Annons:
Etikettbakprat
Läst 1435 ggr
Gasoline
2014-09-22 20:21

Vilken jäst?

Vilken typ av jäst föredrar du att använda vid brödbakning där man ska ha jäst?

Annons:
Intehärutandär
2014-09-22 20:35
#1

Jag har enbart vanlig torrjäst hemma. Det är hållbart o funkar till allt.

fruktgumman
2014-09-23 13:59
#2

Jag har bara använt färsk jäst. Funkar det alltid att byta ut mot torrjäst? Och tar man samma mängd som färsk?

Intehärutandär
2014-09-23 14:18
#3

#2 Ja, det är bara att byta rakt av. Enda skillnaden är att torrjäst tål ett par grader högre degvätska utan att dö.

fruktgumman
2014-09-23 14:21
#4

#3 aha tack, bra att veta :)

jagga-ewe
2014-09-24 15:56
#5

Kan man kalljäsa med torrjäst? O hur räknar man om vikten? En påse torrjäst väger ju inte 50g direkt.

I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet

Intehärutandär
2014-09-24 19:30
#6

Jag skulle inte ta torrjäst till kalljäst deg. Fast jag har faktiskt aldrig provat. I bageri har vi bara färsk. Tänker på wienerdeg som vi gjort. Det är ju allt kallt i. Tyvärr har jag inte gjort wienerdeg sedan skolan, dagens bagerier kör mycket bakeoff. Men om man tar och löser upp jästen först kanske det funkar. Jag tar en påse torr för samma som en färsk.

Annons:
jagga-ewe
2014-09-24 21:44
#7

Ja, att en påse motsvarar ett paket, det är jag med på. Men det står ju ofta "10g jäst" o syftas då på färsk jäst. Okej, jag kan ju väga torrjästen och ta en femtedel av den, men bekväm som jag är hade jag hellre velat att nån annan räknat ut det åt mig. :)

I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet

Intehärutandär
2014-09-24 22:03
#8

Nej då. Ett paket torr motsvarar ett paket. Står på framsidan. Sedan väger torrjäst 12 g, men är ju torkad. Dvs vätskan borta.

jagga-ewe
2014-09-25 06:31
#9

Okej, 12g. Bra. Då motsvarar 1g torrjäst 4.17g färsk jäst. Eller motsatt, 1g färsk jäst motsvarar 0.24g torrjäst.

bröd-Martins berömda frallor ska ha 0.72g torrjäst, om det funkar att kalljäsa med torrjäst. Gäller att ha bra våg… ;)

I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet

Stephanie
2014-09-25 13:59
#10

Jag använder bara torrjäst. Planerar inte bakningen och bakar för oregelbundet för att kunna använda färsk jäst. Använde nyligen torrjäst till kalljäst bröd som skulle bakas ut på morgonen. Jag var inte den som bakade ut degen, men brödet blev underbart gott och fluffigt!

PokalStjärnor Mvh Stephanie StjärnorPokal

VildaVittra
2014-09-26 17:40
#11

Jag använder enbart färsk jäst, fattar inte varför man ska betala så mycket mer när färsk jäst går att frysa.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Grace2009
2014-09-26 18:04
#12

Jag använder färsk jäst. Köper flera paket och lägger i en tät burk i kylskåpet - håller i flera månader.

Aniara14
2014-09-26 20:10
#13

#10 Det verkar faktiskt inte vara nån större fara ifall färsk jäst har utgånget datum sen en tid.

Jag har bakat med jäst som varit 16 dagar över tiden utan problem, och senast idag var det med Bäst före datum den 3/9, och det jäste ändå upp precis lika bra som vanligt.

Frysa jäst har jag däremot aldrig prövat, har inte känt nåt behov av det eftersom den uppenbarligen håller sig så pass bra i kylskåpet.

An ounce of prevention is worth a pound of cure

Annons:
Upp till toppen
Annons: