Annons:
Etikettbakprat
Läst 9035 ggr
DesK
2016-03-30 07:41

Senast bakat #24

Vad bakade du senast? Berätta och visa gärna en bild! Den förra tråden finns här: http://matbrod.ifokus.se/discussions/53278000ce12c447d00000db-senast-bakad-23?discussions-1

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
Intehärutandär
2016-03-30 12:07
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Det sista jag bakade, med bild är min ängladotters 1-års dag. Med lite hjälp av barn.✨

Anterrabae
2016-03-30 16:15
#2

Åh, vilken vacker tårta, Snövit.. ❤️ Jag baka Autolysbröd.. Långtidsjästa och gräddade i hög värme.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

sjukkatt
2016-03-30 16:59
#3

#1 Ja, den var verkligen jättefin! :-)

#2 De får du allt visa bild på! :-P

Anterrabae
2016-03-30 23:21
#4

Ja, visst men de ser rätt trista ut, som vanliga vita formbröd :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

DesK
2016-03-31 06:18
#5

#4 Även formbröd är fina och inte tråkiga 🙂

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

sjukkatt
2016-03-31 06:51
#6

Igår bakade jag frallor/tekakor? med chiafrön och majsmjöl. Blev bra, men har inte vågat smaka på dem ännu så uppdatering kommer lite senare idag. :-P

Annons:
sjukkatt
2016-04-06 14:30
#7

Frallorna vart supergoda!!

Och alldeles strax åker det in ett morotsbröd på långpanna som jag hittat recept på härinne. Bytte ut lite av mjölet mot olika frön. Får se hur det blir.

Tant Grön
2016-04-06 17:54
#8

Vet inte om man kan kalla det för att baka, men jag gjorde fröknäcke idag.

Anterrabae
2016-04-06 23:59
#9

#8 klart det är att baka.. vad har du annars gjort för att få fram dem? ;)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

DesK
2016-04-09 10:55
#10

#8 Instämmer med Ida, klart att det är bakat 🙂

Igår bakade jag svensk limpa  http://matbrod.ifokus.se/discussions/4d71454fb9cb46224405a387-klassisk-svensk-limpa-recept

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Tant Grön
2016-04-09 16:07
#11

Men fröknäcke känns för enkelt att göra för att kalla det att baka. 🙂
Igår bakade jag i alla fall kanelbullar.

Tant Grön
2016-04-13 15:42
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

Idag blev det jättegoda små havrebröd med linfrön och solrosfrön.

Tant Grön
2016-04-13 15:47
#13

#6 Kan man få receptet? Har en massa chiafrön som jag inte vet vad jag skall göra med, (förutom fröknäcke så klart). Men det kan man ju inte äta jämt.

Annons:
Intehärutandär
2016-04-13 16:03
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#14

Vi bakade snabba frallor idag. Kom ihåg att ta kort på min puttrande deg efter 5 min, men inte på frallorna - de försvann. 😉

Gjorde vattfrallor; 5 dl fingervarmt vatten, 1 pkt torrjäst, 1 msk vit sirap, ½ msk salt , 50 g fett & mjöl. Vallmo och ost på.

sjukkatt
2016-04-13 20:10
#15

#13 Jag lägger ut det här ifall fler vill ha det!!

Tekakor med chiafrön.

12-14 st

25g jäst

5dl fingervarm mjölk

2msk ljus sirap

1tsk salt

1msk fiberhusk

1½dl chiafrön

1½dl maizena majsstärkelse

2dl majsmjöl

3dl bovetemjöl

Garnering: chiafrön

Gör såhär:

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, salt, fiberhusk, chiafrön, maizena, majsmjöl och bovetemjöl lite i taget.

Vispa ihop allt till en lös deg med en elvisp eller för hand med en vanlig slev. Täck bunken med plast eller vanlig handduk och låt degen jäsa i ca 75 minuter.

Rör om degen. Klicka ut den till 12-14 bröd fördelat på två plåtar med bakplåtspapper. Klicka inte ut dem för tätt eftersom bröden lätt flyter ut. Strö över chiafrön.

Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda bröden mitt i ugnen i 14-15 minuter.

Låt dem svalna på galler under bakduk.

DesK
2016-04-13 20:20
#16

#15 Kan du lägga ut det i ett nytt eget inlägg, då blir det mycket lättare att hitta det 🙂

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Tant Grön
2016-04-13 22:14
#17

#15 Tusen tack, dom skall jag baka nästa gång 👍
#16 Jag brukar markera/kopiera bra recept och lägga in på min epost, som jag skickar till mig själv och flaggar. Lätt att glömma annars.

DesK
2016-04-14 06:04
#18

Tant Grön, jo det kan man göra, men både här och på Matlust vill vi att recepten ska vara sökbara via sökmotor och det blir de inte lika lätt, när de ligger inne i en tråd. Det är också anledningen till att vi oftast sätter in ordet recept i recepttrådar.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

sjukkatt
2016-04-14 06:06
#19

18# jag la in receptet i min egna tråd.

DesK
2016-04-14 06:09
#20

#19 ✨ 🌺 ✨

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
sjukkatt
2016-04-18 08:16
#21

Bakade ett supergott lingonbröd i lördags! nomnom :-)

sjukkatt
2016-04-29 19:44
#22

Idag blev det det goda morotsbrödet på långpanna samt två avlånga filmjölksbröd med russin, diverse fröer och valnötter i!!

Ni får skicka pm om ni vill ha receptet…;-P

Jag har lite vågat smaka på det ännu, men risken att det skulle smaka skit är rätt lite tror jag! ;-)

DesK
2016-05-09 22:10
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2
#23

Äntligen fick jag igång min gamla surdeg 🙂

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Sabinan
2016-05-16 22:45
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#24

Yngsta dottern och jag bakade två limpor ungerskt lantbröd idag 🙂

Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell
"Big Journeys Begin With Small Steps"

Carmarino
2016-05-17 14:33
#25

#24 Mmm vad god den ser ut. 🤤


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Sabinan
2016-05-17 23:04
#26

#25 Tack, den är god 🙂
Dottern tycker dock att den smakar "lite konstigt", förstår inte alls vad hon menar 🤔

Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell
"Big Journeys Begin With Small Steps"

Sabinan
2016-06-06 02:55
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#27

Nu har jag bakat ett surdegsbröd efter detta recept.
Det ser väldigt trevligt ut och doftar mycket gott men den är fortfarande varm, så det blir avsmakning till frukost 🙂

Tack snälla Desirée för surdegen ❤️
Nu finns det surdegsgrund i kylen samt en burk torkad variant om det skulle knipa 🙂

Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell
"Big Journeys Begin With Small Steps"

Annons:
DesK
2016-06-08 12:02
#28

#27 Sabina, vad roligt att du blev nöjd! 🙂

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Sabinan
2016-06-09 02:17
#29

#28 Tack för receptet. Det var ett jättebra recept på ett mycket gott bröd, så den kommer jag göra ofta 🙂

Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell
"Big Journeys Begin With Small Steps"

Sabinan
2016-06-18 03:47
#30

Bakade ett surdegsbröd med torkade aprikoser och fikon i. Blev väldigt gott, det tyckte visst fler än jag i huset, så jag är glad att jag fick tre skivor denna gång 😃

Imorgon ska jag baka ett valnötsbröd med surdegen, tror att även den kommer smaka mycket bra 🙂

Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell
"Big Journeys Begin With Small Steps"

DesK
2016-06-22 18:16
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#31

Idag har jag bakat glutenfri toscakaka och Annas citronkaka

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Denna kommentar har tagits bort.
Sabinan
2016-06-23 01:52
#33

#32 Åh, vad det såg gott ut! 🙂

Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell
"Big Journeys Begin With Small Steps"

Sabinan
2016-06-23 01:56
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#34

Här om dagen bakade jag ett långpannebröd med dubbla mängden surdegsgrund. Det blev väldigt saftigt med en markant smak av surdeg. 🙂

Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell
"Big Journeys Begin With Small Steps"

Annons:
Carmarino
2016-06-23 16:22
#35

Idag blev det Pannacottatårta.

I helgen bakade jag en kokoskaka i långpanna, men den fotograferade jag aldrig. Den blev så god att den hade strykande åtgång. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

sjukkatt
2016-06-25 22:50
#36

#35 ser riktigt god ut! Idag har jag bakat potatismuffins, hastbullar samt en kaffekaka med blockchoklad i. 😀

Carmarino
2016-06-26 13:29
#37

#36 Tack. Ja, det blev väldigt god.

Idag håller jag på och bakar en "godiskaka" - massor av choklad, marshmallows och kolasås, med chokladtryffel på toppen. Väntar på att den ska svalna så att jag kan lägga på toppingen.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Tant Grön
2016-07-30 01:07
#38

Igår gjorde jag en deg på en halv liter vatten, vetemjöl och dinkel, jäst och salt. Av den blev det jättegoda Albanska petla, några misslyckade bagels och tre smaskiga pizzor.

Soligajag1
2016-08-01 11:26
#39

Dessa bakade jag i helgen , tyckte det blev riktigt lyckat! 

Hjortronpajer och en Svartvinbärspaj .

Pajer

HH 🙂

sjukkatt
2016-08-01 19:47
#40

#39 Det ser riktigt gott ut!

Igår vart det ett vanligt bikarbonatsbröd smaksatt med anis och fänkål.

Maleficum
2016-08-17 17:06
#41

Senaste jag bakat var dinkelsurdegsbröd åt mina grannar som varit snälla och kollat min brevlåda medan jag var på semester.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Annons:
tlover
2016-08-17 17:18
#42

Senaste baket var ett glutenfritt morot- och lökbröd som blev jättesaftigt. Men det är en vecka sedan nu så jag måste baka igen snart

l'm back

Soligajag1
2016-08-21 15:27
#43

Jag bakar kanel-/ vaniljbullar dagligen . 

Muffins blev det med, gör en glasyr av färsk apelsinsaft o Florsocker, sen kokos på. ✨

HH 🙂

sjukkatt
2016-08-28 19:40
#44

Hastbullar med jordgubbssylt i..riktigt goda! Och frukostfrallor med torkade aprikoser och krossade linfrön. Åt en till frukosten idag, smarrigt!

tlover
2016-08-28 20:46
#45

Earl greymuffins var det senaste

l'm back

sjukkatt
2016-09-02 08:18
#46

#45 det lät gott. Skulle man kunna få receptet? :-)

tlover
2016-09-02 09:32
#47

#46 Här har du receptet, det är perfekt om man vill ha citrussmak i bakverk men inte har citrus hemma märkte jag då jag gjorde receptet

l'm back

usd
2016-12-21 19:48
#48

Bakat 4 fina Saltå Barjsabröd med orginaltecept. Älskar kumminsmaken! Jäste i korgar och gräddade på min billiga "baksten". Den består av 4 st oglaserade klinkers som jag lägger bredvid varandra på bakugnsgallret. Pytsar in bröden med gammal ärvd brödspade och känner mig som en riktig bagare ;) Häpp!

Annons:
sjukkatt
2017-02-15 15:26
#49

Har just nu ett bikarbonat/filmjölksbröd i ugnen. Gjort det en gång förut, riktigt gott!

Innehåller massa olika fröer, nötter, torkade aprikoser samt fikon.

Soligajag1
2017-02-15 16:00
#50

#49  Hejsan ! 

Skulle du ha lust att ta en bild på ditt filmjölksbröd och lägga in det här, tack och recept tack.  🙂 

Jag bakade dessa i förra veckan, , bröd, piroger , bullar och kakor , till Loppis . Kanel bullar, gifflar, Sverige kaka, finska köttfärspiroger . Denna helg får jag hjälp av min syster . Så kul!! 🙂 

HH 🙂

sjukkatt
2017-02-17 15:16
#51

# 50 Jag har ingen bild, men här kommer receptet:

Fikon och nötbröd

Ingredienser:

1 dl valnötter

1 dl mandel

150 g torkade fikon

100 g aprikoser

1 dl solrosfrön

1 dl pumpafrön

50 g russin

2 dl rågmjöl

4 dl vetemjöl

2 tsk anisfrön

2 tsk fänkålsfrön

5 dl filmjölk

1 tsk bikarbonat

1 ½  tsk salt

1 dl mörk sirap

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Hacka nötter och mandel. Strimla fikon och aprikoser. Blanda allt plus fröna, russin med mjölet och kryddorna.

Blanda ihop filmjölk , bikarbonat och salt. Rör sedan ner de torra ingredienserna tillsammans med sirap. 

