Vetebröd, kakor och söta bakverk

Hur länge håller sig saffran?

2014-12-25 20:14 #0 av: Tant Grön

Köpte saffran från Tradera till förra julen. använde det i år och det smakade lika bra som förra året. Någon som vet hur länge det kan hålla?  Kan man frysa det?

Anmäl
2014-12-25 20:17 #1 av: Kokburra

Ca 24 år kan det nog hålla. Och, ja jag tror att det går bra att frysa saffran. Jag gjorde det en gång när jag hade än väldigt massa, men den förlorade tyvärr en del av sin goda smak då dock.

Anmäl
2014-12-25 20:18 #2 av: VildaVittra

Flera år, det som påverkar exakt hur länge är saffranets kvalitet och förpackningens täthet. För vissa skördar är inte lika "smakstarka" som andra. 

Jag skulle inte frysa då det är en torkad produkt utan några större mängder fett i sig. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-12-25 20:20 #3 av: Kokburra

Oj, såg nu hur fel jag skrev på #1 jag menade såklart 4-5 år! Det blev väldigt fel. Sedan tror jag inte att saffran kan bli "dålig" på det sättet utan den förlorar nog bara smak när den blir gammal"0.

Anmäl
2014-12-25 20:47 #4 av: Tant Grön

Så bra!  Då slipper jag äta paella varje vecka.  Skrattar Skall inte frysa det då. Om fyra år är det nog uppätet. Tror det var från Marocko, och mycket godare än det man köper i affären.

Anmäl
2015-01-02 20:05 #5 av: Snovit79

Saffran håller länge, som andra kryddor. Det är ju torkat och håller länge efter "bäst-före". 

Frysa torkad livsmedel behövs inte. Torkad betyder att man tagit bort vätskan ur livsmedlet. Och det är "konserverings"-medlet. 


Anmäl
2015-01-06 11:21 #6 av: Gasoline

Jag brukar sällan kolla på bäst före datumet på mina kryddor, i huvudtaget. Det värsta som kan hända är att de smakar mindre, intalar jag mig iallafall.

Anmäl
2018-10-25 12:38 #7 av: Carmarino

Nu när det börjar närma sig jul så börjar det bli dags att leta fram saffranspåsarna. Som övriga här har kommenterat så har jag inte märkt att saffranet blir dåligt, även om det passerat bäst-före-datum med råge. Det enda som händer är att smaken blir lite svagare. Så gillar man stark saffranssmak får man ta två påsar istället för en. Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-10-25 12:44 #8 av: Tant Grön

Så bra denna tråden kom upp. Funderade just häromdagen hur gammal min saffran är. 

Saffran är ju giftig i för stora doser,  så här står det i wikipedia: "Torkad saffran är mycket känsligt för solljus och oxidering, men klarar av värme. Saffran är giftigt i större mängder, och den högsta rekommenderade dagliga dosen är 1,5 gram. Redan vid 5 gram kan man drabbas av bland annat kräkningar och blödningar, och vid 20 gram har man nått en dödlig dos."

Om man tar mer saffran för smakens skull, så kanske man inte skall äta för många lussekatter per dag. Katt

Anmäl
2018-10-25 12:50 #9 av: Carmarino

Fast det är nog svårt att få i sig så mycket som den högsta rekommenderade dosen på 1,5 gram saffran per dag. Man brukar använda 1-2 påsar saffran i en hel vetedeg, vilket är 1 gram. Tror inte jag skulle orka äta upp så många bullar som det blir av en deg på en enda dag. Glad

Fem gram är 10 påsar och så mycket tror jag inte någon använder varken i matlagning eller bakning. Dessutom tror jag att det hade smakat så illa att man inte hade kunnat äta det. Än mindre risk är det att få i sig 20 gram, vilket är 40 påsar, så jag tror inte det är någon risk att bli förgiftad av saffran faktiskt.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-10-25 14:12 #10 av: Tant Grön

Mindes inte hur många gram en påse innehöll. Trodde det var mer. 

Anmäl
2018-10-25 14:44 #11 av: Tant Grön

Åt den första lussekatten idag, blev så sugen p.gr.a. den här tråden. Glad

Anmäl
2018-10-25 16:54 #12 av: Carmarino

Det är bara 0,5 gram saffran i en påse. Det brukar räcka för att få smak på bullarna - om man inte vill ha väldigt stark saffranssmak förstås.

Planerar att baka saffransbullar, men jag väntar nog några veckor till. Har fortfarande kanelbullar i frysen. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-11-08 20:20 #13 av: MonicaLagerquist

Åt en köpe saffrans bulle förra veckan .Det var ingen höjdare. Torr och smaklös. Förhoppningsvis blir det hembakta till första advent.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-11-09 03:28 #14 av: Carmarino

Det brukar väl oftast inte vara särskilt mycket saffran i köpebullarna. Ibland är det till och med bara gurkmeja för att de ska se gula ut.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-11-09 07:47 #15 av: MonicaLagerquist

#14 Jo det är så med de billigare .

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.