Annons:
Etikettbakprat
Läst 2663 ggr
saretsav
8/18/19, 4:27 PM

Baka "köpebröd"? Med mjuk skorpa

Går det inte att baka bröd som blir som köpebröd? Rostfranska, skogaholmslimpa osv.

Jag får så jäkla hård skorpa på varenda matbröd jag bakar trots olika knep som att ha vatten i ugnen för att få ånga och att vira in brödet i bakhandduk efter gräddning. Det hjälper inte. Inte tillräckligt iaf.

Nu gör det inte mig något att brödet har hård skorpa då jag gillar det. Men jag har familjemedlemmar som inte alls uppskattar detta.

Annons:
Tant Grön
8/18/19, 4:49 PM
#1

Pensla med kallt vatten direkt som du tagit ut dom, (eventuellt med smör), verkar skorpan ändå hård så pensla lite till. En bagare jag kände sa att bröden skall kylas ner så snabbt som möjligt. Förr när jag bakade mycket så satte jag ut bröden på balkongen när det var kallt. Skorpan blir mjuk men den blir tjockare än på köpebröd. Vill säga att nej, det går inte att få dem exakt som köpebröd.

Carmarino
8/18/19, 4:51 PM
#2

För några månader sedan testade jag att baka Skogaholmslimpa, och den blev väldigt god.

Här är receptet:

https://blogg.amelia.se/fridasbakblogg/2016/02/17/skogaholmslimpa-basta-receptet/

Fast jag ändrade lite i det, se ovanstående länk. Följ länken i det inlägget och scrolla ner för beskrivning vad jag ändrade.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

saretsav
8/18/19, 5:12 PM
#3

Tack så mycket för svaren. Jag får göra nya försök🙂

Jag förstår att bagerierna har andra ugnar och att man inte kan få samma resultat hemma.

Carmarino
8/18/19, 5:46 PM
#4

Det beror ju även mycket på vilket mjöl man använder. För att få riktigt "fluffiga" bröd så behöver man använda mjöl med mycket gluten, Vetemjöl Special eller Manitoba Cream t.ex.

Testa att lägga över ett bakplåtspapper, eller aluminiumfolie, när du tycker att ytan på brödet ser lagom brun ut. Då bakas inte ytan lika hårt.

Skorpan blir också mjukare om man förvarar brödet i en plastpåse. Se bara till att brödet hunnit svalna helt innan du lägger in det i påsen, för annars är risken att det möglar nästan direkt.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Tant Grön
8/18/19, 7:16 PM
#5

#3 Ja, ge inte upp. Mina första limpor jag bakade blev hårda som sten. 😃

DesK
8/19/19, 7:30 AM
#6

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
saretsav
8/19/19, 12:37 PM
#7

#6 Tack, den limpan ska jag prova att baka.

DesK
8/19/19, 4:11 PM
#8

Gör det, jag tar oftast ännu mindre sirap och gör den vanligen med surdeg också 🙂

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Carmarino
8/25/19, 11:44 AM
#9

I tidningen Hembakat nr 1, 2017 hittade jag de här tipsen på förvaring av bröd:

När brödet är gräddat bör det svalna på ett galler. Täck brödet med en bakduk för en mjuk skorpa, eller låt det svalna utan bakduk för en hård skorpa.

För att behålla en hård skorpa så ska du förvara brödet i en papperspåse eller linda in det i papper. Förvarar du brödet i en plastpåse blir skorpan mjuk.

Matbröd kan frysas förpackat i en plastpåse i cirka sex månader. Ett bröd som innehåller mycket fett håller max tre månader i frysen. Tänk på att brödet måste ha kallnat helt innan det packas i en påse och stoppas i frysen, annars bildas det lätt kondens på insidan av påsen.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

saretsav
9/8/19, 6:11 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

Igår bakade jag limpan. God men så svår att skära. Innanmätet smulade sönder totalt och jag fick skära så försiktigt för att få några hela skivor.

Carmarino
9/8/19, 6:18 PM
#11

Vilken av limporna var det du bakade? Har för mig att Skogaholmslimpan smulade lite, men det var ett tag sedan jag bakade den så jag minns inte säkert.

Hittade den här sidan med lite tips om vad som kan hänt:

https://tidningenhembakat.se/hembakatskolan/felsokningsguide-nar-det-inte-blir-som-man-vill/


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

saretsav
9/8/19, 6:21 PM
#12

Den som #6 länkade till bakade jag. Följde receptet exakt men minskade lite på sirapen bara.

Carmarino
9/8/19, 6:44 PM
#13

Har inte själv bakat efter det receptet, så det är bäst DesK får svara på om hon vet vad som kan ha hänt.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
Upp till toppen
Annons: