Surdegsgrund och processer

Ska surdegen vara som en gröt?

2018-10-30 12:46 #0 av: graleh

Hej alla!

Jag ska börja med surdeg för första gången och bestämde mig för en havresurdeg. Jag har följt receptet exakt och såhär ser det ut när det är blandat. Ska inte en surdeg vara vattnig? Varför ser min såhär tjock ut?! Går det att göra surdeg på den ändå? Ska jag bara ha i mer vatten..? 

Tack. 

Anmäl
2018-10-30 12:59 #1 av: Carmarino

Den ser lite torr ut, så jag tror nog att du behöver fylla på lite mer vatten. Den ska dock inte vara vattnig utan mer som tjock havregrynsgröt (eller risgrynsgröt). Så här såg min surdeg ut när den var klar:

https://matbrod.ifokus.se/discussions/5a841909ce12c45d34003af7-min-surdeg#7

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-10-30 14:39 #2 av: graleh

#1 Just precis. Frågan är hur mkt mer vatten som ska i och om det är känsligt för surdegen eller om jag bara häller på kanske 2dl till tills det ser bra ut..?

Anmäl
2018-10-30 15:12 #3 av: Carmarino

#2 Tror inte du ska börja med 2 dl, utan testa med kanske ½ dl först och rör runt. Är den då fortfarande för torr, tillsätt lite vatten i taget tills du får en tjockflytande gröt. Om du häller på 2 dl direkt så är risken att den blir för lös.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.