Annons:
Etikettbröd-med-bakpulver-eller-bikarbonat
Läst 3391 ggr
Malava
5/24/15, 6:17 PM

Supergod Fiberlimpa!

Superenkel och supergod och saftig!

Ingen knådning eller jäsning           

Blir 2 limpor

1 dl Mörk brödsirap

2 dl Krossat linfrö

1L fil

Blanda allt ovan och låt dra i en timme

2tsk salt

3dlVetekli

12dl Mjöl (Sist)

3tsk bikarbonat

I med bikarbonat, vetekli och salt i mjölet och ner med blandningen i den svällda smeten och sen ner i smorda brödformar

200gr  45min-1 time (känn med brödsticka om torr)


Annons:
Anterrabae
5/24/15, 7:44 PM
#1

Det låter jättegott! Den ska jag testa :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Malava
5/24/15, 8:37 PM
#2

Ja gör det, du kommer inte att ångra dig.

Alltid uppskattat,jag brukar frysa in i halvor.

pensla matbrödsformarna med smör och pudra noga med mjöl.

Dom släpper jättelätt


Anterrabae
5/24/15, 8:41 PM
#3

Det är bra! Lossna lätt uppskattas! Senast jag bakade i formarna så fick jag operera ut brödlimporna! :-S

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Malava
5/26/15, 10:14 PM
#4

Återkom gärna för omdöme när du bakat.

Tål även ett negativt men övertygad om ett positivt, blir en överaskande läcker smak och gudomligt saftigt.


Anterrabae
5/27/15, 3:53 PM
#5

Japp det ska jag :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Gasoline
5/27/15, 7:48 PM
#6

Tack. Ska absolut testas, älskar lätta recept och detta låter smarrigt :-) Skulle behöva en mat- och bakvecka, finns så mycket jag vill prova men alldeles för lite tid

Annons:
Malava
5/31/15, 6:51 AM
#7

#6 Ja gör det du kommer garanterat inte att ångra dig.


Gasoline
5/31/15, 12:03 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#8

Jag måste ha gjort något fel. Jag tog iof bakpulver istället för bikarbonat (hjärnsläpp) men mitt bröd vart såhär, det ville varken jäsa eller bli klart, hade det i ugnen i över 1,5 timme.

Tant Grön
5/31/15, 2:38 PM
#9

Skall det vara hela 2 dl linfrön? Om nu brödet blir väldigt gott så finns kanske risk att man för i sig för mycket. Max 2 msk per dag kan man äta utan risk. Jag har själv ett väldigt gott brödrecept med mycket linfrön, men jag brukar bara ta hälften av vad det står.

Malava
5/31/15, 8:50 PM
#10

#8 så ska det då verkligen inte se ut!

Herregud! ser nu att bikarbonatet skall blandas med mjölet!!!! och sist i efter en timmes svällning av det tidigare.

Men det måste vara bikarbonat också!

Du måste bara prova igen!

#9 Ja det ska vara 2dl krossat, du äter ju inte upp en limpa eller hur?

Men hade ingen aning om att det var begränsat tilltag, hittills under alla år har inget mått dåligt i alla fall men när du säger det så är linfrö laxerande i stor mängd?


Tant Grön
5/31/15, 9:54 PM
#11

Linfrön innehåller cyanid. Ser att livsmedlesverket skriver att man skall äta max 1 - 2 msk per dag. Och krossade är ju värre. Vet inte hur många skivor man kan äta innan man får i sig en matsked. Åtminstone jag kan sätta i mig en hel del bröd per dag om det är gott. Men cyanidhalten minskar när fröna värms upp, så det kanske inte är så farligt.

Malava
5/31/15, 10:38 PM
#12

😮Hjäälp! märkligt att jag o andra lever överhuvudtaget.

Ngt måste det ju vara som gör att   det inte blir giftigt!

Prova med mindre mängd då men jag tänker köra receptet som vanligt, det blir så god smak.

Tack för information i alla fall man lär sig nåt nytt varje dag


Malava
5/31/15, 10:57 PM
#13

Efter den här informationen så är det väl ingen som vågar sig på att testa baka.

Det skulle inte jag OM jag inte visste att man överlever.🤔🤦‍♂️börjar känna mig krasslig🤢

Känner mig som en massmördare😕🥵🤮😓

Nu måste jag sova på saken och hoppas ingen bakar😴😈


Annons:
Anterrabae
6/1/15, 12:57 PM
#14

Det är ingen fara så, men visst innehåller linfrön blåsyra som är en cyanidsläkting. Men så är det med allt vanligt salt också, som innehåller klumpförebyggande medel. Det är cyanidföreningar det med. Byter man de krossade linfröna mot hela, minskar intaget betydligt eftersom man inte tuggar varje frö. Och de frön som inte tuggas kommer ut i samma form som de kom in. Tänk så här: 2 dl linfrö är samma som 1dl per limpa. 1dl = 6 msk Så om man inte sätter i sig mer än 1/3 limpa per dag, är det absolut ingen fara. Är det dessutom så att man har hela frön får man i sig ännu mindre. Och stämmer det där med uppvärmningen så krymper det ytterligare. 1 brödlimpa i min form kan jag nog få ut 20 skivor av. Räknar vi om msk till tsk så blir det 1msk=3tsk alltså 6x3=18 tsk linfrö per limpa. Det ger inte ens 1 tsk linfrö per skiva. Bedöm själva. Jag är inte rädd för detta recept. Då är jag mer misstänksam till fröknäcke som oftast "binds" med just linfrö. Men åter igen, det är hela sådana, och man tuggar sällan så noga.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anterrabae
6/1/15, 1:00 PM
#15

Jag äter sällan sex mackor per dag.. Och då är jag fortfarande inom gränsen.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Tant Grön
6/1/15, 2:12 PM
#16

Bara man vet om det så är det väl ingen fara. Man behöver ju inte äta bara detta brödet. Själv kan jag sätta i mig 6 skivor vissa dagar om jag äter soppa + till frukost.
Mitt ex kunde sätta i sig en halv limpa om dagen. Annars är ju linfrön nyttiga om man inte äter för mycket. Som med allting annat.

Gasoline
6/1/15, 10:30 PM
#17

#10 tänkte lite på detta med när man skulle tillsätta bikarbonat i själva degen men tänkte att jag för en gångs skull ska göra efter receptet så att det blir bra. Brukar annars alltid göra lite utsvängningar eller glömma något och då blir det sällan bra med ett nytt recept. Är man orolig för mängden linfrön kan man nog lätt minska den, så det är absolut ingen fara. Jag kan ju säga som så, att brödet var gott även om det inte var klart. :-) Ska absolut ge det ett försök till och kolla extra noga denna gång att jag följer receptet till punkt och prickar, förutom att jag ska ta bikarbonat och inte bakpulver och sedan tillsätta detta ihop med mjölet. :-)

Anterrabae
6/3/15, 4:10 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#18

Nu har även jag bakat! Och brödet är supergott. Kan varmt rekommendera detta! Nästa gång jag bakar så kommer jag halvera sirapen, då jag föredrar mindre söta bröd.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anterrabae
6/3/15, 4:11 PM
#19

Tänkte även testa att göra en vetefri variant.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Malava
6/3/15, 5:04 PM
#20

Ja så ska det se ut! vad roligt att du tyckte om det🙂

Har själv haft i hela linfrön tidigare och antar att du också har det.

Ja det är ett ganska sött bröd så prova på du, men saftigt och lätt att göra eller hur?

Du kan väl återkomma om du får fram nya recept!?


Annons:
Anterrabae
6/3/15, 6:39 PM
#21

Jag har för närvarande limpa nummer två i ugnen. Denna vända vetefritt med solroskärnor och hela linfrön. Ska bli till min väninna. kommer bild på det med när det är klart.

Ja det är verkligen ett jättelätt och smidigt bröd att göra. Saftigt och gott.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Malava
6/3/15, 8:35 PM
#22

Ha! ha ! vad  härligt, vad var det jag sa🙂det enkla kan vara det bästa.

Kan du inte delge receptet?


Malava
6/3/15, 8:37 PM
#23

Jag menar, vad använder du i stället för vete?


Anterrabae
6/3/15, 8:40 PM
#24

Jag bytte vetemjölet mot 2dl potatismjöl och 4dl majsmjöl. Uteslöt vetekli och satte i 1 dl solrosfrö och 1-2 dl havregryn

Annars helt enligt receptet ovan.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Gasoline
6/3/15, 8:45 PM
#25

Måste verkligen prova detta igen, något måste ha blivit galet när jag gjorde mitt bröd 😕 

Men måste köpa mer vetekli.

Upp till toppen
Annons: