Annons:
Etikettbakprat
Läst 2186 ggr
sjukkatt
3/8/16, 7:12 AM

Recept på glutenfritt gott bröd

Hejsan!

Jag har den senaste tiden fastnat för brödbak, mest glutenfritt, och skulle vilja ha tips på era godaste brödrecept :-P

Det behöver absolut inte vara glutenfritt!

Annons:
parsley
3/8/16, 8:22 AM
#1

Det här gör jag ibland. Det är baserat på pofiber.

Mejerifritt pofiberbröd

http://lesscarbs.se/lchf-frukost/mejerifria-pofiberbrod/

Ett bröd baserat på äggvitor, om man skulle råka ha fått sådana över. 

 http://lesscarbs.se/lchf-frukost/lesscarbs-snabba-brod/

tlover
3/8/16, 8:43 AM
#2

Glutenfri formlimpa

6 dl mixade havregryn (vid glutenallergi använd ren havre)
14-18 dl mjölmix
1 dl (ekologiska) russin
1l vatten
ev 1 dl sojamjöl
1pkt jäst
2 tsk salt
ev lite extra russin, frön el liknande

  • Koka upp vattnet, använd 1 dl av vattnet och blötlägg russinen i
  • Mixa de mjuka russinen i blötläggningsvattnet, tillsätt ev mer av vattnet. Blanda russinmixen med resten av vattnet.
  • Häll russinblandningen i en degskål el bakmaskin. Låt svalna till rätt temperatur för den jäst du använder. Blanda i jäst och ev sojamjöl.
  • Blanda i mjöl och de mixade havregrynen och bearbeta en bra stund. Obs degen ska vara kladdig, extra kladdig om du ska ha i russin. Bearbeta ner saltet.
  • Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek (1h med torrjäst, färsk jäst jäser lite snabbare).
  • bearbeta degen igen, blanda ev ner extra russin, dela i 3 delar och fyll tre smorda formar. Låt jäsa i 25 min. 

Sätt ugnen på 250 grader (ev före bearbetning om du har långsam ugn).

Ställ in brödet på nedersta falsen, sänk till 225 grader. Grädda i 10 min.

Sänk till 200 grader grädda i 10 min till. Sänk till sist till 185 grader och grädda i 20-30 min.

l'm back

Anterrabae
3/8/16, 5:47 PM
#3

Den här har jag fastnat för: http://matbrod.ifokus.se/discussions/5561f9b68e0e743d7d002830-supergod-fiberlimpa?discussions-2 Det var inga problem att byta ut mjölet mot glutenfria varianter heller. :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

sjukkatt
3/10/16, 6:00 AM
#4

Tack för recepten, blir till o testa nu till helgen.

Mitt recept:

Grovt bröd med morot och frön!

4 dl mjölk

2 tsk fiberhusk

15 g jäst

1 ½ dl kvarg (kan bytas mot gräddfil)

2 msk matolja (sist tog jag raps vilket gjorde det riktigt saftigt och gott!!)

1 ½ tsk salt

1 finriven morot (1½dl)

½ dl hela linfrön

½ dl fibrex

2 dl glutenfri musliblandning (jag kör på vanlig neutral utan socker, finns på ICA)

6 dl glutenfri grov mjölmix

Lite solrosfrön till garnering

- Värm 2 dl av mjölken till fingervarm temperatur. Mät upp fiberhusken i en bunke och häll den ljumma mjölken över. Rör om och låt blandningen svälla i ca 5 min.

- Smula ner jästen i bunken. Tillsätt resterande mjölk (kall) och kvarg. Rör tills jästen löst sig.

- Tillsätt övriga ingredienser och arbeta samma till en blank, men ganska lös deg.

- Smörj en avlång 1 ½ L bakform, klicka ner degen och strö över solrosfröna.

- Lägg en lätt fuktad handduk över brödet. Låt jäsa under natten eller 8-10 h.

- Nästa morgon sätts ugnen på 200 grader.

- Ställ in brödet i nedre delen av ugnen och grädda i 45-50 min. Jag brukar täcka över brödet med bakpklåtspapper efter ung halva tiden då det lätt blir bränt.

- Stjälp det nygräddade brödet ur formen och låt svalna på bakgaller.

Riktigt gott till smör med ost eller eller lite keso!! Njut!!!!

sjukkatt
3/10/16, 6:01 AM
#5

Man kan även minska lite på mjölet!!

Tant Grön
4/13/16, 4:26 PM
#6

Detta brödet brukade min mormor baka och det är väldigt gott. 😍
http://matbrod.ifokus.se/discussions/52c98bac8e0e743d6d0002b8-min-mormors-brod?participating-2

Annons:
Intehärutandär
4/13/16, 9:42 PM
#7

Tog mig friheten att lägga till "glutenfritt" i rubriken, så finner fler det de letar efter. 👍

sjukkatt
4/14/16, 6:05 AM
#8

Ett till recept!

Tekakor med chiafrön.

12-14 st

25g jäst

5dl fingervarm mjölk

2msk ljus sirap

1tsk salt

1msk fiberhusk

1½dl chiafrön

1½dl maizena majsstärkelse

2dl majsmjöl

3dl bovetemjöl

Garnering: chiafrön

Gör såhär:

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, salt, fiberhusk, chiafrön, maizena, majsmjöl och bovetemjöl lite i taget.

Vispa ihop allt till en lös deg med en elvisp eller för hand med en vanlig slev. Täck bunken med plast eller vanlig handduk och låt degen jäsa i ca 75 minuter.

Rör om degen. Klicka ut den till 12-14 bröd fördelat på två plåtar med bakplåtspapper. Klicka inte ut dem för tätt eftersom bröden lätt flyter ut. Strö över chiafrön.

Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda bröden mitt i ugnen i 14-15 minuter.

Låt dem svalna på galler under bakduk.

Upp till toppen
Annons: