir en giffel.  Jag hade i  kalkonskivor i bitar och riven ost i några gifflar.  Du kan även ha ost på giffeln sen när du gräddar dem , det blir så gott , som en ostgiffel .  GladTummen upp

Sedan jäser jag dem ca 5-10 min, medans jag bakar ut  gifflarna hinner en plåt jäsa klart , ställer in den i ugnen  och bakar ut resterande gifflar.  

Mycket goda med marmelad och ost till frukosten .Glad

Lycka till !! Glad

HH Glad 

Anmäl
2019-10-22 13:56 #5 av: Carmarino

Det var mycket jäst. Behövs det verkligen 100 g?Förskräckt

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-10-22 14:01 #6 av: Soligajag1

#5  Ok, Jag ändrade receptet till 1,2 L vatten nu .  men men , , alla vi som är vana med att baka bröd gör som man vill.  Glad Men jag har alltid  2 st jäst  till 1 L  vätska , ok -höftade nog lite så det blev 1, 2 L nu.   Har aldrig exakta mått när jag bakar . 

HH Glad 

Anmäl
2019-10-22 14:07 #7 av: Carmarino

#6 Nej, jag brukar också ändra lite i recepten. Värmer t.ex. aldrig degvätskan utan låter degen jäsa längre istället. (Möjligen använder jag rumstempererad vätska.) Då behövs det inte heller så mycket jäst, så jag brukar använda 25 gram om det står 50 gram i receptet. Det var därför jag reagerade på mängden jäst i ditt recept. GladMängden degvätska justerar jag beroende på hur torr degen verkar vara.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-10-22 14:18 #8 av: Soligajag1

#7  Du ser , vi bakar alla på vårat sätt.  Jag har lärt mig att baka utav mamma min , jag gör alltid  så som hon lärde mig.  Har försökt att "kalljäsa" ( över natten ) men tyckte inte det blev bra .  

HH Glad 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.