Problem med limpa
Jag gjorde en limpa, eller jag har provat 2 gånger nu med samma recept men blir inte nöjd. Alltså det blir en stenhård skorpa på den, även om jag rullar in den i bakhanduk att svalna i. Det hjälper bara något.
När man ska skära den så får man såga sig igenom ytterhöljet och innan man kommit igenom det har innanmätet totalt smulat sönder så ingen skiva ser normal ut.
Annars var det inget fel på smaken eller så, och den gick väldigt snabbt att göra. Det var bakpulver i så den behövde inte jäsa något.
Men jag funderar på om den höga ugnstemperaturen gör skorpan hårdare? 225 grader 23-25 min. Jag tänkte om man borde sänka temperaturen och ha längre tid i ugnen eller vad tror ni?
Det här receptet är det
http://www.lindasbakskola.se/2016/06/30/snabb-bakpulverlimpa/undefined
Vad konstigt, det gick ju inte att länka till receptet
Nu tror jag det funkade
Det låter onekligen som om hon glömt skriva att man ska sänka temperaturen. Å andra sidan är den ju inte jättehög när det gäller bröd. Ofta börjar man på kanske 250 och sänker sedan till 225 efter 5-10 minuter. Vet dock inte om det gäller bakpulverbröd för jag har inte bakat det på väldigt länge. Normalt brukar man ju baka kakor med bakpulver i 175-180 grader.
Du kan ju testa att sätta in bröden i 225 grader och sedan sänka till t.ex. 200 efter fem minuter. Eller också kan du testa att spreja lite vatten i ugnen med en sprejflaska, så att bröden blir fuktiga. Eller både sänka temperaturen och spreja med vatten. 🙂
Lycka till, och berätta gärna hur det går. Har du bilder på brödet så vore det roligt att se dem. 👍
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Tack för alla tips! Ska prova detta och berätta hur det gick. Ev bilder om jag blir någorlunda nöjd haha ;)
Håller tummarna. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Otroligt att jag inte ens kan baka en så enkel limpa, jag är så kass haha.
Men ytan blev mindre hård nu, det var ju bra men den jäste ju inte upp något alls. Tycker det blir mycket bättre resultat med jäst än bakpulver generellt.
Bilder kommer strax på misslyckandet. Sambon åt med god aptit till fika iaf
Tror inte det är du som är kass, utan receptet. 🙂
Det är svårt att se på bilderna i receptet, men jag tror inte att hennes limpor har jäst upp jättemycket. De verkar rätt platta.
Huvudsaken är ju att de blev goda. 👍
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Tycker den ser ungefär lika hög ut som limpan på hennes bilder.
Fast den kanske skulle ha varit i ugnen några minuter till? Den ser lite "kladdig ut i mitten, men det kanske bara är fotot som gör det?
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Ja den skulle nog gräddats lite till. Tog iofs bilderna medan den ännu var varm och när den kallnade "torkade" den till något men några minuter till hade inte skadat.
Om du jämför din limpa med hennes så ser du att din faktiskt ser högre ut än hennes. 👍
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#12 Haha ja, det är nog faktiskt så!😃
Utöver alla bra tips som du har fått av Carmarino, så vill jag bara påpeka att rågsikt är ett blandmjöl som består av 60% vetemjöl och 40% fint rågmjöl. Kika gärna i den här tråden om våra mjölsorter:
https://matbrod.ifokus.se/articles/4d7138dab9cb462239050de6-vara-mjolsorter?discussions-1
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Nu står en limpa i ugnen igen som jag slängde i lite av varje i. Jag kan liksom inte låta bli trots sommarvärmen.
Bröd måste man ju ha även om det är varmt. 👍
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Vad beror det på när brödet spricker? Under gräddningen så uppstod en spricka längst efter hela limpan och sprickan blev bredare och bredare under gräddningen. Så klart blev ju varje skiva då delad i två bitar när man skivar brödet.
Eftersom det är en bakpulverkaka så var det troligtvis antingen att bakpulvret och mjölet var för dåligt blandat eller också att ugnen var för varm.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Vet att vi ju pratade om temperaturen tidigare, så om du har haft ugnen på 225 grader kan du testa att värma ugnen till 200 grader och sänka till 175 grader några minuter efter du har satt in brödet.
Det gör förstås att gräddningstiden blir längre, så du får kolla att brödet är färdigt. Känn efter med sticka om brödet är färdiggräddat, eller kolla innertemperaturen om du har en kökstermometer som går att sticka in i brödet. Den ska vara runt 97-98 grader mitt i brödet.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Tack så mycket!
Lycka till!
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