Rör om väl till en kladdig deg. Smörj eller klä en avlång form (1½-2 L)  med bakplåtspapper. Klicka sedan i degen.

Strö lite mjöl på toppen och grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 1h.

Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda i ytterliggare 30 min.

Täck över brödet med folie eller bakplåtspapper mot slutet om det blir för mörkt. Ta brödet ur formen och låt svalna inlindat i en handduk.

Njut!!

Soligajag1
2017-02-20 07:53
#52

#51  

Tackar så mycket för recept . Ska prova en dag!! 

Kram 🙂 

HH 🙂

sjukkatt
2017-02-20 20:40
#53

#52 Varsågod! Ja, gör det. Blev väldigt gott!!

Kram

sjukkatt
2017-03-08 21:19
#54

Vanliga tekakor blev det idag. :-P

Carmarino
2017-04-02 14:28
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2
#55

Det blev ett par omgångar surdegsbröd idag. Samma recept men två olika sorter; baguetter och bullar.✨


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
Carmarino
2017-05-14 12:28
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#56

Rågbullar på surdeg, med kruskakli i degen.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Soligajag1
2017-05-15 11:12
#57

#56 Dom ser riktigt goda ut!! 

Dessa bakade jag härom dagen :Gifflar 🙂 

HH 🙂

Carmarino
2017-05-15 13:17
#58

#57 De var goda faktiskt. 🙂

Dina bullar ser också väldigt goda ut.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2017-07-16 14:02
#59

Bakade två limpor surdegsbröd. Samma recept som i #55, men det blev limpor istället. Strödde nigellafrön på den ena och blå vallmofrön på den andra.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Soligajag1
2017-07-16 18:53
#60

#58  , 59  Dina baguetter och småbröd ser såå goda ut!! 

Ska försöka baka dessa en dag !

HH 🙂

Carmarino
2017-07-16 19:03
#61

#60 Tack. Limporna ligger i köket nu, och doftar otroligt gott. Ska snart gå och skära mig en macka och äta den med ost på. Mmmmm. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

sjukkatt
2017-07-27 11:02
#62

Enbart tekakor…:-P

Annons:
Carmarino
2018-01-18 10:34
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#63

Bakade surdegsbröd idag. Samma recept som i #55, men jag ändrade lite på ingredienserna och bakade ut dem som limpor. Använde det sista av julmusten som degvätska och bytte ut en del av vetemjölet mot grovt rågmjöl. Strödde på "grekisk brödkrydda", d.v.s. sesamfrön och nigellafrön (kalonjifrön).

Tog dem ur ugnen för någon timme sedan, så de är fortfarande varma och jag har inte smakat dem än.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2018-01-18 14:14
#64

"Recension" av brödet finns här. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Soligajag1
2018-01-22 12:55
#65

#63 Ser riktigt smaskiga ut!! 😀 Har du recept åt mig. Tack 😀

HH 🙂

Carmarino
2018-01-22 15:30
#66

#65 Här är grundreceptet, så får du själv experimentera med degvätska och mjölsorter. 🙂

Ingredienser:
25-50 g jäst
6-7 dl kallt vatten (beroende på mjölsort; vetemjöl special behöver mer vätska)
1 påse färdig rågsurdeg, Kronjäst
2-4 tsk salt
900 g vetemjöl (ca 15 dl), eller 750 g vetemjöl och 150 g grövre mjöl
valfria frön, t.ex. solros, vallmo eller sesam
ev. olja till formarna

Ugn:
240 + 200°C

Gör så här:
Smula ner jästen i assistentens bunke. Man kan använda antingen 25 eller 50 g jäst. Det blir bra vilket som.
Blanda ner vattnet och rör om tills jästen är upplöst.
Rör ner surdegen i blandningen.
Rör ner vetemjölet.
Kör degen på lägsta hastighet i ca 7 minuter.
Blanda i saltet.
Fortsätt köra degen på lägsta hastighet i ytterligare 8-10 minuter. (Gör ett glutentest om du vill vara säker på att den är färdigknådad.)
Låt degen jäsa övertäckt med plastfolie och/eller kökshandduk i ca 1,5 timme.
Vänd ut degen på ett mjölat bord.
Dela den i två delar och tryck försiktigt varje del till en rektangel med fingrarna.
Vik sedan in långsidorna på varje rektangel och rulla ihop till fina längder.
Lägg dem i två oljade brödformar eller på en plåt med bakplåtspapper.
Låt dem jäsa utan duk 1-1,5 timme.
Sätt ugnen på 240°C.
Pensla längderna med vatten och strö över frön.
Sätt in formarna i ugnen.
Sänk värmen till 200°C efter 5 minuter.
Grädda tills de fått en innertemperatur på ca 96-98°C (ca 25-35 minuter)
Låt dem svalna på galler.

Kan ju säga att det där med att "trycka varje del till en rektangel" och "vik in långsidorna och rulla till fina längder" - glöm det! Degen är så kladdig så man är glad om man får ihop den till en någorlunda hyfsad bit att lägga i formen. Det blir bra ändå. :)

Receptet har jag dubblat. Det ursprungliga receptet är till baguetter (2-4 st), så vill man göra det halverar man bara receptet. Mängden jäst är då 25 g.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Stigfinnaren
2018-01-27 15:56
#67

Mitt favoritbröd som jag bakar varje vecka är gjort på rågsurdeg som jag kört några år nu.  Jag har testat ut en variant med 2 dl rågsurdeg, 5 dl vatten , 850 g vetemjöl, 2 msk rapsolja,  1 msk honung, 1 msk salt. På slutet brukar jag tillsätta solrosfrön.

Med 4-5 tim jästid så blir det här ett enkelt men suveränt gott bröd.

Carmarino
2018-01-27 16:22
#68

Det låter väldigt gott Stigfinnaren. Hur länge har du det i ugnen och på vilken temperatur?


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Stigfinnaren
2018-01-28 21:14
#69

#68, jo det är väldigt gott.  Degen blir till 2 limpor. Jag har laborerat lite med temperaturen. Oftast står ugnen på 250 grader och så sänker jag till 220 när jag ställer in bröden.  Det ger en lite hårdare skorpa. De får stå inne 25 till 30 minuter. .jag brukar kolla temperaturen i brödet efter 25 minuter (92 grader).  220 grader hela tiden ger en något mindre hård skopa. Sedan brukar jag snitta bröden precis när jag sätter in dem. Då jäser de upp fint.

Annons:
Carmarino
2018-01-29 10:51
#70

#69 Blir de inte väldigt mjuka om de bara går till 92 grader? Jag brukar alltid vänta tills de är 96-98 grader. Då brukar de bli alldeles lagom genombakade.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Stigfinnaren
2018-01-29 18:45
#71

#70, jag läste en gång att bröden skulle vara klara vid 92 grader. Tycker att de brukar bli bra. Innan jag började mäta temperaturen och bara gick på tid hände det ibland att bröden inte varit färdigbakade.  Så nu nu brukar jag se till att de säkert passerat 92.  Jag tror att det är helt ok med 96-98.

Carmarino
2018-01-29 18:50
#72

#71 Har för mig att det beror på vilken typ av bröd det är, men jag minns inte om det är "tunga" bröd som ska ha högre innertemperatur eller om det är "lätta, ljusa" bröd.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Stigfinnaren
2018-01-29 19:52
#73

#72 Du har helt rätt. Jag hade lärt mig 92 tidigare, men läser nu 94-96 för ljusa bröd och 98-100 för mörka kraftigare bröd. Jag skall justera min temperatur när jag bakar härnäst.

[VSK]
2018-02-15 19:06
#74

#66

Nån dag så…. 🙂

DesK
2018-02-15 20:07
#75

VSK, näe inte nån dag, det ska ske nu eller med det samma😃

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[VSK]
2018-02-15 23:38
#76

☺️

🙂

Annons:
Carmarino
2018-03-28 11:55
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2
#77

Idag bakade jag Glutenfria frallor med mandelgrädde. Degen var kladdig men rätt lätt att hantera. Har inte smakat bullarna än, så jag vet inte hur de smakar. Enligt receptet så ska det vara havregryn i degen, men jag bytte ut den mot Steel Cut Oats, eftersom jag ville testa hur det blev med "lite mer tuggmotstånd" (och att jag hade fått en paket sådana).

OBS! Bullarna har inte jäst och blivit större. Har bara lagt ihop dem lite på bilden där de är färdiggräddade, och fotograferat på närmare håll, så det är därför de ser större ut.

När jag ändå hade ugnen igång så bakade jag lite syltkakor också.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2018-03-28 14:03
#78

Om bullarna ej fysiskt har flyttats av dig, så måste de ha jäst rätt så mkt 😮

Carmarino
2018-03-28 14:16
#79

Har flyttat på dem fysiskt. De har inte jäst upp alls. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2018-03-28 14:25
#80

Pheeeeeeeeeeeeeew

Carmarino
2018-03-29 11:37
#81

#77 Nu har jag smakat bullarna. Trodde att de skulle ha smak av bovetemjölet, eftersom det luktade rätt skarpt, men det smakade inte alls. Vet inte om det var de klippta havrekärnorna som gjorde det, men brödet smakade som grova rågbullar ungefär. Mums!

Det gick absolut inte att känna skillnad på det här brödet och ett bröd som bakats med vanligt mjöl. Så vill man undvika gluten, men ändå vill äta ett riktigt gott bröd, så rekommenderar jag verkligen det här receptet. Man kan säkert baka ut det som en limpa också. Ska testa det nästa gång jag bakar det. 👍


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2018-04-22 11:54
#82

#77 Glömde skriva att det i receptet står att man ska använda fingervarmt vatten. Jag använde rumstempererat (har alltid en britakanna med vatten framme) och det funkade jättebra. Tror säkert det går att använda kallt vatten också, men då får man jäsa dem längre.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2018-05-04 17:15
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#83

Har bakat glutenfritt matbröd efter nästan samma recept som bullarna i #77. Använde rumstempererad degvätska även den här gången, och jäste degen lite längre.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
[VSK]
2018-05-04 18:06
#84

#83

Jag noterar -att jäsningen tog lite längre tid den här gången 🙂

Carmarino
2018-05-04 18:08
#85

Ja, jag testade att jäsa degen lite längre för att se om det gjorde någon skillnad - och det gjorde det. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2018-05-04 18:26
#86

Det var ju bra det 🙂

DesK
2018-07-06 17:03
#87

I förrgår bakade jag fruktbröd efter Anna Bergenströms recept och idag bakar jag Råsunda special av samma fantastiska receptmakerska 🙂

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Soligajag1
2018-07-13 23:52
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#88

Idag bakade jag en Browniekaka , den vart riktigt bra . Även gästerna tyckte om den !

HH 🙂

[VSK]
2018-07-14 08:36
#89

#88

Ser jättegod ut, men måste få fråga om du driver nåt café då du alltid (eller ofta iaf) har priser med i dina bilder.

Carmarino
2018-07-14 13:09
#90

#88 Vad är det för glasyr på den?


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
Soligajag1
2018-07-16 20:15
#91

#89 Hej , Nej , jag driver inget Café .jobbar i ett , Ska ta bort priset ! Tack Tack ! 😀❤️👍

HH 🙂

Soligajag1
2018-07-16 22:01
#92

#90 Vatten , florsocker o choklad sås ,

HH 🙂

Carmarino
2018-07-17 10:08
#93

#91 Det gör ju inget att priset är kvar. Då vet vi ju hur mycket vi kan ta betalt om vi skulle vilja sälja våra bakverk. 😉


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2018-07-17 10:18
#94

#91

Låt priserna vara kvar. Va bara jag som var nyfiken 😛

#93

Vart ansöker man om rabatthäfte? 😛

Carmarino
2018-07-17 11:02
#95

#94 Skicka ett PM. 😉


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2018-07-17 11:11
#96

😛

Carmarino
2018-07-18 11:29
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#97

Var tvungen att baka ett par limpor surdegsbröd idag, för brödet var slut.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
[VSK]
2018-07-18 11:44
#98

Surdegsbröd är gott och mindre onyttigt än vanligt bröd.

Carmarino
2018-07-18 12:30
#99

Om det är mindre onyttigt vet jag inte, men det innehåller en del grovt rågmjöl och lite solrosfrö/chiafrö, så kanske det är nyttigare. Godare är det i alla fall. 😉


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[VSK]
2018-07-18 12:34
#100

😛

DesK
2018-11-18 18:07
#101

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: