Spännande bröd
Hittade dom här recepten när jag googlade efter något annat. Så gott det ser ut och borde inte vara omöjligt att göra själv.
Så fina.
Ett till annorlunda och intressant bröd.
Håller på att baka dom översta bröden nu. En helt ljuvlig doft sprider sig i lägenheten. Skall lägga in ett foto sen.
Ser verkligen fina ut - var det komplicerat att göra dom?
Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
#5 Tyckte inte det var komplicerat, men man måste kunna kavla ut degen så den blir tunn som papper. Sen är det ju alltid lite svårare första gången man gör något. Hade i lite för mycket mjöl, men det skall jag undvika nästa gång. Min man gillade dom också så detta brödet gör jag fler gånger. Kul bröd att bjuda på på också.
Ett till annorlunda bröd som ser gott ut:
Vad spännande det är att experimentera när man bakar. Dom ser väldigt goda ut.
#9 Tackar Tackar !! 🙂
Ska testa lite andra varianter sen . . 👍
HH 🙂
Hittade detta brödet som jag nog skall göra:
Detta brödet bakade jag idag. Kan ju inte ett ord turkiska, men med hjälp av lite google-sökande och google översätt så gick det.
Någon ville ha receptet, så här kommer det:
Vetemjöl 700 g. (Jag tog 500g, degan skall vara ganska lös.)
Mjölk 3 dl
Socker i msk Fyllning: Jag tog ungefär 3,5 nävar riven ost, en rödlök
Olja 0,75 dl i strimlor och grovhackad persilja ca 0,5 dl
Vatten 0,75 dl
1 ägg
1 tsk salt
10 g. jäst
Ägg att pensla med
Värm vatten, olja och mjölk till fingervarmt i en stor gryta. Blanda jästen med salt och socker i en kopp och rör tills det blir flytande. Tillsätt det till den ljumna degvätskan. Blanda i mjölet. (Jag har bakat detta brödet 2 gånger och det har räckt med 500 g.) Det behöver inte knådas, utan man arbetar degen länge med en slev så degen blir blank och smidig och allt mjölet är inarbetat. Olja in en skål, typ salladsskål och flytta degen dit med inoljade händer, tag också lite olja på degen så den inte torkar. Täck med plast och ett lock och låt jäsa till dubbel storlek.
Olja in en kavelmatta eller bänkskiva e.d. som tål olja. Jag använder en stor glasskärbräda. Tag en fjärdedel av degan med inoljade händer och forma till en boll som plattas ut med händerna. Lägg på en liten näve fyllning. Drag upp degen från kanterna och nyp ihop så fyllningen blir täckt. Platta ut med händerna till en rund
kaka. Gör ett hål i mitten så att ångan kan gå ut vid bakningen. Lägg på inoljad bakplåt två bröd på varje. Jäs som vanligt.
Baka i ca 220 grader ca 10 minuter tills bröden fått fin färg. Tag ut och pensla med smör eller margarin.
Se videon så förstår ni tekniken.
Kan tillägga att dom är väldigt enkla att göra och fantastiskt goda.
Så här blev de bröd jag bakade inlägg #10 och #11.
https://matbrod.ifokus.se/discussions/5bf19c1e8e0e7461f318add0-senast-bakat-25?discussions-1
#15 Det lät riktigt gott! Såg gott ut också! Dela gärna receptet, jag blev jättesugen! 😊
\m/
Äta bör man, annars blir man hungrig!
#16 Här är receptet, det är inlägg 4 uppifrån. Det skall jäsas i tre omgångar, så det tar lite tid, annars var det lätt att göra. Det går åt mindre mjöl än vad det står i receptet, så ta inte i allt på en gång.
https://www.matklubben.se/forum/oenskeladan-41/mjukbroed-fran-madeira-6870
Hittade ett recept på rödbetsbröd som skulle vara roligt att testa.
http://kockisen.se/rodbetsbrod/
Nu har jag brödet i #0 i ugnen. Gud så motstridig den var! Min deg blev jättetorr. Jag har säkert haft minst 1,5dl vatten extra i för att få någon ordning på den. Och så svårt att kavla riktigt tunt! Hoppas det är värt bestyret dock för i videon ser det ju jättegott ut.
#19 Så blev det för mig också första gången. Man får ha i mycket mindre mjöl, så är det också lättare att kavla. Det står 600g mjöl men jag har bara i ungefär 500g. Bröden blir finare och frasigare med mindre mjöl. Smaken var ändå fantastiskt god trots mycket mjöl.
Du kan väl berätta hur dina blev?
#19 Kan tillägga att det är lättare att kavla ut tunt med den tekniken hon har i videon. Min man hade en rundstav som han sågade av i lagom längd och den använder jag nu när jag gör denna typen av bröd.
#20 Ska till och med försöka ta ett kort när de är färdiga 😃
Jo, jag mätte upp mjölet och utgick mer från det, om man säger så. Borde nog göra som vanligt när jag bakar, mäta upp vätska först och sedan bara tillsätta mjöl tills det är lagom. Försökte tillsätta mer vatten efter att jag fått ihop degen, men det är skitjobbigt att ha en hård deg och försöka mjuka upp den med mer vatten 😂
#22 Jo, hoppas dom blir goda i alla fall och att du inte ger upp utan provar igen. 🙂
Jag delar inte detta brödet med kniv utan drar isär det.