Råd & tips

Kompakt bröd

2019-07-08 17:31 #0 av: Garm

Hur jag än gör får jag alltid allt för kompakt matbröd när jag använder min assisent till att knåda deg, förutom när jag gör ett särskilt skållat rågbröd. Jag har provat med både mer och mindre vätska, högre och lägre hastighet, kortare och längre tid. Förmodligen inte alla kombinationer därav, men tillräckligt för att frustrera mig med samma kompakta resultat. Vad tusan gör jag för fel? Fel mjöl/er? Lyckas med bulldeg i assistenten, men inte med matbröd. Hjälp en totalt amatör, snälla!

Anmäl
2019-07-08 17:44 #1 av: Carmarino

Använder du vetemjöl special, eller vanligt vetemjöl?

Jag brukar använda Manitoba cream, som är en "kraftfullare" variant av vetemjöl special, men det bör fungera lika bra med vetemjöl special. Det kräver lite mer vätska för att inte bli torrt och kompakt, och det ska knådas i maskinen rätt länge. Brukar också vänta med att tillsätta saltet till efter ungefär 10 minuters knådning.

Det här receptet brukar jag använda mig av, och tar då 750 g vetemjöl special och  150 g av något annat mjöl, t.ex. rågmjöl eller grahamsmjöl. Så här blir resultatet.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-07-08 18:36 #2 av: Garm

Använder oftast vanligt vetemjöl, men har även provat med special. Samma resultat. Tack för receptet, ska testa det och ha i saltet senare än jag brukar. Det åker i precis i början hos mig för det mesta. Är det en del av problemet kanske?
Ska nog gå över till att bara använda vetemjöl special, eller manitoba cream om jag hittar det. Vill så gärna kunna baka bra matbröd.

Anmäl
2019-07-08 18:39 #3 av: Garm

Oj, ser nu att båda dina länkar leder till samma ställe. Vill gärna ha receptet så jag kan testa det 🙂

Anmäl
2019-07-08 18:45 #4 av: Carmarino

Om man tillsätter saltet  för tidigt gör det att glutenet inte utvecklas lika bra. Manitoba cream är inte helt nödvändigt. Det är bra, men dyrt. Vetemjöl special bör funka det med.

Länkarna leder till samma sida, men till olika inlägg (#7 och #13). Vänta en stund när du klickat på länkarna, så kommer du till rätt inlägg. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-07-08 19:14 #5 av: Garm

Tack, ska tänka på att inte ha i saltet för tidigt hädanefter.

Ah, ok. Tack! 🙂

Anmäl
2019-07-08 19:23 #6 av: Carmarino

Lycka till. Berätta gärna sedan hur det gick. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-07-09 20:09 #7 av: DesK

Kan det vara så att du arbetar in för mycket mjöl? Då blir brödet väldigt kompakt och hårt. Jag gör ofta bröd med poolish och så är jag alltid snål med mjölet.

https://matbrod.ifokus.se/discussions/4d713911b9cb46222d050540-brod-med-poolish-recept?4d71251bb9cb4621410487dc-1

Anmäl
2019-07-09 20:19 #8 av: Garm

#7 Jag har provat med mer vätska och mindre mjöl, men har ändå fått kompakt bröd. Ska fortsätta experimentera och se om jag får det att funka med det recept jag fått i tråden.

Anmäl
2019-07-10 17:00 #9 av: Carmarino

Mitt bröd tog slut igår, så jag var tvungen att baka idag. Så här blev surdegsbrödet. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.