Surdegsgrund och processer

Vad är fel med surdegen?

2017-02-17 10:39 #0 av: Maleficum

Tänkte det kanske var bättre att starta ny tråd med dessa frågor (samma som i mitt döbakta brödinlägg)

Nu verkar det som jag (som vanligt) lyckats döda min surdeg :( eller inte helt dödat men bra mår den inte. Den bubblar som den ska när den matas och sånt men den vill gärna skikta sig (så det blir vattnigt på toppen) och den stinker aceton! Går det att rädda eller är det bara att försöka få igång en ny? Nån som vet vad det är för fel som gör att de ofta vill skikta sig och/eller börja stinka aceton?

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-02-17 10:44 #1 av: Carmarino

Hittade det här svaret på "kungen av brödbakning" Martin Johanssons blogg "Pain de Martin":

Att surdegen doftar lite lurt i början ska inte vara någon fara. Efter några matningar kommer den med största sannorlikhet bli utmärkt. Att din surdeg stod ganska varmt kan absolut ha skyndat på processen och då kan man nog mata den lite tidigare.
Vissa menar att man kan blanda i en matsked yoghurt när man matar den, och att den aceton-liknande doften försvinner då. Kan vara värt att prova. Lycka till!

Hoppas det hjälper. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-02-17 11:47 #2 av: Maleficum

Kanske ska testa lägga i en slurk kefir då i den?

Nu har jag gjort så att jag hällt ut nästan allt "gammalt" och sen matat upp den på nytt. Och efter att den bubbla upp sig nu inatt så har jag hällt av igen och matat upp på nytt. Luktar dock fortfarande om den men inte lika starkt.

För varmt har den iaf inte stått då den senaste tiden bott i mitt extrarum (ca 13 grader). När jag tidigare haft problem har det också ofta varit när den stått i kylen mellan bakning.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-02-18 11:36 #3 av: Carmarino

Lustigt nog så är just detta här en av frågorna i Allt om Mats senaste nummer. Glad
Svaret där var ungefär samma som Tjeja skrev i den här tråden. I AoM står bl.a. "Bäst är att ta ca ½ dl av den och göra en ny surdeg." De skriver också att det inte är farligt att använda surdegen för "är det något oönskat som växer är det mögel, och då bör surdegen slängas". Däremot blir brödet surare/syrligare än vanligt.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-02-18 11:56 #4 av: Maleficum

Får väl se då om jag lyckas få den att må bättre då =D Är det något mjöl som är att föredra för surdegen eller har det mindre betydelse? Tänkte om man skulle införskaffa något speciellt just för matning och sånt av surdegen eller om jag ska fortsätta använda mitt dinkelmjöl som jag bakar med.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-03-05 22:14 #5 av: Maleficum

Det fick bli nystart av surdeg (köpte rågmjöl just för ändamålet också) och första dagarna har det gått väldigt segt och inte alls velat samarbeta. Men så idag så vips så bubbla det på som attans. Går uppenbarligen lite väl bra ibland att använda akvariet för jäsning :P

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-03-10 16:05 #6 av: hellah

Jag gör surdeg på rågmjöl, fast jag bakar mest dinkelbröd. När jag inte har kunnat mata varje vecka, så har det börjat lukta aceton. Jag börjar då om med ett av mina surdegskex. 

Kexen gör jag så här : när jag har för mycket surdeg så häller jag ut en del på ett bakplåtspapper på en tidning och låter torka. Du kan också blanda i mer mjöl innan du häller ut ifall du vill ha det fastare/ torkar fortare. Bryt sönder och lägg i tex glasburk när de är helt torra.

 Sen när du behöver ny surdeg smular du ett kex i ljummet vatten och låter det stå några dagar= tills det börjar bli små små bubblor. Blanda i mer mjöl så det blir vanlig konsistens på surdegen. Går tydligen också att frysa små bitar av surdegen. Kexen håller i åratal. Tips efter Martin Johansson Pain du martin.

Min surdeg kommer ursprungligen från Cumpane i Göteborg

Anmäl
2017-03-10 18:38 #7 av: Maleficum

Tack för tipset! Ska försöka fixa det nästa gång. Har temperaturen man torkar i stor betydelse? Eller går det att torka på ett svalare ställe? (Har massa frigående och friflygande djur så måste kunna gömma undan det under tork för annars vet man inte vad som hamnar där i men alla djurfria rum är rätt svala såhär på vintern).

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-03-11 15:57 #8 av: hellah

Vet inte, jag har det framme i köket. Det får ju inte mögla..... kanske bäst för dig att blanda med mer mjöl, så torkar det nog fortare :-)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.