Bakmaskin Recept & Tips

Grovt bröd med sirap

2014-08-18 09:52 #0 av: Ria74

Jag skulle gärna vilja göra ett riktigt grovt mörkt bröd med sirap i degen men har inte hittat något bra recept.

Tänkte höra med er härinne om någon kanske har ett bra recept?

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2014-08-18 21:52 #1 av: Kurina

Här är min favorit när jag har tid

Skållat bröd

Skållning:

1 liter Grovt rågmjöl

1 liter vatten

Deg:

50 g margarin eller smör

2 dl filmjölk

50 g jäst

1 msk salt

1/2 dl sirap eller honung

1 msk valfri brödkrydda (anis, fänkål eller kummin. Pomerans är också gott)

ca 1,4 l vetemjöl

(Ibland varierar jag med russin eller solrosfrön i degen)

Kvällen innan:

 Mät upp rågmjölet i degbunken. Värm vattnet till ca 70 grader. Häll det över mjölet. Arbeta ihop blandningen. Täck över med bakduk och låt stå över natten eller 10-12 timmar.

Dag 2:

Smält matfettet i kastrull och slå i filmjölken. Lös upp jästen i degspadet. Tillsätt saltet, sirapen och eventuellt de stötta kryddorna. Rör ner blandningen i det skållade mjölet och tillsätt vetemjöl. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den med resten av vetemjölet till en fast deg. Jäs den under duk ca 1 tim. Forma den välknådade degen till 2 släta längder. Lägg dem att jäsa i smorda raka brödformar (ca 1 1/2 liter) eller dela degen i 3 delar och forma dem till limpor.

Grädda formbröden på galler på botten av ugnen och limporna i nedre delen av ugnen i 175 grder. Limporna gräddas i ca 1 1/2 timmar. Formbröden ca 2 timmar. Låt kallna under bakduk

Anmäl
2014-08-18 22:22 #2 av: Ria74

Tack för receptet :) ser väldigt goda ut, ska definitivt prova att baka detta brödet.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2014-08-18 22:33 #3 av: Kurina

Tips: jäs bröden i ugnen på mycket svag värme. Inte varmare än 37 grader. Dom brukar jäsa bra då. Jag har rätt så kallt inne vintertid, därför jäser jag bröden i ugnen.

Anmäl
2014-08-19 18:42 #4 av: Gasoline

#1 det där ser supersmarrigt ut, tack för receptet! :-)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.